Добавете класическо усещане и лукс с мрамор в своя дом

Публикувано на 03/07/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 03/07/2020 | Видяно 3 502 пъти

През последните няколко години мраморът оживява в интериорните проекти на дизайнерите. Той не се ограничава само до използване в банята. С право можем да говорим за мраморен ренесанс, т.е става дума за модерното използване на този материал от дизайнери и архитекти, които създават с него стилни, шикозни и съвременни интериорни решения.

Дори жилището ви да е организирано в скандинавски или индустриален стил, за да добавите нотка лукс, можете да използвате мрамор. Тази тенденция е определено актуална, така че погледнете нашите ТОП съвети как да го използвате в съвременния дом. За още нестандартни идеи, направете консултация с експертите по интериорен дизайн, регистрирани в MaistorPlus.


Защо мраморът е все още най-изисканият материал за домашния интериор?

През цялата история мраморът е бил използван в архитектурния дизайн. Пантеонът в Рим, Тадж Махал в Индия и Акрополът в Гърция са изградени от мрамор и това е основната причина, че те все още съществуват стотици години след построяването им, будейки възхищение в туристите от цял свят.

Защо мраморът е един от най-търсените строителни материали в света? Ето основните причини:

  • Това е изключително устойчив камък. Той се образува от варовик или доломит, които са подложени на високи нива на топлина и налягане в земята. Така скалите се трансформират в мрамор.
  • Мраморът е с несравнима, специфична текстура. Неговата природна красота е с нотки на изящен лукс и величие.


Предимствата на мрамора в домашния интериор

От 70-те години на миналия век мраморът е предпочитан избор на интериорните дизайнери, а през последните години има засилен интерес към него като дизайнерски елемент или конструктивен материал. Това са предимствата му в интериора на дома:

  • Луксозна естествена красота: той буквално повдига естетиката във всяка стая. Традиционно се използва в кухнята за плотове и подово покритие. Малко материали могат да се сравнят с красотата на мрамора.
  • Елегантна цветова палитра: мраморът, като гранита, се предлага в множество цветове, което дава възможност на дизайнерите да индивидуализират облика на интериорните пространства. По-светлият мрамор би бил идеален в класическа или модерна баня, а мраморът с тъмно тониран рисунък може да се използва за добавяне на екстравагантност в кухнята.
  • Добавя стойност към дома: луксозното излъчване, привлекателността и изключителността на този материал вдигат стойността на всеки дом. С мрамор не само ще създадете стилно жилищно пространство, на което може да се наслаждавате, но и добавяте стойност към вашия дом.

Вижте още: 10 забележителни бани от мрамор


Мраморни колони за зониране на пространството

Освен традиционните приложения като стенно и подово покритие, мраморът има многобройни приложения като дизайнерски и конструктивен елемент. И все пак, интериорните дизайнери знаят, че е нужно да използват мрамора разумно.

  • Той може да привлече окото и да служи като фокусна точка в една стая, но прекалената му употреба може да създаде пространства, които са студени или с нотка стерилност. Но ако се използва правилно, мраморът придава елегантност и привлекателност в дома.
  • Независимо дали живеете в малък апартамент или в голям семеен дом, мраморните колони могат да се използват във всяко жилищно пространство.
  • Интериорните проекти с премахването на стени, създават открита среда. Въпреки това, при такива решения все още са необходими разделителни елементи – в случая говорим за мраморни колони, при които е добре са се знае следното:
    • Наистина не е необходимо тези елементи винаги да излизат като от древни разкопки или руини.  В едно модерно жилище е по-добре да използвате колони от мрамор с по-малко орнаменти и декорации.
    • Винаги имайте предвид, че не е необходимо колоните да са от пода до тавана съвсем плътно.


Използвайте мрамора за стените или за пода

Винаги може да използвате мрамора за стените или за пода в жилището си. Думата „или“ е много важна в това изречение. Ако стените и пода са покрити с мрамор, пространството изглежда много студено.

  • Решението е следното: ползвайте този материал само на стените или само на пода. Така се добавя класическо усещане в пространството, като същевременно запазвате модерния облик в дома. Изборът на всеки от тези два варианта предоставя безброй начини да се проектират стаите.
  • Мраморът е идеален за подово покритие за коридор, кухня и баня. За последното помещение може да се ползва и за стените.
  • Съвет: Оригинално и шик е да имате частично монтирани мраморни плочи като пана в дневната или спалнята.

Вижте още: Декориране на стените в модерната спалня


Мраморни маси - трайни и красиви

Въпреки че на пръв поглед използването на мебели и аксесоари от мрамор изглежда прекалено официално, правилното им съчетаване заедно с други елементи може да доведе до изключително стилен дизайн. Не се страхувайте да похарчите средства за закупуване на мебели от мрамор, тъй като през годините те са устойчиви и съхраняват луксозния си външен вид.

  • Много важното при избора на подходящ мраморен елемент е да го изберете спрямо размера на стаята.
  • Мраморните маси са чудесен избор за кухнята.
  • Наличието на мрамор в дневната като малка масичка за кафе също може да бъде много шик идея.
  • Освен това използването на мраморни маси във външната част на дома е подходящо за балкони, дворове или градини, тъй като те са устойчиви на естествени разрушителни фактори.


Аксесоари от мрамор – подарете си достъпен лукс в дома

Важно е да знаете, че мраморът може да присъства в интериора на дома и във вид на аксесоари.

  • Опитайте се да поставите един или два мраморни елемента в пространството. Например чифт мраморни осветителни тела могат да станат луксозен акцент на вашата спалня.
  • Мраморни  вази, съдове, часовници или свещници също могат да създадат интересен шик в дневната или спалнята. Мраморът, не забравяйте, определено добре се комбинира с бетон и с дърво. 

Ако наистина смятате, че мраморът ви харесва и искате да бъде част от интериора в дома ви, може да се допитате до професионалното мнение на специалистите, регистрирани при нас. По всяко време имате възможността на направите напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас. След извършването на ремонтните дейности в дома ви, оценете ги в сайта MaistorPlus. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Майстор Петър
Плочки и теракот, София
10 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Стоил Димитров
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Пламен Цанов
Боядисване и декорация, София
50 извършени проекта
Станимир Василев
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта