Декориране на стените в модерната спалня

Публикувано на 06/12/2019 от Мира Петърчева | Последна редакция на 06/12/2019 | Видяно 413 пъти

Декорирането на спалното помещение трябва да е съобразено с основната му роля и по тази причина е нужно да се подходи компетентно и задълбочено към този процес. Реално няма универсален правило, защото хората са с различни вкусове. Дизайнът на стените в спалнята може да бъде разнообразен, но все пак всичко опира до личните предпочитания и финансовите възможности.

Повечето от дизайнерите са на мнение, че е подходящо спалнята да е с деликатна цветова гама, която допринася за добър и качествен сън. Но има и специалисти, които са на обратното мнение.Ярките цветове, според тях, са отлични за спалните помещения. Ако се колебаете на какво да се спрете, свържете се с дизайнери, които са регистрирани на платформата MaistorPlus: те могат да помогнат експертно в това отношение.


Бои или тапети са подходящи за стените в спалнята?

Най-важното е да се ползват екологични материали за стените на спалнята: бои, тапети, тъкани, ламинат, дърво или венецианска мазилка. Различните видове акрилни, латексови, силиконови и силикатни бои дават богати възможности за интересни решения.

  • Дизайнерите изтъкват, че тапетите за стените в спалнята, са отлично решение. Те са в разнообразен ценови клас и са доста различни като цвят и текстури.
  • Тапетите от хартия продължават да са изключително търсени, защото са безвредни, хигроскопични, с добра цена. Но в същото време лесно избледняват.
  • Доста хора избират винилови тапети, които са лесни за монтиране и прикриват дефекта на неравните стени.
  • Тапетите са подходящи за всички стени, но могат да бъдат използвани и за акцент и да бъдат само на една стена.


Фототапети в спалнята – красота и изящество

Спалното помещение с един подходящ фототапет наистина привлича вниманието  - стената с него е различна, но и хармонична спрямо останалата част. Трябва да се прецизира с изображението, за да не се получи обратен ефект.

  • Красотата на фототапета може да бъде изтъкната със стенни лампи и вази със сухи цветя, например лавандула, която има успокояващ ефект.
  • Актуални са 3D фототапети за спалнята. Става дума за тенденция в интериора въпреки по-високата им цена. Разнообразието на 3D фототапети е много голямо – предлагат се единични изображения, които са подобни на картини в рамка Но има и такива тапети, които са големи и доста скъпи за цялата стена. Препоръчителни са за спалнята са изображения с природен пейзаж, замъци, флорални мотиви..
  • Съвет: най-подходящи са неутралните изображения, а не с човешки фигури и лица, за да не се получи психологическия дискомфорт. До стените с монтирани фототапети не трябва да има високи мебели, ефектът се нарушава.

Вижте още: Фототапети – видове и вдъхновяващи идеи за приложение


Роля на огледалото в спалнята, като декоративен елемент

Огледалото е неотменна част от спалното помещение. То води до пространствено увеличаване и повдига тавана. С него стаята става по-светла от отражението на светлината. Има различни видове огледала, но основно са 2 вида: с остри ъгли и овални. Оригинално интериорно решение е направата на огледална стена, но такава повърхност се нуждае от постоянно почистване. Овалните огледала придават по-голям уют в спалнята. Те могат да са в рамка или без, но и в двата случая са добро решение.

Вижте още: Венецианска мазилка – изберете италиански лукс за вашия дом


Декориране на стените в спалнята със стенописи и картини

Последният писък на модата в спалните са стенописите. Те дават нова възможност да се подчертае уникалността на тази стая.

  • Стенописите са авторска изработка, често са доста скъпо интериорно решение. За целта се използват акрилни бои. 
  • В някои спални се среща доста смело решение - стена тип графит… Това е наистина идеална възможност за проява на собствената креативност и фантазия. 
  • Класически декор за стените в спалните са картините. Но в този случай задължително стените трябва да са монохромни, за да се открои красотата им.


Колко картини са подходящи за спалното помещение?

Броят на картините в спалнята зависи от квадратурата на помещението, личните предпочитания и цялостния интериор. Обикновена една картина е достатъчна. Но ако са няколко картини, се оформя композиция с тях, която може да бъде симетрична или асиметрична. В спалнята стоят чудесно нежни оригинални акварели, както и репродукции на световноизвестни художници. 

Най-често картината се поставя над самото легло. По тази причина тя трябва да е с релаксиращ ефект и добро настроение. Ако картината е срещу леглото, то човек, когато отвори очи, вижда първо нея. Изображението трябва да е позитивно и да излъчва бодрост за целия ден.

Дизайнът на една спалня може да бъде различен, но винаги трябва да е подчинен на основната функция на това помещение. Понякога в желанието си да сложим там едновременно красиви фототапети, картини и други декорации, се стига до безвкусица. Влагат се пари за скъпи неща, които не създават обаче нужното впечатление. По тази причина, ако не можете сами да се справите с декорирането на стените в спалнята, обърнете се към интериорен дизайнер, регистриран при нас, който ще ви помогне в избора. По всяко време може да направите напълно безплатна заявка и после ще можете да прецените коя от получените оферти ви допада. Накрая споделете мнение за извършената работа.