Венецианска мазилка – изберете италиански лукс за вашия дом

Публикувано на 09/11/2019 от Мира Петърчева | Последна редакция на 15/11/2019 | Видяно 2 080 пъти

В голямото разнообразие от избор за дизайн на стените има отредено специално място за венецианската мазилка. Шикозният резултат, уникалността и красотата я прави доста актуална, въпреки че историята й датира от много векове. Реално, в наши дни е трудно да си представим модерния тип жилище без нея.

Венецианската мазилка се отличава по цвят и текстура. Тя се характеризира с екологичност и универсална дългосрочна употреба. Работата по тази мазилка не е толкова лесна, но резултатът си заслужава. С нея е напълно възможно да се получи сполучлива имитация на камък, мрамор, дърво или с една дума, да се имитира специфичен цвят и текстура на естествен материал от природата. Доверете се на специалистите на MaistorPlus, ако искате да имате в дома си такава луксозна мазилка.


Венецианска мазилка – любопитни исторически факти

Венецианската мазилка за декорация на стени има дълга история. Накртко ще ви представим най-интересните факти, които са свързани с нея.

  • Името й, колкото и странно да звучи, не е свързано с мястото на произход, както изглежда на пръв поглед. Реално тази тип декорация датира две хилядолетия преди появата на Венеция.
  • Родното място на венецианската мазилка е град Рим. Мраморът е бил предпочитан материал, но е бил скъп. Само богатите слоеве от обществото са могли да си го позволят.
  • Майсторите решили да използват мраморните парчета, който оставали от обработката, смилайки ги на прах. Добавяйки вар към праха, се получила уникална смес, която определено е с много предимства.
  • Шикозният естетически вид, лекотата на нанасяне и устойчивостта към вода правят този материал много популярен в строителните дейности в древността.
  • За съжаление, с падането на Рим и Римската империя човечеството губи много интересни изобретения. Но през Ренесанса се преоткриват някои неща от древността. И точно във Венеция местният елит от онова време възражда мазилката от древността, която е ползвана в древен Рим.


Какви компоненти включва венецианската мазилка?

Тази декоративна мазилка като цяло е известна със своята универсалност. Може да се използва както на закрито, така и на открито. Тя се отличава с визуална привлекателност, която се дължи на изключителната й способност да предава текстурата на различни повърхности. Може да имитира камък, дърво, гранит, мрамор, древни стенописи и други текстури.  Върхът в тази област е структурираната декоративна мазилка за вътрешна употреба. Снимки на готови композиции от такива смеси показват как лесно се създават старинни или сграфито ефекти. В случая самата структура на мазилката съдържа възможност за създаването им без особено големи усилия. Цената на тези видове готови смеси е сравнително висока обаче.

Всъщност от какво се прави специфичната венецианска мазилка? Надеждността и естественият й вид се дължат на нейния състав, който включва следните основни компонента:

  • прах от различни, главно скъпи камъни (мрамор, кварц, гранит и други);
  • свързващо вещество, първоначално се ползва обикновена вар, а днес се добавят различни вещества, които се произвеждат изкуствено;
  • вода и багрила за определена цветова палитра. В наши дни се прилагат не само натурални, но и други изкуствени оцветители и добавки.

 


Венецианска мазилка: защо да я изберем за дома си?

В допълнение към невероятно красивия си и изящен външен вид, венецианската мазилка има много положителни качества, а именно:

  • Екологичност – може да се направи във всяко помещение и дори в детски стаи;
  • Водоустойчивост - по тази причина банята е един от най-често срещаните случаи за полагането й;
  • Богат избор от цветни решения – става дума за ярки наситени до бледи, но естествени природни тонове;
  • Прозрачни елементи – наличието на кварц и слюда дава възможност за игра със светлината. По тази причина се изисква специална висококачествена предварителна подготовка на повърхността на стените, те трябва да са без недостатъци;
  • Специфичен рисунък, който е невъзможно да се повтори. Това придава на венецианската мазилка луксозен вид, а и така се увеличава красотата й;
  • Дългосрочна експлоатация, тоест тя остава красива и здрава в продължение на десетилетия, като има възможност за елиминиране на механични повреди чрез извършване на частичен ремонт.


Декорация на стени с венецианска мазилка: трябва да се спазват етапите

Ето и технологията на нанасяне на венецианската мазилка. Самият процес на декориране на стените с нея протича в следната последователност:

  1. Подготовка на основата. Тя трябва да бъде без дефекти, идеално гладка.
  2. Приготвя се разтворът на самата мазилка. В единия вариант става дума за предварително закупена суха смес с желаното багрило, която трябва да се разреди с вода, съгласно инструкциите. При втория вариант трябва да се направи сместа самостоятелно, но тази опция изисква време и професионален опит;
  3. Самото полагане на стените на готовия разтвор е сложно, майсторите предпочитат да го нанасят пет пъти. След всеки слой стената се изглажда;
  4. Накрая се прави повърхностна обработка на готовата венецианска мазилка с восък или с други вещества с подобни аналогични свойства.

Вижте още: Впечатляващи цветови комбинации за по-свежа и приветлива дневна


На какво е нужно да обърнете внимание?

На какво е нужно да обърнете внимание, ако решите стените или фасадата на дома ви да бъдат направени по този начин?

  • Този тип декоративна мазилка е подходяща за бетонна или гипсокартонна основа, но не става за метал или дърво.
  • Винаги може да се създаде уникален модел, според начина на нейното нанасяне.
  • Качествената венецианска мазилка не съдържа бучки или сбит прах, защото в бъдеще те развалят ефекта от крайния резултат.

Венецианската мазилка завладява хората със своя лукс и красота, но също така тя е надеждна и практична. Използвайки този материал, вие получавате оригинален интериорен елемент, който ще ви радва дълги години. В случай че имате нужда от професионална помощ, майсторите, регистрирани при нас, са насреща. Те ще ви помогнат със съвети и реализация на вашите идеи. Направете безплатна заявка в сайта MaistorPlus още сега! Ще получите няколко оферти. Сравнете ги помежду им, вижте мнения на предишни клиенти и направете индивидуален избор.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Бригада Комплекс
Покривни услуги, София
27 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта