Какви компоненти включва венецианската мазилка?

Последна редакция на 05/05/2024 от Мира Петърчева
Източник | Видяно 755 пъти

Тази декоративна мазилка като цяло е известна със своята универсалност. Може да се използва както на закрито, така и на открито. Тя се отличава с визуална привлекателност, която се дължи на изключителната й способност да предава текстурата на различни повърхности. Може да имитира камък, дърво, гранит, мрамор, древни стенописи и други текстури.  Върхът в тази област е структурираната декоративна мазилка за вътрешна употреба. Снимки на готови композиции от такива смеси показват как лесно се създават старинни или сграфито ефекти. В случая самата структура на мазилката съдържа възможност за създаването им без особено големи усилия. Цената на тези видове готови смеси е сравнително висока обаче.

Всъщност от какво се прави специфичната венецианска мазилка? Надеждността и естественият й вид се дължат на нейния състав, който включва следните основни компонента:

  • прах от различни, главно скъпи камъни (мрамор, кварц, гранит и други);
  • свързващо вещество, първоначално се ползва обикновена вар, а днес се добавят различни вещества, които се произвеждат изкуствено;
  • вода и багрила за определена цветова палитра. В наши дни се прилагат не само натурални, но и други изкуствени оцветители и добавки.

 

Свързано:

Декорация за стена Венецианска мазилка – изберете италиански лукс за вашия дом