Балкон - подходящи растения

Публикувано на 09/05/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 09/05/2022 | Видяно 817 пъти

Балконът може да е малък по размери, но не го подценявайте, тъй като това няма да ви спре да създадете своята собствена миниатюра на Едемската градина. Дори да разполагате с пространство, където да сложите само една малка масичка, трябва да имате предвид, че може да отглеждате разнообразие от растения. Тъй като те ще прекарват своя живот навън, е от голяма значимост да се съобразите с условията там, където живеете, преди да изберете видовете, които ще отглеждате. 

Друго, което трябва да предвидите е какво тегло може да издържи терасата ви. Множество саксии пълни с пръст могат да натежат и да окажат влияние на плочата.

Имайте и реалистична представа за това колко растения можете да отглеждате и какви грижи имате възможност да полагате за тях. 

Ако все пак нямате опит в отглеждането на растения, винаги може да потърсите професионалното мнение на специалистите, регистрирани в MaistorPlus. 


Висяща градина

Разполагайки с малко пространство, винаги трябва да сте една крачка напред с плановете си. Едно практично и красиво решение са висящите и увивни видове растения. По този начин ще разполагате с хубава зеленина на балкона, като няма да се лишавате от пространство, където да разположите мебели, за да релаксирате на въздух.

  • Петуния – едно от най-красивите растения, подходящи за отглеждане навън определено е петунията. Имайте предвид, че тя се нуждае от често наторяване и обилно поливане.
  • Висящо мушкато – многогодишно растение, любимо за всеки градинар. Разнообразието от видове и различни цветови украски го прави чудесно допълнение за всяка тераса. Подходящо е за балкони с източно и западно изложение. Ако терасата ви е открита, е добре да го приберете на топло през студените месеци.
  • Бакопа – едногодишно растение, на което изключително добре му прилягат висящите саксии или такива, прикрепени на стената или перваза. Подходящо място за отглеждане е на слънце или на полусянка.
  • Мандевила – цветовете ѝ привличат не само с красивите си цветове, а и с приятния си аромат. Това увивно и пълзящо растени може да достигне дължина до 5 м. През лятото имате възможността да я отглеждате навън, но с падането на температурите е добре да я приберете на топло.
  • Лобелия – още едно красиво едногодишно допълнение към вашата градина. Поливайте обилно през лятото и ще се радвате на красивите ѝ цветове и великолепие чак до есента.


Цитрусов полъх

Цитрусовите дръвчета са интересно допълнение в колекцията на всеки градинар. Те внасят лятото, средиземноморския полъх и екзотиката в дома ни. Ароматът на разцъфналите цветове е невероятен, като освен това има и благоприятно действие над нервната система и успокоява главоболието. Цитрусите се радват на слънчевите лъчи на открито, а през зимата може да ги приберете вътре, тъй като за предпочитане е температурата да не пада под 12 градуса.

  • Кумкуат – плодовете изглеждат точно като портокали, но много по-малки. Интересното при кумкуата е, че не е необходимо да ги обелите, за да си хапнете. Техните размери ги правят перфектния избор за отглеждане в саксия, тъй като те остават малки.
  • Лимон – въпреки предпочитанията към субтропичния и средиземноморски климат, лимоните са подходящи за отглеждане и по нашите ширини, разбира се, в домашни условия. Може да заложите на отгледано дръвче или пък да се опитате да го отгледате от семка. Важно е да знаете, че трябва да засеете семената непосредствено след отделянето от плода.
  • Мандарина – мандарината е растение, което определено не бърза да порасне. Може  да спре да расте за известен период от време. В домашни условия може да достигне до 150 см. и това я прави добър избор, тъй като може да я отглеждате и вътре, когато температурите паднат.

Как да се грижите за цитрусите? Обичат температура в диапазон около 10°C през зимата до 25°C през лятото. Те се нуждаят от продължителна светлина. Почвата не бива да се допуска да се засуши, нито пък да е прекалено влажна, тъй като растението може да загние. Добре е да пресаждате цитрусите на всеки 2-3 години. Предлагат се и специални торове за цитрусови дръвчета, които е препоръчително да използвате, за да стимулирате растежа им.


Растенията, които не изискват много грижи

Ако ежедневието ви е натоварено или често ви се налага да пътувате, но пък все пак искате да облагородите балкона, заложете на растения, които не изискват много грижи и често поливане. Насочете се към отглеждане на подправки и билки като – лавандула, розмарин, градински чай, мащерка, риган. Освен, че може да се наслаждавате на домашно приготвен чай или да ги добавите към гозбите, ако не ги изрежете, те ще ви зарадват с нежни цветове.

Друг издържлив вариант са сукулентите, устойчиви на суша. Нямат проблем с пряката слънчева светлина, стига да не е повече от 3-4 часа. Въпреки невзискателния си характер, не забравяйте да ги поливате, когато почвата засъхне. Най-добрият вариант за почва е подходящата за кактуси, достатъчно въздушна и лека, като им осигурява необходимите вещества.  А знаете ли, че сукулентите цъфтят? Много видове имат прекрасни малки цветчета, но бъдете търпеливи. Ето някои видове, подходящи за дома ви – исусов венец, алое, ешеверия, еуфорбия и други. През зимата ги приберете на закрито – на остъклена тераса или вътре.


Когато есента настъпи

Може би ви се струва рано да говорим за есен едва през май, но купувайки растения е добре да помислите и как ще се грижите за тях, след като времето се развали. Дори и с най-доброто внимание и грижа, редовно поливане и торене, в края на сезона растенията няма да са в най-добрата си форма. Едногодишните са добра опция, ако нямате достатъчно пространство вътре или къде да ги приберете. Затова обмислете внимателно какви видове бихте предпочели и кои биха пасвали на начина ви на живот.

Преди да започнете да озеленявате и декорирате балкона, помислете дали има необходими ремонти дейности, които трябва да се направят – смяна на подова настилка, пребоядисване, или пък декоративна мазилка. Ако отговорът е „да“, свържете се с опитните професионалисти, регистрирани в MaistorPlus. След като изпратите своята заявка – напълно безплатно, ще получите множество офети, от които да изберете най-добрата! 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Евгени Петров
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта