Капково напояване: По-добрата система за поливане?

Публикувано на 30/08/2017 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 31/08/2017 | Видяно 18 134 пъти

“Веднъж като пробваш и никога няма да се върнеш към поливане с маркуч във вадите. Чак се чудя защо толкова години съм се блъскал и съм си губил ценното време. Сега слагането и сглобяването на капковото за двора ми отнема няколко часа - горе-долу един следобед. После натискам копчето и забравям до есента, когато трябва да го разглобя и прибера.” Подобни суперлативи често могат да се прочетат от потребителя hidrazin от Направи сам, когато става дума за капково напояване. Във форума, който вече над десетилетие оказва безценна помощ при ремонт и изграждане на дома и градината, на въпросната система за поливане е посветена сериозна дискусия. Вдъхновени от нея, решихме да синтезираме важните моменти в следващата статия. Ако в края ѝ вече искате капково напояване и за своята градина, можете да откриете точния за вас специалист за поливни системи в нашия сайт.


Какво е капково напояване?

Интересът към популярното капково напояване нараства естествено покрай желанието да се търсят еко решения при грижа за градината. Паралелно с това, то се оказва по-икономично откъм пари, труд и време. Представлява система за поливане, изградена от тръби и маркучи, които се поставят по протежение на засадените зеленчукови култури, цветя или около овошките. Самите маркучи могат да бъдат с отвори, направени на равни разстояния или с монтирани капкообразуватели. Идеята е налягането във водата да бъде равномерно навсякъде и така от първото до последното растение в една леха да са еднакво напоени. За разлика от стандартното поливане с маркуч във вада, където тя цялата се изпълва с вода, при качественото капково напояване водата се концентрира предимно в корените на посевите. По този начин нужното количество от нея отива на правилното място, без излишни разхищения.

Вижте още: Озеленяване - цени


Какво ни е необходимо за капково напояване?

Изграждането на система за капково напояване изисква някои компоненти. Нека видим кои са те:

  • Водоизточник. Това може да бъде река, езеро, чешма, към която е вързан бидон или цистерна, кладенец.
  • Водна помпа. Използва се, за да може да засмуква водата с определено налягане.
  • Филтър. Водата трябва да се филтрира, за да не се затлачват маркучите.
  • Система за пренасяне на вода. Изградена е от тръби, преходници и маркучи за капково напояване. Част от системата може да бъде бидон или цистерна. Колкото по-високо е поставен бидонът или цистерната, толкова по-голям дебит ще има водата. Тръбите отвеждат водата до маркучите, а оттам тя излиза на капки или от дупки, или от капкообразуватели.
  • Програматор. Той не е задължителен, но може още повече да облекчи работата по поливането. Нагласява се в определен час да стартира отдаването на вода за дадени време и място. Има модели, които позволяват да се настроят няколко програми в различно време и продължителност, според културите, които се напояват.
  • Датчик за дъжд. Също е по желание, като името му подсказва, че дава сигнал поливната система да не се включва, когато завали по-силно.


Какво още да съобразим при капково напояване?

Наред с материалите, от които е изградена системата му, капковото напояване носи със себе си някои съображения. За тях говори nakatasan от “Направи сам”:

  • "Капковото напояване си е много добър метод, но има малко сметки като: дебит, налягане, необходимо количество вода за определен период време на едно растение, вида на почвата, колко е осветено мястото и може би още много други фактори, които трябва да се съобразят. При правилни изчисления и подаване на необходимото количество вода, растенията рипат и дават добър добив, разхода на вода е нисък. Затова хората са измислили програматорите да пускат вода колкото е нужно."


Предимства и недостатъци на капковото напояване

За предимствата на метода капково напояване красноречиво ни разказва kuger от форума “Направи сам”. Нека видим какви са впечатленията му:

“Отчет за капковото:

Първото и най-важното, икономия на вода. Икономисах поне 60% от ползваната преди вода. По-точно - след засичане на водомера.

Второ, ходих си спокойно по задачи за по няколко дена, без да мисля за поливане.

Трето, спокойно си влизах из редовете след поливка, досега беше мисия невъзможна.”

Нашето проучваме из виртуалната литература по темата добавя още качества за капковото поливане. Сред тях са липса на мокрене по листата и плодовете на растенията, подаване на тор заедно с водата, както и значително редуциране на плевелите. Последното заслужава специално внимание и му го отделяме малко по-късно в настоящата публикация.

Що се касае до недостатъците на тази поливна система, този списък е чувствително по-скромен. Свързан е с това, че се ограничава развитието на кореновата система, а качеството на водата трябва да се съблюдава по-прецизно.


По-малко плевели с капково напояване!

Лесно ще се съгласите, че борбата с плевели често е неравна и изтощителна. Досадните тревички сякаш само чакат да ни видят гърба, за да поникнат отново там, където преди минути сме ги откъснали. Затова новината, че при капково напояване количеството им осезаемо намалява, е повече от добра. Ето какво сравнение дава hidrazin от “Направи сам” за разликата между поливане с маркуч във вади и напояване чрез капки:

“Ако поливаш в редовете с маркуч, както си го правил досега, какво се получава? Първо, поливаш дъното на вадата и чакаш да ти напои и високото на браздата - там където са ти засети растенията.

Става така, че най-много вода отива там, където не е нужна - дъното на вадата. В резултат там винаги е най-влажно и плевелите растат като откачени.

Когато поливаш с капково вода, отива само във високата част на браздата, а дъното остава сухо - много по-малко плевели.”

Вижте още: Високотехнологични градински изобретения, които ще ви изумят


Равномерно ли е разпределението на водатата в реда?

В темата, посветена на капковото напояване, Andri01 задава въпрос, за чийто отговор сме сигурни, че сте любопитни и вие:

“Как разпределяте равномерно водата в реда? При ред около 7м. ,ако се включи маркуча от съда /на самотек/ в началото, има опасност последните корени да получат много малко вода, а първите - "да се удавят". Друг вариант - включване на маркуча в средата? Или монтиране на различни разпръсквачи по диаметър?”

Отговорите не закъсняват:

“Ами няма как да се получи при капковото неравномерно поливане. След като маркучът се напълни с вода, вече зависи от самото налягане интензитета на капко образуване. Аз поливам на самотек от цистерната /а понякога и от чешмата/ на 12 м. дължина и поливката в реда си е равномерна и в началото, и в края.” 

“Има какпкообразуватели с компенсиране на налягането. С други думи - по цялата дължина капе с еднакъв дебит. Аз си взех такива за поливане на ред храсти, които са посадени на наклон, и съответно с обикновени капкови маркучи щях да имам различно налягане и капкообразуване в горния и долния край.”


Кранче за отделен ред или за всяка култура?

Когато се организират посевите в една градина, за една култура могат да се паднат няколко реда. Това извиква въпроса кранчетата или разклоненията на системата за капково напояване на всеки ред ли се слагат, без значение какво е засадено на него, или на култура - примерно отделно за домати, краставици и т.н. Да видим какво пишат потребителите от “Направи сам”:

  • kuger: “Кранче за всеки ред. Иначе трябваше да правя линии за всяка култура, което ми се видя по-сложно. Пък и всяка година правя сеитбообръщение, щеше още по-сложно да стане. Сега си ги настройвам в началото на поливния сезон, "кой, колко му се пие", програматора на всеки 3 дена, по 2,5 часа, после не ги мисля. Налягането, дебита е от крана на чешмата, това е. Следях само валежите, че нямах датчик за дъжд.”
  • hidrazin: Въобще не е сложно да отделиш културите. Като гледам и ти обработваш неголяма площ. Просто след дадено кранче си пускаш тръба 16 мм. с разклонения за всеки ред.”
  • shishkov78: “Понеже ползвам такива маркучи от няколко години да споделя и моя опит. Колкото е по-малко разстоянието между капкообразователите, толкова по-добре.”


Кои растения могат да се поливат капково?

На практика за всички растения може да се приложи капково напояване - от трева, през цветя и зеленчуци, до овошни дръвчета. Разликата е, че при цветята и зеленчуците се използват едносезонни капкови маркучи, а за овошките - многосезонни. Можете да ги откриете във всеки магазин за дома и градината.

В случай че имате нужда да проучите по-задълбочено въпроса с капковото напояване, можете да откриете още много практични съвети и споделен опит във форума. За професионалното изграждане на своята поливна система, разчитайте на доказаните специалисти в MaistorPlus. Направете безплатна заявка и в кратки срокове ще получите оферти, сред които да изберете най-добрата за вас. Когато проектът ви бъде реализиран, споделете своята оценка в платформата.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Венелин Кънчов
Цялостен ремонт, София
15 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта