Озеленяване – цени

Публикувано на 12/05/2017 от Виктория Маринова | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 13 209 пъти

Неусетно настъпи отново времето да се погрижим за състоянието на градината, като се уверим, че тази година тя ще бъде отново пъстра, свежа и гостоприемна. На помощ в тази задача идват опитните професионалисти, които ни предоставят ориентировъчни цени за озеленяване, които ще ви помогнат да планирате по-прецизно бюджета си. Независимо дали ще заложите на класическо затревяване с тревна смеска или пък ще поверите на изпълнител изграждането на красив алпинеум и цветна леха, важно е да съобразите особеностите на терена и възможностите на вашето домакинство, така че резултатите да бъдат повече от задоволителни. 


Първата стъпка изисква почистване и подготовка на терена

Почистването на терена е първата стъпка от качествената поддръжка на градината, затова е важно да потърсите помощ от опитен професионалист, който да ви съдейства за извозване на отпадъците. Тази услуга най-често включва дейности като почистване на терена, изкореняване на първична растителност и изхвърлянето й, както и третиране със специални препарати и прекопаване на двора.

  • Цените за този етап от озеленяването на двора най-често са между 40 стотинки и 5 лв на квадратен метър.
  • Ако отпадъците са прекалено много и се налага използване на голям контейнер, цената може да бъде между 80-100 лв на контейнер с вместимост 4 куб.м.
  • Следващата стъпка е доставката и полагането на почвата, като цените за тази дейност варират между 25 – 55 лв за куб. метър, като в отделни случаи могат да достигнат и 75 лв за куб. метър.
  • Важно е да знаете също, че тези цени са за доставка и полагане на поне 5 куб. метра и за по-малки проекти биха могли да се различават с до няколко лева.

Виж още: Коя е перфектната градинска пейка за вас?


Заложете на класическо затревяване с тревна смеска

Зеленината в двора може да бъде осигурена по няколко основни начина, като един от тях е затревяване с тревна смеска. Този класически метод включва подготовка на терена, засяване на семената, поливане и първо косене, както и допълнително подсяване в случаите, когато това е необходимо. Важно е също да се допитате до специалист за избора на тревна смеска в зависимост от това дали дворът ви е сенчест, дали е подложен на интензивен трафик или пък обилни валежи.

  • Цените за този вид затревяване са между 2 и 5.50 лв за квадратен метър, като могат да достигнат и 6.50 лв за квадратен метър, когато има допълнителна обработка с препарати.
  • Средните цени за озеленяване с тревна смеска са между 3 и 4.50 лв за квадратен метър в зависимост от особеностите на терена.


Заложете на модерно решение – затревяване с тревен чим

Полагането на тревен чим е една страхотна алтернатива на класическото затревяване с тревна смеска, която ви предлага бързи и задоволителни резултати. Технологията на поставяне на тревните чимове е относително лесна, като включва дейности като заравняване на терена и помощ за избора на вида тревен чим. Следва доставка до обекта и полагане, както и валиране и поливане на терена.

  • Цените за тези услуги варират значително, като обхващат диапазона между 6 и 19 лв. за квадратен метър.
  • Най-често обаче цените са между 10 и 17 лв. за квадратен метър, което прави този метод относително достъпен и предпочитан от много български домакинства.

Виж още: Дървени огради от палети - оригинални еко аксесоари за двора ви


Направете градината по-красива с интересна декоративна растителност

Декоративната растителност ще направи двора ви много по-красив и гостоприемен, като обаче е важно да се допитате до професионалист за качествената поддръжка на отделните видове цветя и други растения.

  • Едно от най-често срещаните решения за големите градини, а именно засаждането на жив плет ще ви струва между 1.50 и 5 лв. за линеен метър.
  • При засаждането на цветя и овошки има няколко варианта за изчисляване на цените. В много случаи специалистите определят сума, която обхваща общо труд и материали, като цената за труда е 20% от стойността на растенията. Обикновено в тези случаи изпълнителите дават гаранция за прихващане на растителността на стойност от около 10% от цената.
  • Цените за озеленяване, което включва засаждане на цветя, са между 2 и 14 лв. за квадратен метър, като тук обаче не са включени материалите и доставката.
  • Изграждането на красиви алпинеуми и декоративни кътчета пък ще ви струва между 15 и 25 лв. за кв. м.
  • Цената за създаване на декоративни водни площи се определя след оглед и е по договоряване спрямо вашите предпочитания и състоянието на терена.

Виж още: Барбекю - цени


Колко струва абонаментната грижа за градината?

Цените за озеленяване включват и варианти за абонаментна поддръжка на градината, която ще ви лиши от досадното плевене и косене. По този начин ще бъдете сигурни, че независимо от това колко време можете да посветите за грижа на градината, тя винаги ще бъде свежа и красива. Обикновено абонаментната поддръжка на двора включва освен косене и плевене, още аериране и валиране на терена, както и подхранване на почвата.

  • Цените за абонаментна поддръжка на двора, могат да бъдат калкулирани на база брой посещения, като варират между 200 и 1300 лв месечно, в зависимост от това дали градинарят ще ви посещава веднъж или пет пъти седмично.
  • При едно или две посещения седмично, цените могат да се различават и в завимост от големината на градината, като поддръжката на двор около 50-100 квадрата ще ви струва около 180-220 лв.
  • За плевенето, подхранването и косенето на голяма градина с площ около и над 300 кв.м ще трябва да отделите около 350 – 450 лв. Тези цени за озеленяване са предвидени за посещения на градина веднъж или два пъти седмично.

След като ви представихме ориентировъчни цени за озеленяване на двора, идва ред и на откриването на точен специалист за тази задача. Свържете се с опитни озеленители през MaistorPlus, като заявите проект в сайта напълно безплатно и без допълнително обвързване!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Иван
Електроуслуги, София
56 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Даниел Костадинов
Електроуслуги, София
67 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
54 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта