Как да изберем правилния диван, за да не съжаляваме по-късно: 5 важни съвета

Публикувано на 02/05/2024 от Люси Любомирова | Последна редакция на 02/05/2024 | Видяно 523 пъти

Изборът на мебели често не е това “романтично” преживяване, което сме виждали във филмите. На пазара има огромен брой модели, брандовете непрекъснато се увеличават, но за нас е все по-трудно да разберем какво в крайна сметка ще получим за парите си. 

Закупуването на диван за много хора е първата голяма инвестиция при преместването в нов дом и е много важно именно тук да не правим грешка. Ето защо потърсихме отговор на най-важните пет въпроса, за да ви помогнем да направите правилния избор и правилната инвестиция, разбира се. 


Коя рамка е най-здрава?

Много производители използват рамки от ПДЧ, но най-здравата, разбира се, е шперплатът - слепени слоеве от твърда дървесина. По правило такива дивани се оказват и най-скъпи. Ако все пак търсите по-евтина алтернатива, обърнете внимание на металната рамка.

Само имайте предвид, че тя тежи повече и ще преместването на този диван няма да е най-лесното нещо. Преди да купите, не забравяйте да проверите как са закрепени основните елементи на дивана. Не разчитайте на дивани, закрепени единствено с пирони, скоби или лепило. 


Как да изберем пълнежа на дивана?

Пълнежът на един диван е също толкова важен, колкото и външният му вид. Възглавниците на дивана, пълнени с пух и пера, са най-меки и удобни, но трябва да се разпухват редовно. За цената тук няма да отваряме дума, защото е ясно че отиват в друг ценови сегмент.   

За щастие има достатъчно други начини да се направи така, че диванът да е хем мек и удобен, хем да запазва добрата си първоначална форма дълго време. За да не се лутате из магазините, което е и доста изморително между другото, информирайте се към какво да се ориентирате предварително... от интернет разбира се. 


Коя тапицерия е най-издържлива?

Важно е да се вземат предвид два фактора: къде ще бъде поставен диванът и как ще бъде използван. Например, когато избирате мебели за хола или спалнята, трябва да обърнете внимание на по-трайни тъкани: жакард или кожа. Те са лесни за почистване и запазват първоначалния си вид за дълго време.

Материите с власинки като велур са по капризни и изискват специални грижи, така че не трябва да го купувате за детската стая и ако имате домашни любимци. Не забравяйте, че твърде тънката тапицерията бързо губи формата си, затова обърнете специално внимание на плътността и дебелината. 


Как да не направим грешка с формата и стила на дивана?

Една от основните причини, поради които не трябва да купувате диван онлайн, е невъзможността да тествате, преди да направите поръчка. Докато сте в магазина, е много по-лесно да оцените размера и удобството, да проверите всички механизми и да опитате различни конфигурации.  

Как да не сгрешим с избора? 

Преди да отидете в шоурума, отговорете си на няколко въпроса: какъв е размерът на стаята, как обикновено седите на дивана (полулегнали? в поза “лотус”позиция? свити под одеяло?), какво още ви е нужно като функция на дивана и какъв стил ще отговаря на вашия интериор - минимализъм, класика, арт-деко, а може би индустриален. Като направите тази предварителна подготовка и сте въоръжени с приблизителен списък от параметри, ще се чувствате по-комфортно в магазина и ще направите правилния избор. 


Колко струва един добър диван?

Е, не е евтино!

За мнозина диванът е първата голяма покупка в нов дом. Дори евтините модели все още са сериозна финансова инвестиция, така че, водени от правилото “евтиното винаги излиза скъпо” според нас е по-добре да се добавят 10-20% увеличение на предвидения бюджет и да се избере по-добър вариант, който няма да ви “изостави” още през първата година.  

Диванът е сложна мебел, която редовно е подложена на натоварване и където прекарваме почти една трета от живота си. Опитвайки се да оптимизираме бюджета, често си правим лоша услуга, защото след това се налага да предвиждаме нов, за да сменим онзи, който купихме едва преди, има-няма, две години. Така че съзнателно преценете плюсовете и минусите и направете информиран избор.  

И нека напомним, че всеки случай, в който се нуждаете от съвет и помощ, може да разчитате на нашите професионалисти


Тагове:

Мебели

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта
Асен Асенов
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта