Как да направим сами шкаф за обувки?

Публикувано на 31/10/2022 от Люси Любомирова | Последна редакция на 01/11/2022 | Видяно 5 938 пъти

Да направиш сам нещо за дома си е вълнуващо занимание, в което всеки може да използва въображението си и да покаже майсторство.

Антрето е лицето на нашия дом и първото нещо, което създава впечатление за нашия дом и за нас самите. Затова се стараем винаги да е подредено и приветливо. Освен визитна картичка на жилището ни, антрето е помещението, къде оставяме своите връхни дрехи, чанти и обувки. За всичко това е нужна подходяща мебел за съхранение, за да поддържаме помещението чисто и уютно.

Днес ще стане дума за възможностите за съхранение на обувките. Мебелните магазини предлагат голям избор на шкафове за обувки, но мнозина от нас имат желание да измислят свой собствен дизайн и да го създадат сами. А защо не! Особено ако сте се вдъхновили от нещо необичайно, притежавате майсторски умения, а и Ви трябват нестандартни размери. Идеята е супер и днес ще Ви дадем няколко идеи как да направите това.

Ако прецените, че моделът на шкафа, който желаете е по-сложен и изпитвате колебания дали ще успеете съвсем сами, то винаги може да разчитате на помощ. Просто заявете проекта си тук.


Предварителна подготовка

Ще започнем с предварителната подготовка, тъй като това е важна част от почти всички проекти – малки, големи…грандиозни.

Най-напред трябва да сме наясно какво точно ще правим и как ще изглежда нашия шкаф за обувки. Дали ще бъде открит или закрит шкаф, дали ще съхраняваме в него обувки, които ежедневно използваме или ще прибираме сезонните и от какъв материал ще го изработваме.

Добре ще бъде да направим детайлна скица, с размери и всичко останало, след което да преценим какви материали и инструменти ще са ни нужни. Обикновено ще са необходими стандартните за работа инструменти – рулетка, чук, нивелир, винтоверт, евентуално бормашина и крепежни елементи. Ако ще се боядисва или лакира съответно се запасете и с приспособления за боядисване – четки, валяче и легенче за боя.

Също така важна част от предварителната подготовка, особено ако нямате много опит в майсторенето на различни неща е да потърсите видео инструкции за това. Определено ще са Ви от полза.


Конструкцията

Традиционният шкаф за обувки е нисък, който разполага с рафтове, върху които се разполагат обувките с или без кутии. По своята конструкция тази мебел се адаптира към мястото, където ще бъде разположено. Дали ще бъде открит или с вратички, нисък или висок, тесен или с възможност за сядане, въобще това е момента да се отчетат тези детайли и да се прецени какво точно ще представлява нашия шкаф.

За направата на тази мебел може да се използват различни материали, от дърво до метал, плоскости дори пластмаса и картон. Идеята да го направите сами е той да подхожда идеално на декорацията в антрето, така че съобразете дизайна с това. Така например шкаф за обувки направен от дървена щайга ще се впише чудесно в кънтри стил на интериора, а също бохо и сканди.

Различните модели мебели за съхранение на обувките мога да бъдат снабдени с различни функционални елементи и аксесоари. Някои модели, например високите могат да бъдат с огледални фронтални повърхности и да служат за огледало в цял ръст.

Също така за ежедневно използваните обувки се препоръчва или открит стелаж или шкаф с добра вентилация. Особено в дъждовните сезони често прибираме обувките си мокри, а така ще имат възможност да изсъхнат добре.

Самата конструкция може да бъде снабдена и чекмедже, където да се приберат различни аксесоари, например обувалки, четки и други подобни. Ще бъде много удобно и ако разполага с отделение  или закачалки за чадъри и чанти.


Бонус:

Монтирайте закачалка за ключовете, така никога няма да се налага да ги търсите.


Процесът на изработване

След като вече сме наясно с детайлите следва да пристъпим към работа. За този процес трябва да разполагате с подробен чертеж с размерите, инструкции за последователността на стъпките. Разбира се и това може да се намери в интернет, а може да опитате и да го направите сами.

На чертежа отбележете:

  • Всички габарити – ширина, дължина, височина, дълбочина;
  • Брой на рафтовете и тяхното разположение;
  • Вратички и чекмеджета;
  • Механизми.

Освен размерите този чертеж трябва да отчита и основните изисквания към такава мебел, а това са – функционалност, вместителност, удобство, добра вентилация и разбира се красив външен вид.

След като разполагате с чертежа, инструкциите и материалите може да пристъпите към изработването на самото изделие.

Винаги можете да купите готов шкаф за обувки, но когато го изработите сами, по Ваш дизайн, той ще се превърне в изключително допълнение на интериора и ще предизвиква интереса на гостите. Възможно е и да мотивирате приятел да направи същото, а какво по-хубаво от това.

И не забравяйте, ако в някой момент срещнете трудност, регистрираните в MaistorPlus специалисти, които са готови да Ви помогнат веднага.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
Венелин Кънчов
Цялостен ремонт, София
15 извършени проекта
"Никола
Ремонт на баня, София
85 извършени проекта