Антрето – 5 грешки в организацията и техните решения

Публикувано на 28/10/2022 от Люси Любомирова | Последна редакция на 28/10/2022 | Видяно 1 739 пъти

"Никога нямаме втори шанс да направим първо впечатление."

Коко Шанел

Тези думи на известната дизайнерка знаят мнозина от нас и те важат с пълна сила и за нашето антре или коридор. Антрето е първото, което виждаме от дома, първия контакт с него, което предполага то да бъде гостоприемно и функционално.

Тази част от дома рядко може да се похвали с особено големи габарити, затова при обзавеждането е важно да вземем под внимание всички фактори, които влияят на реда, функционалността и комфорта.

Това е и нашата цел – да превърнем антрето в удобно и красиво помещение, с няколко основни приложения. Много често обаче допускаме грешки, които не ни позволяват да постигнем тази цел и вместо това, отваряйки входната врата се сблъскваме всеки път с безпорядък и неудобство.

Какви са най-често допусканите грешки при декорирането на антрето и как да ги избегнем? За това ще поговорим в този материал, а ако все пак мислите, че имате нужда от професионална консултация, заявете своя проект още сега.


Грешка №1 – Неправилно използване на пространството

Първото нещо за което трябва да се помисли е как ще се използва пространството, с което разполагаме. И тук ще се ръководим от правилото – колкото по-малко пространство, толкова по-добре трябва да е измислено всичко.

Ако имате празна стена – използвайте я! Монтирайте на нея оригинална закачалка, огледало или пък вградете шкаф, в който да приберете сезонните вещи. Подходящ подход при обзавеждането на такова антре е минимализма. За да има компактност в малкото помещение, оставете само най-необходимото.

Ако обаче се налага да разположите повече места за съхранение, помислете как да използвате височините. Практиката показва, че най-удачни са вграден гардероб или шкафове до тавана с малка дълбочина и разнообразно разпределение – места за висящи дрехи, съхранение на кутии със сезонни вещи, домакински електроуреди и др.


Грешка №2 – Липсата на обособени зони

Подовата настилка в антрето играе много важна роля, особено ако се има предвид, че влизаме с мокри и недотам чисти обувки. Зонирането на пода в антрето ще ни помогне да отделим „позволената за обувки“ зона от чистото жилищно пространство.

За да се разделят тези зони визуално, дизайнерите съветват да се използват различни подови настилки. И нека не Ви смущават малките размери на помещението, напротив, по този начин антрето ще стане по-ярко и оригинално. Нещо повече – с такова зониране и на Вас ще е много по-удобно, а и всеки гост ще разбере с лекота къде да остави обувките си.


Грешка №3 – Недостатъчно светлина

Това е една от най-често допусканите грешки в интериора на антрето. В повечето случаи антрето е малко, тясно и тъмно помещение, което няма прозорци. И светлината тук е един от най-важните детайли за създаване на хармоничен дизайн и приветлив външен вид.

Не се ограничавайте до един източник на светлина, дори ако той ще даде максимална светлина. Инсталирайте няколко лампи в различни зони – над входа или над огледалото. Важен момент е инсталирането на превключватели. Ако имате късмет да разполагате с голям коридорът или пък разположен на ъгъл монтирайте превключватели на удобни места в двата края на помещението, което ще направи възможно включването и изключването на светлината възможно, без да се налага да пресичате цялата стая.


Грешка №4 – Липса на удобство

Това е една доста изнервяща така да се каже грешка или по скоро пропуск в интериора. Представете си прибирате се у дома, а в ръцете Ви безброй пакети с покупки, дамска чанта или раницата на детето, букет цветя, а може и чаша с кафе и какво ли още не…и няма къде да оставите всичко това, за да събуете обувките си.

Да оставите всичко на пода не винаги е удачно. Необходимо е удобно място, където да оставите багажа си с лекота. Добро решение тук е да се разположат в близост до врата на удобна височина закачалки тип кукички или пък пейка, шкаф или всичко, което ви се стори подходящо за тази цел.

За онези, които търсят по-оригинални решения може да обърнат внимание на популярните отворени модули за съхранение, типични за скандинавския стил в интериора.

Друго проблем, с който доста чето се сбъскват хората е непректичността на антрето. Това е помещението, в което се подготвяме да излезем навън. Ако липсва голямо огледало едва ли ще можем да се огледаме в цял ръст преди да се появим пред хората, а липсата на удобно място за сядане ще ни затрудни излишно при обуване на обувките, особено децата и по-възрастните хора.

Ето защо практичното антре се нуждае от тези два елемента задължително. В случай че помещението позволява може да си позволите да разположите удобна табуретка или дори кресло – всичко зависи от Вашия вкус и стил.


Грешка №5 – Безпорядък

Липсата на възможност за организирано съхранение на всички вещи, които оставяме в антрето, неминуемо води до безпорядък и създава впечатление за хаос. Дори и да не мислим за гостите, това създава дисбаланс и у нас самите.

Всички чанти, пакети, дрехи и обувки трябва да имат своето място. При избора на мебели предвидете гардероб, където палтата могат да бъдат закачени, за да не се мачкат, както и удобен шкаф, който да побере всичките обувки на семейството.

Добре би било в антрето да има на разположение чекмеджета, в които да оставяме шалове, ръкавици, шапки и други, които обикновено взимаме със себе си малко преди да излезем навън. Чадърите също е добре да имат своето място. Не бива да закъснявате за важна среща само защото не открили сгъваемия си чадър.

Също така не забравяйте да предвидите кутии, кошници и други за прибиране на всички дребни вещи, за да не остават разпилени и най-вече да не ги намирате точно, когато най-много Ви трябват. Доста често не предвиждаме място за ключовете, а то е много важно, за да не ги търсим всяка сутрин.

Разбираме че невинаги е лесно да намерите това, което Ви харесва в нужните размери или пък не знаете точно как да вградите гардероба. Решение има и този проблем – специалистите, регистрирани в MaistorPlus са готови да Ви помогнат да завършите успешно всеки ремонт у дома.

 

 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта