Нов живот за старите врати: 7 чудесни идеи

Публикувано на 09/07/2019 от Йордан Колев | Последна редакция на 09/09/2019 | Видяно 4 410 пъти

Повторното използване на старите вещи в интериора винаги е възможност да се прояви креативност и изобретателност. Понякога те се вписват толкова хармонично в новата си роля, че е трудно да си представим, че някога са били използвани за друго.

Днес ще поговорим за новия живот на старите врати. Не металните, входни врати, а дървените - тези, които използваме в стаите. Повярвайте, имате шанс да внесете очарование в интериора в различни стилове. Представяме ви няколко идеи как може да използвате вратите не според оригиналното им предназначението им, а вие не забравяйте, че за всяка помощ в ремонта на вашия дом винаги може да се доверите на специалистите, регистрирани в MaistorPlus.


Табла за легло

По света съществуват много необичайни табли за легла. Сред възможностите да се намери място на старата врата в интериора на спалнята е именно да я използвате като табло за спалната си мебел. И почти винаги това решение изглежда оригинално и интересно. Чрез тези нестандартни табли за легло Морфей ще ви посещава само с хубави сънища. Достатъчно е да преосмислите решението си да занесете на боклука старата с дървена врата, да обработите дървото и с шкурка и лак и така да си осигурите различен прочит на обзавеждането в стаята си за релакс. Ако желаете, дори можете да изрисувате таблото си по свой вкус. 


Работно място

Старите врати умело могат да влязат и в ролята на домашно офис или разкрасително пространство. Съвместявайки старата врата с конзолата или масата, може да получите стилен работен кът или дамска тоалетка, както добре се вижда на показаните тук кадри. За да изглежда подобна конструкция хармонично, трябва да се погрижите за това вратата и масата да са в еднакъв цвят.

Вижте още: Лесни трикове, с които ще вдъхнете живот на старите интериорни врати


Маса за кафе

Един от най-очевидните начини за използване на плоската повърхност на вратата е да я превърнете в маса. Възможностите тук са няколко:

  • Можете да си направите холна масичка, но в общи линии, масата не е задължително да бъде за кафе.
  • Трапезарията ви може съвсем спокойно да се базира на самоделната маса. Представете си колко стилно ще изглежда подобна част от обзавеждането, ако я оцветите в ярка боя и я направите основен акцент в кухнята. 
  • В детската стая или спалнята също можете да внедрите мебели, направени от уж неизползваеми вече дървени врати, като сглобите нощна масичка или такава за игра. 


Стелаж

Още едно оригинално приложение за старите ви дървени врати е да ги превърнете във функционални стелажи:

  • Можете да ги използвате в дневната, под формата на оригинални библиотеки, по чиито рафтове да подредите любимите си книги;
  • Вариант е същи така да ги направите част от кухненския интериор, където да ги използвате за съхранение на бурканчета с подправки например;
  • В детската стая те могат да се превърнат в оригинален начин да намерите място на иначе безпризорно търкалящите се по пода играчки. 

Вижте още: 6 икономични идеи за освежаване на старите мебели, които да използвате още този уикенд


Декор на стената

Ето ви простор за творческа изява, при който с лекота превръщате старите си интрериорни врати в оригинална стенна декорация:

  • Можете да закрепите вратата хоризонтално, да й добавите апликации, а защо не да я изрисувате ръчно;
  • Или пък да я превърнете в арт площ, върху която споделяте важните снимки, както и вдъхновяващи надписи; 
  • Намерете приложение на старата врата в качеството на стена за напомняне над работното бюро. Важното е да е уверите, че вратата е здраво закрепена и че няма да падне върху нечия глава или пръсти.


Органайзер

За този вариант може би ще ви трябва врата от гардероб, която често се прави с процепи. Впрочем, и към обикновената врата може да се добавят рафтове или куки, за да слагате на нея чадъри, инструменти, широкополи шапки и всичко, което ви е на сърце. Развихрете въображението си, помислете за какво реално би ви потрябвала старата врата и й отредете роля, която да ви помогне да имате по-добра организация на вещите си у дома. 


Рамка за картини или снимки

Ненужната дървена врата може да се използва като изложбена площадка за фотографии или картини. За тази цел отлично подхождат френските врати със стъклена вложка или масивните дървени врати, но с изрязани правоъгълници. В качеството си на рамка вратата може кактопросто да се подпре на стената, така и да се прикрепи хоризонтално. 

Тези оригинални примери ще превърнат излишната ви врата в декоративен елемент от интериора с доста функционални задачи. За оформяне на интериора може да използвате врати от всеки материал и във всяко състояние. Основната задача е правилно да впишете хармонично новия елемент.

Ако вратата е имала дълъг живот и върху нея има драскотини и пукнатини, то не е задължително да я шлайфате и боядисвате. Точно обратното, постарайте се да усилите античния ефект, подчертавайки естествените неравности и грапавини. Подобна винтидж врата със собствена история ще изглежда великолепно дори в съвременен интериор. 

За още добри идеи и помощ за ремонта на вашите врати не се поколебайте да потърсите професионалистите, регистрирани в MaistorPlus. Направете още сега своята безплатна заявка, сравнете оферти и изберете най-удачната според изискванията си. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
104 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
26 извършени проекта