Лесни трикове, с които ще вдъхнете нов живот на старите интериорни врати

Публикувано на 07/09/2017 от Виктория Маринова | Последна редакция на 09/07/2021 | Видяно 95 652 пъти

Отделете време за обновяване на интериора на дома, запретнете ръкави и започнете от старите дървени врати. В случай че основата им е нестабилна или е започнала да се разпада, е добре да заложите на пълна подмяна на конструкцията, тъй като проекти от типа „направи си сам” само биха ви коствали време и разходи, без особен резултат. Ако обаче вратите са здрави и просто имат нужда от освежаване, то се възползвайте от съветите, споделени от опитни майстори в най-големия форум за домашни ремонти „Направи сам“. Днес ще ви представим някои от най-добрите идеи за обновяване на старите врати, които специалистите обсъждат във форума, а за консултация относно закупуването и монтажа на новите елементи от този тип у дома, се доверете на доказани професионалисти!

Виж още: За какво трябва да внимаваме при покупка на жилище?


Боядисването на вратите е класическо решение за ограничен бюджет

Боядисването си остава класическо решение за обновяване на интериорните врати у дома, което не изисква много време и голям бюджет. За качественото изпълнение на подобен проект обаче, опитните майстори от форума съветват първо да премахнете съществуващата боя по вратите с помощта на фина шкурка, след което да китосате повърхността, а за финал да нанесете и новия цвят боя. Друг важен съвет от майсторите е да не боядисвате с четка, а по възможност с валяк, който ви дава възможност за максимално равномерно нанасяне на боята. Някои специалисти съветват първо да откачите вратите от пантите и да ги поставите в хоризонтално положение, например върху два стола, като едва след това преминете и към боядисването. По този начин няма да се получи стичане на боя по гладката повърхност и ще можете да си гарантирате максимално добър резултат.


Използвайте оригинално фолио за освежаване на вратите

Страхотна алтернатива на традиционното боядисване на старите интериорни врати е покриването им с ефектно фолио. В този смисъл майсторите от форума напомнят, че на пазара ще откриете голямо разнообразие откъм видове фолио, като някои наподобяват и дърво, например златен или тъмен дъб. Важно е обаче преди залепяне вратата да бъде максимално гладка и прецизно почистена, както и фолиото да бъде полагано внимателно и точно. По този начин няма да се образуват мехури, криви линии или други дефекти, които ще съсипят изцяло ентусиазма от това майсторско начинание. Специалистите от форума обаче напомнят, че в някои случаи облепянето на вратата с фолио би могло да излезе по-скъпо, отколкото боядисването. Важно е също, ако планирате да променяте размера на вратата (например при подмяна на подовата настилка в помещението), първо да я изрежете и едва след това да я облепите. Най-хубавото на този вариант е, че на пазара ще откриете фолио както за плътната част на вратата, така и за декоративното стъкло, което е неизменна част от нейния дизайн.


Сменете скърцащите панти и старите дръжки на вратите

Основата на интериорната врата не е единствения елемент, който можете да освежите, така че да не се налага в близко бъдеще да инвестирате в подмяна на тези елементи у дома. Преди да пристъпите към действие, помислете също и за смяна на пантите и дръжките на вратите, така че в завършен вид те да изглеждат досущ като нови. Заменете също старите первази, а защо не и стъклените елементи по вратите, които разполагат с такива. По този начин ще се възползвате от здравата дървена конструкция, като едновременно с това ще сближите обновените врати с останалата част от интериора. От гледна точка на избора на нов цвят или ефект за вратите, опитните майстори във форума съветват да заложите на класическо бяло или пък смел интригуващ нюанс, който да контрастира на стените в помещението.

Виж още: Какви са предимствата на това да живеем в енергийно ефективно жилище?


Използвайте останалите дъски ламинат

Един от опитните майстори във форума споделя една нестандартна, но изключително ефектна идея за обновяване на стара интериорна врата, която можете да реализирате сами, при това още този уикенд. За целта използвайте останалия ламинат от последния ви интериорен проект и след фино шкурене на вратата, го залепете към нея, като обърнете особено внимание на ръбовете и напасването на елементите около стъклото на вратата. Като основен недостатък на този метод, специалистите изтъкват факта, че вратата става по-тежка в завършен вид, както и че трябва внимателно да прецените количеството ламинат, така че то да стигне за плътно покриване на „новата“ интериорна врата. Повече подробности за този интересен проект вижте тук.

Виж още: Първи български дърводелски събор - от дърводелските инструменти до тънкостите в занаята


Заложете на артистични рустик врати

Превърнете дефектите по старите интериорни врати в чаровни акценти, като заложите на рустик дизайн за тези елементи у дома. Как обаче да постигнем това? На първо място подменете пантите и дръжката на вратата, като изберете интересни извити дръжки от метал например. След това премахнете част от боята по вратата или пък пристъпете към пълното ѝ обновяване, като свалите предишното покритие изцяло и използвате фина шкурка за подготовка на основата. Накрая се възползвайте от съвета на специалистите от най-големия форум за домашни ремонти „Направи сам“, които препоръчват да използвате специални състаряващи бои или лакове за дърво, които ще създадат впечатляващия рустик ефект. Готово!

Последвайте съветите на опитните майстори за обновяване на старите интериорни врати, а ако сте решили да ги подменяте изцяло, потърсете помощ от доказани професионалисти! Разгледайте техните профили, оферти и оценки от клиенти напълно безплатно, като пуснете заявка в MaistorPlus!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
Вера Миндова
Строителство на сгради, София
5 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта