Първи български дърводелски събор - от дърводелските инструменти до тънкостите в занаята

Публикувано на 27/04/2017 от Виктория Маринова | Последна редакция на 27/04/2017 | Видяно 12 779 пъти

Форум „Направи сам“ е източник на вдъхновение и идеи не само за невероятно практични решения за дома, но и за интересни събития, които обединяват майстори и любители на различни занаяти. Пример за подобна инициатива е Първият български дърводелски събор, посветен на любовта към занаятите и изработването на неповторими дърводелски инструменти и изделия. Запознайте с мисията, идеята и програмата на събора, а за реставрацията на старите дървени мебели у дома се доверете на опитни професионалисти!


Съборът има за цел да възроди интереса към дърводелския занаят

В началото на лятото ще се проведе събитие, чакано с трепет както от опитните майстори, така и от запалените почитатели на дърводелския занаят. Всички те ще имат възможност да се срещнат на първия по рода си Български дърводелски събор, посветен на ръчните инструменти и класическите дърводелски занаяти. Основната идея на организаторите е съборът да спомогне за възродяването на този тип занаяти у нас, като едновременно с това се превърне и във форум за обмен на опит и познания по отношение на дърводелските инструменти, начините за боравене с тях и тънкостите при оформянето на готовите произведения. Съборът е достъпен и напълно безплатен за участие за посетители, както и за изложителите, които ще имат възможност да представят своите красиви творения и да демонстрират умения за боравене с различни дърводелски машини и пособия.

Виж още: Как да отглеждаме билки и подправки у дома


Какво ще видим на събора?

Организаторите на събора отделят от личното си време и средства за създаването на приятелска атмосфера, която да предразполага към обмен на идеи и познания измежду всички участници. За целта те са разработили изключителна програма, в която всеки ще открие по нещо интересно за себе си, независимо дали е в ролята на опитен майстор или пък просто любител на дърводелските занаяти. Част от програмата включва показване и демонстрация на работа с някои традиционни дърводелски инструменти, като автентични рендета, ръчно ковани пили, дърводелски чукове и менгемета, както и специален ножарски лентов шлайф. Домакините ще представят също колекциите си от системи за заточване на дърводелски инструменти, автентични дървени тезгяси и много други, като не на последно място ще се проведе демонстрация на работа с техните масла, байцове и вакси за дърво и кожа.


С какво е по-различен този събор?

Както споменахме, мисията на събора е да пробуди интереса към старите дърводелски занаяти, които не само пазят вековни традиции, но и се превръщат в основа за вечни приятелства. Ето защо организаторите не събират такси от посетителите, а приемат дарения като помощ от доброволци, така че този български събор да разчита на сътрудничеството и да стане първи в поредица от много други подобни събития. Един от майсторите, регистрирани в най-големия форум за домашни ремонти „Направи сам“, неслучайно изтъква, че няма форуми и книги, които да могат да се сравнят с усещането, когато човек види на живо истински дърводелски инструменти и успее да се докосне до тях, да наблюдава метода на работа с тях и да сподели радостта от готовите резултати.


Всичко, което трябва да знаете, ако сте изложител

Ако сте решили да посетите събора в качеството си на изложител, е необходимо предварително да заявите участие, както и да си осигурите тента или маса за демонстрация и излагане на вашите продукти. Организаторите не поставят ограничение по отношение на фирми или частни лица, но напомнят, че показваните изделия и дърводелски инструменти трябва да бъдат качествени и изработени, съобразно добрите дърводелски практики. В този смисъл изложителите могат да споделят своите умения и познания, свързани, както с дърводелските машини и инструменти, така и с по-специфичните занаяти, като дърворезба или бушкрафт например. Освен дърводелски инструменти, изложителите могат да предлагат за продан и своите готови изделия от дърво, както и да покажат уменията си за работа с всеки вид натурални препарати за обработка на дървесина.

Виж още: Прелестни интериорни творения от рециклирано дърво


Важна информация за посетителите

Ако пък се ръководите от любителския си интерес към дърводелските занаяти, можете да участвате в събора и като посетител. В този случай няма нужда да се регистрирате предварително, а може само да следите новините около събора, споделени от опитните майстори във форум „Направи сам“. Много от тях вече заявяват участието си, като потвърждават ползите от реализирането на тази добра идея, която дава възможност на редица потребители във форума да се срещнат на живо, за да обменят идеи, практика и полезни съвети. За да гарантират тяхното удобство, организаторите решават съборът да се осъществи близо до град Априлци, в красива местност, заобиколена от удобни къщи за гости.


Какво още ще видим на събора?

Освен представяне на огромно разнообразие от дърводелски инструменти, майсторите ще покажат и своите конструкции тип готическа арка, които впечатляват с иновативен дизайн и невероятна устойчивост. Друго интересно попълнение в програмата на събора е т.нар Домашна работилница в Балкана, която ще ви вдъхнови да преоткриете красотата на дърводелските занаяти. Работилницата разполага с всички дърводелски машини и пособия за обработка на дърво, като притежава и уютна библиотека, точно до малкия, но изключително гостоприемен офис. Организаторите предвиждат още редица демонстрации и дори своеобразни работилници, в които на място да бъдат сътворени някои от най-интересните дърводелски изделия.

Виж още: Обработка на дърво за пейка от палети


Кога и къде ще се проведе Първият български дърводелски събор?

Домакините на първия български събор, посветен на дърводелските инструменти и занаяти, запретват ръкави и обединяват под един дървен покрив изкусни майстори и запалени любители, които да обменят опит и идеи през уикенда на 24-25 юни или 01-02 юли 2017 година. Сборният пункт на дърводелските занаяти ще бъде в село Горно Селище, община Севлиево, много близо до град Априлци. Посетете и вие това уникално събитие, на което ще срещнете опитните професионалисти и любители, регистрирани във форума. Следете всички новини около организацията на събитието в тази тема, като не забравяте да се регистрирате и включите в общността на най-големия форум за домашни ремонти „Направи сам“.

Качествената изработка на дървени изделия за дома пък поверете в ръцете на доказани професионалисти. Заявете проект в MaistorPlus напълно безплатно и разгледайте техните профили, оферти и оценки от предишни клиенти!

Още информация за събитието можете да откриете и на: https://woodcraftbg.wordpress.com

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Жоро Цветков
Покривни услуги, София
51 извършени проекта
Тони
Външна изолация, София
8 извършени проекта