6 икономични идеи за освежаване на старите мебели, които да изпробвате още този уикенд

Публикувано на 01/09/2017 от Виктория Маринова | Последна редакция на 01/09/2017 | Видяно 71 096 пъти

Мечтаете за ново обзавеждане за дневната, но се притеснявате от високата инвестиция, която ще изисква подобен проект? Или пък току-що сте се нанесли в нова квартира и се налага да се примирите с остарелите и скърцащи мебели? Опитните професионалисти от най-големия форум за домашни ремонти „Направи сам“ ви предлагат няколко изпробвани решения на тези проблеми, с които бързо и лесно да обновите старите мебели у дома. От подмяна на вратите на кухненските шкафове до превръщането на ъгловите легла в една удобна спалня – тук ще откриете разнообразни идеи, приложими във всеки български дом. Опитен специалист, който да изработи качествено обзавеждане за вашия дом, пък можете да наемете през MaistorPlus, като се запознаете с профилите и офертите на най-добрите майстори в областта!


Освежете вида на кухненския модул с помощта на фолио или боя

Вдъхнете нов живот на старите мебели, като обновите вида им с помощта на специално фолио или пък боя. Специалистите спорят по въпроса кой от двата метода е по-ефективен, като според някои прецизното полагане на фолиото може не само да спаси овехтялата секция или пък кухненските шкафове, но дори да ги направи по-красиви от тези, които ще откриете на пазара. Други майстори пък препоръчват да премахнете съществуващия лак по вашия стар гардероб от фурнировани ПДЧ плоскости с помощта на фина шкурка, след което да боядисате в избран от ваш цвят. Независимо от метода, на който ще заложите, специалистите във форума са единодушни – това е страхотен начин, с който не само бързо и лесно да освежите мебелите, но и да създадете цялостно обзавеждане за хола или детската от на пръв поглед съвършено различни конструкции.

Виж още: Преди и след: 7 стаи след впечатляващи трансформации


Сменете вратичките на мебелите или поне дръжките им

Според някои опитни майстори повторното боядисване на стари мебели може да ви навлече повече неприятности, отколкото да спомогне за по-добрия вид на хола или кухнята. Те препоръчват по възможност да смените изцяло лицевите части на мебелите, като по този начин ще може да използвате здравата основа или рафтовете на овехтелия кухненски модул. За целта потърсете помощ от опитен дърводелец, който да изработи вратичките така, че те да паснат по размер и стил на съществуващата конструкция. Друга идея е да подмените декоративните лайсни по мебелите, а защо не и дръжките на вратите? Тези на пръв поглед малки детайли могат напълно да преобразят вашия дом! Още съвети от компетентните майстори, регистрирани във форума, можете да видите тук.


Превърнете горните шкафове на старата секция в удобен шкаф за телевизор

Представяме ви една страхотна идея, хрумнала на креативните майстори в най-големия форум за домашни ремонти „Направи сам“. На пръв поглед старата и олющена холна секция може да изглежда напълно неизползваема. Вратичките вероятно отдавна скърцат, някои от дръжките липсват, а масивната горна част създава усещане за едно много по-тъмно и схлупено помещение. Ако не можете да стегнете цялата конструкция и да смените пантите или вратичките, използвайте само здравата горна част на секцията, като я превърнете в удобен шкаф за телевизор. За целта се налага да разглобите цялата мебел, както и да прецените дали тя е годна да се превърне в подобна практична поставка. В случай че горните шкафове са запазили издръжливостта си, просто премахнете с фина шкурка стария лак, боядисайте и лакирайте отново, а след това се похвалете на своите гости с това изненадващо ново приложение на горните шкафове.

Виж още: 8 страхотни идеи за мебели от палети, които да поставите в банята


Претапицирайте стария диван в хола

Не изхвърляйте стария диван, само защото тапицерията му е избеляла или на места се е скъсала. Вместо това специалистите от форума препоръчват да претапицирате мебелите, които разполагат със здрава конструкция и имат нужда само от козметично освежаване, за да станат като нови. Ако например сте решили да запазите само дървената основа на дивана в хола, то майсторите препоръчват да заложите на качествен дунапрен, който няма да слегне бързо и значително ще удължи експлоатационния живот на дивана или фотьойла ви. За да изглежда обновената мебел още по-стилна и красива, можете леко да скосите краищата на всяка отделна седалка от дунапрен, а едва след това да облечете с тънък слой вата, така че да пригладите неприятните ръбове. После поставете в калъф и на финал тапицирайте с качествен плат, така че да се оформи една здрава и удобна мебел, която да издържи изпитанията на времето.


Превърнете ъгловите легла в практична двойна спалня

Не изхвърляйте здравите ъглови легла от старата си квартира, а ги превърнете в красива двойна спалня. На пръв поглед това начинание изглежда трудоемко и времепоглъщащо, но в действителност, с помощта на опитен майстор, подобен интериорен проект е напълно възможен за реализиране. Един от потребителите във форума например показва как е съединил две ъглови легла и поставяйки върху тях удобен двоен матрак, успява да намери неочаквано ново приложение за старите си мебели. И макар да звучи невероятно, според майсторите превръщането на голямата спалня с ракла в две практични отделни легла също е напълно постижимо.

Според друг опитен майстор пък за успеха на подобен интериорен проект е много важно внимателното планиране, измерване и разрязване на отделните елементи. Важно условие също е да се свържете с добър изпълнител за изработката на допълнителните елементи от дърво, които ще ви бъдат необходими, а точен специалист за целта можете да откриете в MaistorPlus!

Виж още: 8 изумителни идеи за покривало на леглото, които ще преобразят спалнята


Придайте рустик нотка на старото обзавеждане в спалнята

Искате да направите дома си по-артистичен и вдъхновяващ? Тогава не пристъпвайте към прецизно боядисване и лакиране на старата хола секция или обзавеждането в спалнята, а се възползвайте от предимствата на овехтелия им външен вид. Можете да подчертаете автентичността на дизайна им, като премахнете боята на места, съчетаете няколко интригуващи, но близки нюанса на един и същи цвят, или пък просто използвате самонапукващ се лак. Той ще придаде на мебелите ви индивидуалност и ще спомогне за по-лесното им приобщаване към облика на вашата спалня, подчинена на рустик стила. Друга идея за освежаване на обзавеждането, споделена от майсторите във форума, е използването на декупажна техника, с която можете да превърнете стария скрин или пък бюро в истинско произведение на изкуството!

Какви методи използвате вие, за да вдъхнете нов живот на старите мебели у дома? Споделете с нас резултатите от своите творчески проекти, а за цялостното обзавеждане на новото жилище се доверете на опитните специалисти, регистрирани в MaistorPlus! Разгледайте техните профили и оферти напълно безплатно, като заявите проект в сайта още сега!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Васил Димитров
Ремонт на баня, София
9 извършени проекта
Васил Стоянов
Мебели и обзавеждане, Пловдив
14 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
26 извършени проекта