Как да използваме в интериора цвета на 2023 година - Viva Magenta?

Публикувано на 31/03/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 31/03/2023 | Видяно 3 439 пъти

Още в края на миналата година научихме, че Pantone е избрал от своята палитра цвета на 2023 година и това е Viva Magenta. Експертите интерпретират този тон като мощен, завладяващ и жизнерадостен. Разбира се, цветът ще се превърне в една от тенденциите не само в уеб дизайна или на модните подиуми, но и в интериора.  

Въпреки очакванията и правилата, дизайнерите обаче не са единодушни в това как той да бъде използван в интериора така, че да създаде хармонична визия и да остави елегантно присъствие. Затова пък смело експериментират и ние се убеждаваме, че Viva Magenta се вписва стилно не само в малки количества и не само в светли решения на декорацията. 

Но както и всеки друг налагащ се тренд и този трябва да се прилага според правилата и с доза внимание.

Как? -  потърсихме съветите на дизайнерите, които да вземете предвид, ако търсите нещо ново и актуално, с което да освежите дома си. 


Благородни материи

Първата препоръка ни насочва към използването на Viva Magenta в комбинация със сложни текстури на текстила, такива като плюш например. Плюшени могат да бъдат завесите, допълнени със златни пискюли и ресни. Използвайте плюша за тапицерия на мебелите, декоративни възглавници, покривки за легла и други.  

Ако използвате този цвят в дълбоки и сложни текстури, той ще се възприема благородно и разкошно. Освен плюш може да изберете материи като кадифе, рипсено кадифе или велур. При всички цвета ще работи отлично. 


В английски стил

Английският стил е преди всичко подчертана строгост и умерена класика. В него се наблюдава присъствие на дърво, спокойни цветове като дълбоко зелено, кафяво и червени оттенъци и именно тук е връзката с Viva Magenta. Освен това, доста често в такива интериорни решения се използват тапети с рисунки и текстил с принтове като каре и природни сюжети. 

Цветът ще изглежда отлично до други плътни и богати на пъстрота елементи. Например в комбинация с тапети с флорални и животински принтове, която да допълните с златисти орнаменти и винтидж аксесоари. Също така и предмети на изкуството, картини в златни рамки и графични мотиви. 


Равностоен в яркия интериор

Някои от дизайнерите наричат цвета на 2023-та “активен и сложен” и твърдят, че е за смелите. В този ред на мисли, те препоръчват да го използваме в съчетание със също толкова наситени сложни оттенъци, за да не се загуби неговото очарование.

Също така ни насърчават да експериментираме ако искаме ярък и необичаен интериор и да не се боим от съчетания като Viva Magenta с оранжево, жълто, дълбоко синьо или наситено розово. 


Запомнящ се акцент

Спокойните интериори в неутрални, светли тонове са много често база, която сякаш с нещо трябва да се освежи и обикновено това е ярък акцент. През този сезон нека той бъде в актуалния цвят Viva Magenta. Тук може да дадете воля на въображението си да потърсите приложение на цвета в тапицерията на столове, декоративните възглавници, вази, дори свежите цветя в тях, кърпите в банята, рамките на снимките или пък сервизите за хранене. 

Viva Magenta е достатъчно сложен цвят и според експертите се възприема на границата между топлите и студените оттенъци. Изключително интересен нюанс, който има бъдеще според много от тях.  

Дали това е вашият цвят...? 

Възможно е. Важното е да разберете до колко хармонично ви въздейства и колко дълго може да го допуснете до себе си. Ако не сте убедени в дългосрочната ви спокойна комуникация, то заложете на него като акцент и го използвайте пестеливо. Но ако обаче харесате нюанса, то може да превърнете дома си в последна дума на модните тенденции. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Акуратният Майстор
Покривни услуги, София
50 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Ивелин
Ремонт на баня, Ботевград
50 извършени проекта
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта
"Уест Билд" ЕООД
Цялостен ремонт, София
23 извършени проекта