Живот на колела - как сами да осъществим проекта си?

Публикувано на 28/04/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 28/04/2022 | Видяно 737 пъти

С безброй чудесни места на картата, които да посетите, както и възможността за дистанционна работа, която прави живота много по-гъвкав, няма по-добро време от сега да отметнете в списъка си едно прекрасно пътуване. Какъв по-добър начин да го осъществите от това цялото ви пътуване да зависи от самите вас? Ако сте следвали популярната тенденция за „живот на колела“, ще забележите общото между хората, които живеят по този начин? Всички са приспособили своите ванове или кемпери в малки мобилни къщи, така че да бъдат възможно най-функционални и удобни. 

    Допада ли ви идеята за живот на път? Искате сами да изработите своя собствен пътуващ дом? На правилното място сте! Днес ще ви покажем малко повече от този интересен начин на живот. Ако ви допада възможността за такъв начин на живот, но предполагате, че не бихте се справили със създаването на новия ви дом, потърсете съдействие в опитните специалисти, регистрирани в MaistorPlus. 
 


Планирайте внимателно пространството

Едно от първите и основни неща, когато трансформирате микробус, е да планирате внимателно постоянно стоящите мебели и принадлежности, с които искате да разполагате. Ако планирате да имате фиксирано легло, помислете за изграждането на платформа. По този начин ще разполагате с допълнително място, където може да съхранявате неща, които обикновено са в багажника. Или пък ще имате място за вещи, които да не се намират в „дневната“.

    Най-добре е да изградите място за съхранение, независимо дали е под или над вас, още докато изграждате фундаментните елементи. По този начин ще знаете предварително горе-долу с какво място ще разполагате. При опаковането на багажа ще ви бъде изключително полезно.


Инсталирайте соларни панели

Слънчевите панели не са необходимост само за дома. Повечето от тези мобилни домове имат акумулатор (12v) за вътрешна употреба в свободното време – захранва светлини, чайници, телевизор, лаптоп и т.н. Повечето къмпинг локации осигуряват електрическо захранване, което може да използвате по време на своя престой, имайте предвид, че на повечето места се доплаща допълнително. С помощта на слънчевите панели генерирате собствена зелена енергия безплатно, е, разбира се, след като сте инвестирали в това. Не само ще бъдете по-енергийно ефективни, но също така е полезно, ако сте извън къмпинг зона. 


„Изскачащ“ покрив за допълнително пространство

В един момент може да ви омръзне престоя в основното помещение и да поискате промяна. Глътка свеж въздух, затова закупете и монтирайте „изскачащ“ покрив върху вашия ван. Може да спите в него през топла нощ, или пък по-хладна, ако сте по-смели. От друга страна е чудесно местенце за слънчеви бани, като че ли сте на верандата у дома. Представете си гледането на звездите на някое тихо местенце. Хубаво е, нали?

    Вторият вариант, който ви предлагаме е да монтирате класически допълнителен багажник. В него ще можете да се съхранявате вещите си.

    Ако сте почитатели на карането на велосипед или сърф, монтирайте допълнителен багажник към оригиналния багажник на вана ви. 
 


Създайте истински дом на колела

Пространството безспорно е ограничено, когато домът ви е на колела, но можете да организирате така пространството, че да изглежда по-голямо, отколкото е. Хитринката е да разделите ясно различните зони. Половин преградна стена постига това, без да заема място, колкото цялата. По този начин осигурявате самостоятелност на другите хора, с които пътувате, което е чудесно, особено при по-дълги пътувания. 

    Освен това, използвайте цвят и текстура, за да обособите вашия ван. Поставете плочки в кухнята, за да се разграничи от останалото пространство, както да внесе и естетическа и функционална стойност в пространството. Друга идея, която може да приложите е да изберете различна цветова схема за всяко различно кътче - да боядисате повърхностите или да поставите мебели в различен цвят, за да изградите известно уединение. 
 


Осветлението – декорация и функционалност

Важно е да разполагате с осветление във вана – за мрачните дъждовни дни или пък уютните вечери.
•    Кабелно осветление – лунички или осветителни ленти могат да се инсталират на стените, тавана, под шкафовете, общо взето навсякъде, за да спестите място. Монтирайте осветлението на ранен етап, за да няма стърчащи кабели. За да намалите използването на енергия и да имате възможност за регулиране силата на светлината, използвайте димер. Така може да добавите атмосфера по време на вечеря или докато гледате филм. 
•    Непостоянно осветление – соларните лампи са един добър начин да добавите светлина. Свещи на батерии също внасят интимна атмосфера, като не рискувате да запалите нещо.
•    Външно осветление – под допълнително опънатата тента, прикрепена към вашия ван, монтирайте осветление. По този начин ще прекарвате чудесни дълги вечери на открито. Моделите, разполагащи със сензор за движение пък ви осигуряват светлина, ако ви се наложи да напуснете микробуса, за да използвате тоалетната на къмпинга, например. 
•    Най-доброто осветление за миниван – използвайте студена светлина във функционалите места като кухнята. Там, където релаксирате, използвайте мека и топла светлина. Използвайте LED крушки – издържат по-дълго време и са енергийно ефективни.


Умно съхранение

Опитните жители на ван казват, че звукът на блъскащите се предмети в шкафовете по време на път е изключително неприятен. Освен това, ако имате дете, повишава риска да се събуди. Поставете предметите в торбички или ги увийте в плат, за да намалите шума. А и така ще поддържате по-организирано. В допълнение, прибавете шнур, с чиято помощ да прикрепвате буркани, бутилки и други изправени предмети. Ето и някои варианти за добавяне на допълнителни варианти за съхранение: 
•    Закачете кукички, на които да закачате палтата си. Може да ги използвате и за да закачите декорация или кошници и торбички, в които да съхранявате допълнително вещи. 
•    С помощта на въженца, които ще завържете, създайте „рафт“ за обувки. Така обувките ви ще се проветряват и ще са на една ръка растояние. 
•    Окачете текстилни органайзери, за да съхранявате дребни неща, от които често имате нужда. 


    С помощта на талантлив дърводелец от екипа на MaistorPlus, можете да се сдобиете със стабилна структура по поръчка, която да бъде с подходящите размери, които са ви необходими за вашия ван. Заявете своя проект още днес и се доближете до мечтаните приключения!
 


Тагове:

идеи

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Пламен Манолов
Цялостен ремонт, София
30 извършени проекта
Велислав
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта