Плюсове и минуси на видовете керемиди за устойчив скатен покрив

Публикувано на 27/09/2016 от Виктория Маринова | Последна редакция на 27/09/2016 | Видяно 39 744 пъти

Зимата вече започва да наближава, затова е крайно време да се погрижим за състоянието на покрива, като му осигурим покритие от качествени и устойчиви материали. За тази цел днес събрахме мненията на някои от най-добрите специалисти от форум "Направи сам", чиито потребители са винаги насреща за съвети и помощ при реализирането на всеки домашен ремонт! Разгледайте предимствата и недостатъците на различните видове керемиди и изберете подходящия материал за своя скатен покрив. За правилното и безпроблемно изпълнение на покривни ремонти пък можете да разчитате на опитните майстори, регистрирани в нашата платформа!


Бетоновите керемиди се отличават с по-висока плътност

Специалистите от форум "Направи сам" изтъкват, че бетоновите керемиди имат дълъг експлоатационен живот (над 50 г.), сравнително евтини са и са негорими. Този тип материали притежават висока плътност, което значи, че поемат по-малко влага през зимата и не се напукват в следствие на образувалия се лед. Имат много по-добри изолационни качества в сравнение с други видове покривни материали, а за основен техен недостатък се приема по-голямата им маса, която изисква и много стабилна основа.


Керамичните керемиди обаче имат сравнително голяма маса

Основните притеснения на майсторите по отношение на керамичните керемиди са свързани с тяхната издръжливост (относително често се налага да се подменят счупени керемиди по покрива) и голямата им маса, която е между 30 и 60кг. за кв. метър. Това налага нуждата от стабилна основа, която да поддържа покрива устойчив. Препоръчителният ъгъл за наклон, спрямо който можем да ги подредим, варира в диапазона между 20 и 60 градуса.


Полимерните керемиди са по-леки и лесни за монтаж

Тези продукти впечатляват със завидна лекота - те са с много по-малка маса от керамичните керемиди например, притежават устойчивост на удар и атмосферни влияния, както и приложимост към покриви с наклон от 20 до 80 градуса. Лесни са за монтаж и не пропускат вода, поради което стават все по-популярни днес. Според някои майстори обаче това, че са леки не е от особено голямо значение, защото покривната конструкция трябва да е устроена така, че да издържи тежестта на снега през студените месеци. Вижте още мнения по темата тук.


По стъпките на традицията - предимствата на керамичните керемиди

Традиционен вариант, изпитан многократно във времето, е поставянето на керамични керемиди на покрива. Те са създадени от различни видове глина, като качествените продукти се отличават с дълготрайност и устойчивост дори и при лоши атмосферни условия. Според някои специалисти във форум "Направи сам" поради големите температурни амплитуди в нашата страна керамичните керемиди са най-подходящото решение. При тях имаме огромно разнообразие от цветове, които не се променят с течение на годините, а освен това тези керемиди са и огнеупорни.

Виж още: 8 съвета как да оптимизирате работата на вашата соларна система


Битумните керемиди са приложими към почти всякакъв вид покриви

Битумните керемиди са известни със своята относителна лекота и приложимост както към покриви с малък наклон, така и към такива с голям наклон. Те се предлагат в разнообразие от цветове и форми, което ги прави изключително популярно съвременно решение. Лесни са за монтаж и подмяна и не изискват голяма инвестиция, което често е фактор с огромно значение за избора на покривно покритие. Повече информация за техните предимства можете да откриете в тази тема.

Виж още: Предимства и недостатъци на кедровия покрив


Те обаче не са особено издръжливи срещу UV лъчите

Въпреки че техните предимства ги правят изключително привлекателен вариант за покритие на покрива, битумните керемиди имат един голям недостатък - те не са особено издръжливи (с експлоатационен живот около 10-15 години). Неустойчиви на UV лъчи, тези материали са горими, което повишава риска за вашия дом, затова според някои специалисти те са по-скоро заместител на качествените материали, отличаващи се с много по-голяма трайност.


Металните керемиди съчетават предимствата на другите видове

Металните керемиди често са препоръчван материал от много специалисти от най-големия форум за строителство "Направи сам", защото са здрави, леки и лесни за монтаж. Те се предлагат в много цветове и размери, като притежават специално покритие, което ги предпазва от негативното влияние на влагата. Този тип керемиди са негорими и изключително модерни, като гаранционният срок, даван от някои производители, може да достигне 45-50 години.

Виж още: Ремонт на покрива-мисия постижима


Този тип керемиди често губят борбата с корозията

Като голям техен недостатък обаче някои потребители на форума изтъкват шума при валежи, който се чува в етажа, разположен непосредствено под покрива. Освен това металните керемиди изискват по-висока първоначална инвестиция в сравнение с други варианти, а много често, въпреки антикорозионното им покритие, те биват увредени от честото излагане на влага. След като ви запознахме с предимствата и недостатъците на някои от основните видове покривни покрития, остава да изберете подходящ майстор, който да осъществи ремонта на вашия покрив. В MaistorPlus ще откриете разнообразие водещи специалисти, като за целта направете безплатна заявка още днес!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Петър Кенанов VIP
Цялостен ремонт, Бургас
17 извършени проекта
Ремонти
ВиК Услуги, София
146 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
33 извършени проекта
Златин Господинов
ВиК Услуги, София
5 извършени проекта
Майстор Петър
Плочки и теракот, София
10 извършени проекта
Емил Димитров
Декорация, София
4 извършени проекта