Плюсове и минуси на видовете керемиди за устойчив скатен покрив

Публикувано на 27/09/2016 от Виктория Маринова | Последна редакция на 27/09/2016 | Видяно 42 216 пъти

(Обновена към - днешна дата/16.07.23)

Често срещана грешна на много хора е, че се сещат да се погрижат за покрива, едва когато зимата вече е факт и домът се усеща застрашен. Не чакайте този момент, а проверете състоянието на покрива, докато е време и ако е необходимо, осигурете му покритие от качествени и устойчиви материали.

За да ви улесним, събрахме мненията на някои от най-добрите специалисти от форума "Направи сам", чиито потребители са винаги насреща за съвети и помощ при реализирането на всеки домашен ремонт! Разгледайте предимствата и недостатъците на различните видове керемиди и изберете подходящия материал за своя скатен покрив. За правилното и безпроблемно изпълнение на покривни ремонти можете да разчитате на опитните майстори, регистрирани в нашата платформа!


Видове керемиди за устойчив скатен покрив

Специалистите от форум "Направи сам" изтъкват, че бетоновите керемиди имат дълъг експлоатационен живот (над 50 г.), сравнително евтини са и са негорими. Този тип материали притежават висока плътност, което значи, че поемат по-малко влага през зимата и не се напукват в следствие на образувалия се лед. Имат много по-добри изолационни качества в сравнение с други видове покривни материали, а за основен техен недостатък се приема по-голямата им маса, която изисква и много стабилна основа.

Основните притеснения на майсторите по отношение на керамичните керемиди са свързани с тяхната издръжливост (относително често се налага да се подменят счупени керемиди по покрива) и голямата им маса, която е между 30 и 60кг. за кв. метър. Това налага нуждата от стабилна основа, която да поддържа покрива устойчив. Препоръчителният ъгъл за наклон, спрямо който можем да ги подредим, варира в диапазона между 20 и 60 градуса.

Полимерните керемиди са по-леки и лесни за монтаж. Тези продукти впечатляват със завидна лекота - те са с много по-малка маса от керамичните керемиди например, притежават устойчивост на удар и атмосферни влияния, както и приложимост към покриви с наклон от 20 до 80 градуса. Лесни са за монтаж и не пропускат вода, поради което стават все по-популярни днес. Според някои майстори обаче лекотата им не е от особено голямо значение, защото покривната конструкция трябва да е устроена така, че да издържи тежестта на снега през студените месеци. Вижте още мнения по темата тук.


По стъпките на традицията - предимствата на керамичните керемиди

Традиционен вариант, изпитан многократно във времето, е поставянето на керамични керемиди на покрива. Те са създадени от различни видове глина, като качествените продукти се отличават с дълготрайност и устойчивост дори и при лоши атмосферни условия. Според някои специалисти във форума "Направи сам" поради големите температурни амплитуди в нашата страна керамичните керемиди са най-подходящото решение. При тях имаме огромно разнообразие от цветове, които не се променят с течение на годините, а освен това тези керемиди са и огнеупорни.

Виж още: 8 съвета как да оптимизирате работата на вашата соларна система


Битумните керемиди са приложими към почти всякакъв вид покриви

Битумните керемиди са известни със своята относителна лекота и приложимост както към покриви с малък наклон, така и към такива с голям наклон. Те се предлагат в разнообразие от цветове и форми, което ги прави изключително популярно съвременно решение. Лесни са за монтаж и подмяна и не изискват голяма инвестиция, което често е фактор с огромно значение за избора на покривно покритие. Повече информация за техните предимства можете да откриете в тази тема.

Виж още: Предимства и недостатъци на кедровия покрив

Въпреки че техните предимства ги правят изключително привлекателен вариант за покритие на покрива, битумните керемиди имат един голям недостатък - те не са особено издръжливи (с експлоатационен живот около 10-15 години). Неустойчиви на UV лъчи, тези материали са горими, което повишава риска за вашия дом, затова според някои специалисти те са по-скоро заместител на качествените материали, отличаващи се с много по-голяма трайност.


Металните керемиди съчетават предимствата на другите видове

Металните керемиди често са препоръчван материал от много специалисти от най-големия форум за строителство "Направи сам", защото са здрави, леки и лесни за монтаж. Те се предлагат в много цветове и размери, като притежават специално покритие, което ги предпазва от негативното влияние на влагата. Този тип керемиди са негорими и изключително модерни, като гаранционният срок, даван от някои производители, може да достигне 45-50 години.

Виж още: Ремонт на покрива-мисия постижима

Като голям техен недостатък обаче някои потребители на форума изтъкват шума при валежи, който се чува в етажа, разположен непосредствено под покрива. Освен това металните керемиди изискват по-висока първоначална инвестиция в сравнение с други варианти, а много често, въпреки антикорозионното им покритие, те биват увредени от честото излагане на влага. След като ви запознахме с предимствата и недостатъците на някои от основните видове покривни покрития, остава да изберете подходящ майстор, който да осъществи ремонта на вашия покрив. В MaistorPlus ще откриете разнообразие водещи специалисти, необходимо е само да направете безплатна заявка!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
18 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
28 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта