Плюсове и минуси на видовете керемиди за устойчив скатен покрив

Публикувано на 27/09/2016 от Виктория Маринова | Последна редакция на 27/09/2016 | Видяно 42 465 пъти

(Обновена към - днешна дата/16.07.23)

Често срещана грешна на много хора е, че се сещат да се погрижат за покрива, едва когато зимата вече е факт и домът се усеща застрашен. Не чакайте този момент, а проверете състоянието на покрива, докато е време и ако е необходимо, осигурете му покритие от качествени и устойчиви материали.

За да ви улесним, събрахме мненията на някои от най-добрите специалисти от форума "Направи сам", чиито потребители са винаги насреща за съвети и помощ при реализирането на всеки домашен ремонт! Разгледайте предимствата и недостатъците на различните видове керемиди и изберете подходящия материал за своя скатен покрив. За правилното и безпроблемно изпълнение на покривни ремонти можете да разчитате на опитните майстори, регистрирани в нашата платформа!


Видове керемиди за устойчив скатен покрив

Специалистите от форум "Направи сам" изтъкват, че бетоновите керемиди имат дълъг експлоатационен живот (над 50 г.), сравнително евтини са и са негорими. Този тип материали притежават висока плътност, което значи, че поемат по-малко влага през зимата и не се напукват в следствие на образувалия се лед. Имат много по-добри изолационни качества в сравнение с други видове покривни материали, а за основен техен недостатък се приема по-голямата им маса, която изисква и много стабилна основа.

Основните притеснения на майсторите по отношение на керамичните керемиди са свързани с тяхната издръжливост (относително често се налага да се подменят счупени керемиди по покрива) и голямата им маса, която е между 30 и 60кг. за кв. метър. Това налага нуждата от стабилна основа, която да поддържа покрива устойчив. Препоръчителният ъгъл за наклон, спрямо който можем да ги подредим, варира в диапазона между 20 и 60 градуса.

Полимерните керемиди са по-леки и лесни за монтаж. Тези продукти впечатляват със завидна лекота - те са с много по-малка маса от керамичните керемиди например, притежават устойчивост на удар и атмосферни влияния, както и приложимост към покриви с наклон от 20 до 80 градуса. Лесни са за монтаж и не пропускат вода, поради което стават все по-популярни днес. Според някои майстори обаче лекотата им не е от особено голямо значение, защото покривната конструкция трябва да е устроена така, че да издържи тежестта на снега през студените месеци. Вижте още мнения по темата тук.


По стъпките на традицията - предимствата на керамичните керемиди

Традиционен вариант, изпитан многократно във времето, е поставянето на керамични керемиди на покрива. Те са създадени от различни видове глина, като качествените продукти се отличават с дълготрайност и устойчивост дори и при лоши атмосферни условия. Според някои специалисти във форума "Направи сам" поради големите температурни амплитуди в нашата страна керамичните керемиди са най-подходящото решение. При тях имаме огромно разнообразие от цветове, които не се променят с течение на годините, а освен това тези керемиди са и огнеупорни.

Виж още: 8 съвета как да оптимизирате работата на вашата соларна система


Битумните керемиди са приложими към почти всякакъв вид покриви

Битумните керемиди са известни със своята относителна лекота и приложимост както към покриви с малък наклон, така и към такива с голям наклон. Те се предлагат в разнообразие от цветове и форми, което ги прави изключително популярно съвременно решение. Лесни са за монтаж и подмяна и не изискват голяма инвестиция, което често е фактор с огромно значение за избора на покривно покритие. Повече информация за техните предимства можете да откриете в тази тема.

Виж още: Предимства и недостатъци на кедровия покрив

Въпреки че техните предимства ги правят изключително привлекателен вариант за покритие на покрива, битумните керемиди имат един голям недостатък - те не са особено издръжливи (с експлоатационен живот около 10-15 години). Неустойчиви на UV лъчи, тези материали са горими, което повишава риска за вашия дом, затова според някои специалисти те са по-скоро заместител на качествените материали, отличаващи се с много по-голяма трайност.


Металните керемиди съчетават предимствата на другите видове

Металните керемиди често са препоръчван материал от много специалисти от най-големия форум за строителство "Направи сам", защото са здрави, леки и лесни за монтаж. Те се предлагат в много цветове и размери, като притежават специално покритие, което ги предпазва от негативното влияние на влагата. Този тип керемиди са негорими и изключително модерни, като гаранционният срок, даван от някои производители, може да достигне 45-50 години.

Виж още: Ремонт на покрива-мисия постижима

Като голям техен недостатък обаче някои потребители на форума изтъкват шума при валежи, който се чува в етажа, разположен непосредствено под покрива. Освен това металните керемиди изискват по-висока първоначална инвестиция в сравнение с други варианти, а много често, въпреки антикорозионното им покритие, те биват увредени от честото излагане на влага. След като ви запознахме с предимствата и недостатъците на някои от основните видове покривни покрития, остава да изберете подходящ майстор, който да осъществи ремонта на вашия покрив. В MaistorPlus ще откриете разнообразие водещи специалисти, необходимо е само да направете безплатна заявка!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Линдстрой ЕООД
Плочки и теракот, София
28 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
84 извършени проекта
"ТОДИС" ЕООД - СТОЯН НАНОВ
Покривни услуги, София
70 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта