Видове керемиди за устойчив скатен покрив

Последна редакция на 02/05/2024 от Виктория Маринова
Източник | Видяно 1 896 пъти

Специалистите от форум "Направи сам" изтъкват, че бетоновите керемиди имат дълъг експлоатационен живот (над 50 г.), сравнително евтини са и са негорими. Този тип материали притежават висока плътност, което значи, че поемат по-малко влага през зимата и не се напукват в следствие на образувалия се лед. Имат много по-добри изолационни качества в сравнение с други видове покривни материали, а за основен техен недостатък се приема по-голямата им маса, която изисква и много стабилна основа.

Основните притеснения на майсторите по отношение на керамичните керемиди са свързани с тяхната издръжливост (относително често се налага да се подменят счупени керемиди по покрива) и голямата им маса, която е между 30 и 60кг. за кв. метър. Това налага нуждата от стабилна основа, която да поддържа покрива устойчив. Препоръчителният ъгъл за наклон, спрямо който можем да ги подредим, варира в диапазона между 20 и 60 градуса.

Полимерните керемиди са по-леки и лесни за монтаж. Тези продукти впечатляват със завидна лекота - те са с много по-малка маса от керамичните керемиди например, притежават устойчивост на удар и атмосферни влияния, както и приложимост към покриви с наклон от 20 до 80 градуса. Лесни са за монтаж и не пропускат вода, поради което стават все по-популярни днес. Според някои майстори обаче лекотата им не е от особено голямо значение, защото покривната конструкция трябва да е устроена така, че да издържи тежестта на снега през студените месеци. Вижте още мнения по темата тук.

Свързано:

Плюсове и минуси на видовете керемиди за устойчив скатен покрив