Кои места в дома са идеални за развитие на микроби и как да ги почистим?

Публикувано на 18/01/2021 от Теа Даулова | Последна редакция на 18/01/2021 | Видяно 1 480 пъти

Със сигурност желанието за по-чист дом е залегнало във всеки от нас. Особено в днешно време, когато спазването на добра хигиена може да ни спаси и от заразяване. Миенето на ръце е от огромно значение (не че и преди 2020 г. е било по-малко препоръчително, но сега обръщаме много по-голямо внимание).

Паралелно със спазването на отлична лична хигиена, поддържането на чистота в дома също е от огромно значение. Има обаче едни предмети, на които обръщаме изключително малко внимание. Кои са те и как добре да ги почистим ви показваме тук. Ако обаче домът ви има нужда от основно почистване, по всяко време може да се свържете с доказаните специалисти в областта, регистрирани при нас.


Овлажнител за въздух

Овлажнителите присъстват в голяма част от домовете. Те са много препоръчителни за хора, които имат алергии. А също са удачен вариант и за тези, които се отопляват на климатици. С тяхна помощ се създава далеч по-здравословна среда. Обаче не и когато те са замърсени. И тогава какво трябва да направим?

  • Редовната профилактика на овлажнителя е една от първите стъпки за почистването му. Така както редовно миене филтрите на климатиците (ако не го правите – променете това), така и овлажнителя има нужда от редовни профилактики.
  • Обърнете внимание, че всеки овлажнител работи с вода. Тя от своя страна е идеална среда за развиване на всякакви микроорганизми, които никак не са полезни за вас. Започнете с четата й смяна. Не оставяйте една доза да престоява дълго време. Това обаче съвсем няма да е достатъчно.
  • Най-доброто средство за почистване на овлажнителя е оцетът. Изсипете в контейнера количество, което поне да покрие дъното. С въртеливи движения направете така, че оцетът да мине през всички стени. Оставете за няколко минути и след това изплакнете с чиста вода. Хубаво е тази процедура да я повтаряте поне 2 пъти в месеца.

Вижте още: 5 домашно приготвени препарата за по-чист дом


Редовно почистване на телефона

Изключително неприятен факт: Вашият телефон може да съдържа много повече микроби дори от тоалетната чиния. По дисплея остава за дълго време голямо количество мръсотия, която няма да окаже положително въздействие върху хигиената ви. Именно затова трябва да обърнете внимание и на своя телефон.

  • Най-универсалният начин за почистване на устройството ви е с мокра кърпа. Важно е да бъдете внимателни и деликатно да почиствате около зоните на слушалката и микрофона.
  • Хубаво е тази процедура да се повтаря поне веднъж на ден. Ако обаче използвате непрестанно телефона си е най-добре да прилагате чистенето по 3 пъти на ден.
  • Дистанционно за телевизора и мишката на компютъра също е добре да подлагате на този метод на почистване.


Свещите

Да, свещите внасят голяма доза уют в дома ни и са универсално средство за декорация. Обаче имат и своя огромен минус – задържат прекалено много прах, която се маха изключително трудно. Сигурни сме, че поне веднъж ви се е случвало да се чудите с какво да махнете сивия слой от повърхността на свещта. Е, сега ще ви споделим една малка тайна, която ще ви улесни в тази мисия:

  • Ще имате нужда от хартия и малко вода със стайна температура.
  • Намокрете хартията. Не трябва да бъде обилно, целта е леко да се навлажни.
  • След това минете много внимателно по повърхността на свещта. Ако прахът е упорит, може да приложите и лек натиск.
  • Хубаво е тази процедура да се прилага поне веднъж в седмицата. Прахът, който полепне по восъка, може да бъде наистина труден за отстраняване.


Почистване на душа

Душът също има нужда от редовно почистване. Неговото замърсяване може да доведе до запушване. Това пък от своя страна може да се отрази върху намаляване на налягането и струята вода. Още повече, ако живеете в район в много варовита вода, която ежедневно трупа котлен камък по него. И как да се справите с това?

  • Отвъртете главата на душа.
  • В найлонов плик изсипете достатъчно количество оцет.
  • Накиснете душа в плика и го завържете с връзка. Идеята е максимално да ограничите навлизането на въздух.
  • Оставете да кисне поне час. Хубаво е да бъде и повече, ако имате такава възможност.
  • Колко пъти да прилагате тази процедура изцяло зависи от качеството на вода ви. Ако е с варовик, ще ви се наложи да бъде доста по-често.

Много често забравяме, че в дома ни има едни скрити кътчета, които наистина са пълни в микроби. Улисани в добре познатите процедури по почистване, ние забравяме, че не само те трябва да блестят от чистота. Винаги е добре да обърнем внимание на всеки елемент в дома ни, който може да бъде идеална среда за развитие на бактерии. А ако имате нужда от професионално съдействие в мисията по почистване на дома ви, винаги може да се свържете със специалистите, регистрирани при нас. Направете безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните ида изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Ивайло Иванов
Мебели и обзавеждане, София
61 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Акуратният Майстор
Покривни услуги, София
50 извършени проекта
Ивелин
Ремонт на баня, Ботевград
50 извършени проекта
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта