Лесно и бързо почистване на прозорци с домашни средства

Публикувано на 23/05/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 23/05/2020 | Видяно 32 346 пъти

Лято е, слънцето вече ни намигва игриво! Време е да почистим прозорците, които през зимата стават сиви и са покрити със слой прах и мръсотия. Ако искате да имате идеално чисти стъкла, може да се справите и без готови препарати от магазина. В днешно време рафтовете на търговските обекти са препълнени от почистващи продукти, но те понякога причиняват дерматологични проблеми и алергии.

Със сигурност има много домашни рецепти, които могат да помогнат и в тази статия ще споделим с вас такива, които опитните домакини смело препоръчват. Научете как да използвате бюджетни и ефективни почистващи средства за прозорците, използвайки съставки, каквито имате в дома си. А в случай че все пак предпочитате да заложите на професионалисти в почистването, можете лесно да ги откриете в нашата платформа. 


Почистване на прозорците със сапунен разтвор

Почистването на прозорци със сапунен разтвор е старо и изпитано средство. Рецептата е лесна:

  • За да приготвите разтвора, настържете на ренде 20 грама домашен или бебешки сапун и добавете 500 мл леко топла вода.
  • Изчакайте сапунът да се разтвори. Вече имате чудесен и игоден домашен препарат за почистване на прозорци.
  • Ако искате да свършите тази досадна работа още по-бързо, може да си купите магнитна четка и прозорецът ще бъде чист за 4 минути! За целта е нужен само слаб сапунен разтвор, който се налива в спрей бутилка и се напръсква стъклото с него. Четката се движи в посока ляво, дясно и обратно. После минаваме втори път с чиста вода. Избърсваме накрая ъглите със суха кърпа.

Прочетете още: Как да почистим и освежим матрака на леглото?


Почистване на прозорците с оцет

Едно време хората са имали са използвали за измиване на прозорците само обикновен оцет, вода и парцал. Така за няколко минути са се справяли с петната и праха по стъклата. Ефектът е същият като с най-скъпият готов и широко рекламиран препарат за миене на прозорци. Ето как се приготвя качествен разтвор с оцет:

  • Вземете кофа и направете водно-оцетен разтвор в нея, като на 1 литър вода - слагате 2 супени лъжици оцет. Важно уточнение – смята се, че белият оцет почиства по-качествено.
  • Потопете в разтвора памучна кърпа или моп за почистване на стъкла и започнете да миете прозорците. Може да ползвате микрофибърна кърпа за целта. Прозорците ще блестят!
  • Не забравяйте да почистите и дограмата с гъба, потопена в топла сапунена вода и накрая избършете със суха кърпа.


Почистване на прозорците с амоняк

Амонякът има остър, специфичен мирис, който не може да се обърка с нищо друго. Той разтваря добре киселините, поради което не е трудно да се справим с негова помощ със стари замърсявания. Най-важното е да се изчисли правилно пропорцията. Предлагаме ви два варианта за направа на разтвор:

  • Вариант 1: Напълнете кофа с 5 литра вода и добавете 5 мл амоняк, разбъркайте добре;
  • Вариант 2: Налейте в спрей шише 200 мл вода, след което сложете 5 капки амоняк и 100 мл глицерин. Разтръскайте преди употреба. После просто навлажнете памучна кърпа с готовия разтвор и измийте прозореца. Накрая избършете с чиста кърпа отново. Прозорците ще светнат! Опитайте и няма да сгрешите! 


Специални и полезни съвети за почистване на прозорците

За да постигнете максимална ефективност, трябва да миете прозорците, като се придържате към определена технология. Всички необходими пособия трябва да бъдат подготвени предварително. На първо място е необходимо да организирате работното си място - отстранете всичко от перваза на прозореца и свалете пердетата или щорите.

  • Почистете внимателно перваза на прозореца. За да направите това, използвайте прахосмукачка, за да отстраните всичко от повърхността;
  • Навлажнете после гъба във вода и старателно избършете, а после подсушете.
  • При измиване на дограмата не използвайте сода за хляб - тя разрушава повърхността.
  • Идва ред на прозорците. Ползвайте гумени ръкавици, когато ги миете. Така ще защитите кожата на ръцете си.  
  • Обработвайте цялата стъклена повърхност отгоре надолу с един от препоръчаните в настоящата публикация разтвори.
  • За да полирате стъклата, ви препоръчваме да вземете вестник или мек парцал.
  • Препоръчително е да не се мият прозорците в горещо или ветровито време.
  • Друго важно условие: прозорците е хубаво да се мият поне два пъти годишно. 


Кога да повикаме майстор?

Ако следвате съветите, които описахме в тази статия, ще установите, че миенето на прозорците няма да бъде проблем. Но огледайте внимателно дали все пак нямате проблем с прозорците при затваряне и отваряне, с первазите или с боята, ако са дървени. А може и да има пукнатина на самото стъкло. Нормално е с течение на времето прозорците да бъдат с дефекти или да се нуждаят от ремонтиране. Те са подложени на резки атмосферни влияния. В такава ситуация се нуждаете от помощта на майстор за дограмата ви. Можете бързо и лесно да ог откриете сред регистрираните в MaistrorPlus изпълнители. Направете заявка безплатно и в кратки срокове ще получите оферти, измежду които да се спрете на най-удачната за вас. 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
104 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
80 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта
ЛЕОН-АЛ
ВиК Услуги, София
93 извършени проекта
"ТОДИС" ЕООД - СТОЯН НАНОВ
Покривни услуги, София
70 извършени проекта