Как да почистим и освежим матрака на леглото

Публикувано на 15/02/2015 от Мария Колева | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 35 252 пъти

Чистият матрак ни осигурява здравословна среда. Когато редовно подменяме спалното си бельо, перем завесите и килима, почистваме дивана и фотьойлите, ние премахваме не само видимата мръсотия, но и милиони вредни микроорганизми, познати още като акари. Наречени домашни или прахови, те проникват във всички съвременни жилища и живеят в спалното бельо, килимите, матраците. Ако прецените, че ви е необходимо цялостно почистване на дома, потърсете услугите на хигиенист.


Защо е важно да почистваме матрака?

Съществува заблудата, че щом матракът е постоянно постлан с чаршаф или постелка, е достатъчно да подменяме и перем само тях. Истината обаче е, че средно един матрак съдържа от 10 хиляди до 10 милиона акари, хранещи се с частици мъртва човешка кожа и отделяна от тялото влага. Тези вредни микроорганизми причиняват алергии, астма и белодробни заболявания. Също така в матрака се задържат бактерии, вируси, гъбични спори, влага, прах, алергени. Ето защо почистването му е изключително необходимо и много здравословно.


Дали прахосмукачката е достатъчна?

Разбира се, че прахосмукачката е първото, което ни идва наум. Когато почистваме с нея обаче, можем само частично да контролираме броя на акарите, но не и напълно да ги унищожим. Поради тази причина е нужно да вземем по-сериозни мерки.


Какво е необходимо да направим, за да почистим матрака?

Със сода лесно и безвредно можем да почистим замърсяванията.

Ето как да премахнем всички вредни микроорганизми:

  1. Сложете чаршафите и постелките от вашето легло в пералнята и ги изперете на по-висока температура.
  2. Изсипете в малък буркан една чаена чаша сода за хляб и прибавете няколко капки лавандулово етерично масло. Може да използвате и масло с друг аромат, но лавандулата е за предпочитане, защото тя отблъсква всякакви паразити, дори комари и молци.
  3. След това затворете буркана и го разклатете здраво като шейкър. По този начин ще смесите содата и етеричното масло.
  4. Вземете голяма ситна цедка и пресипете в нея достатъчно количество от сместа в буркана.
  5. Местете цедката върху матрака, като я почуквате с пръст, така че да го посипете целия със сместа. Оставете така за не по-малко от един час. Това време е необходимо, за да може содата да попие влага, мръсотия и миризми от матрака.
  6. След това с помощта на прахосмукачка старателно почистете сместа и поетите от нея замърсявания. 

Готово! Вашият матрак вече е по-чист и освежен!


Защо да изберем този метод за почистване на матрак?

Този начин за почистване на вашето място за сън е лесен и безвреден. Содата ще абсорбира влагата и мръсотията и ще остави вашия матрак свеж и чист. Лавандулата мирише прекрасно и ще внесе приятен и успокояващ аромат в спалнята ви, който подобрява съня. Освен това има допълнително антисептично действие.


Ще се справите ли сами?

Грижите, които са необходими за чистотата на матраците, понякога изискват прекалено много време и усилия или са непосилни за вас. Тогава е препоръчително да се доверите на професионалисти в почистването. Намесата им ще ви спести много труд, а резултатът ще е страхотен. Изпратете вашата поръчка за почистване още сега!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
26 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
9 извършени проекта