3 въпроса, на които да си отговорите, преди да предприемете ремонт на банята

Публикувано на 24/09/2021 от Станислава Матеева | Последна редакция на 24/09/2021 | Видяно 3 134 пъти

Ремонтът на банята е едновременно приятно и не толкова приятно преживяване. Когато мислим за него в ума ни изникват както мисли за красиво, чисто помещение с искрящи повърхности и релаксираща атмосфера, така и мисли, изобразяващи своеобразен апокалипсис – разбити стени, прах, изкъртени плочки… Е, случването и на двата сценария е неизбежно. Но за да бъде „бедственото“ положение малко по-поносимо и за да бъдат избегнати крайно неприятните ситуации, е добре внимателно да планирате ремонта и да изготвите детайлен проект как ще протече той. За целта ви съветваме да си отговорите на няколко важни въпроса. 

Ако се нуждаете от професионален съвет или от помощ, може да се обърнате към професионалистите регистрирани в MaistorPlus. Може да заявите безплатен проект още сега.

 


Колко далеч искате да стигнете?

 

Първото нещо, което трябва да вземете под внимание, е голямата картина. А именно какъв е мащабът на планирания от вас ремонт. Ремонтът на банята грубо може да бъде групиран осъществен в три етапа. След като ясно дефинирате кои са те и изготвите обща стратегия на действие, обмислете графика на проекта.

  • Повърхностни промени

В най-добрия случай се намирате в ситуация, в която общият изглед на вашата баня ви допада. Харесва ви нейния размер, харесват ви плочките по стените и пода, харесва ви нейния таван. Ако това е ситуацията, в която се намирате, е добре да се водите от принципа „освежаване, а не подмяна“. Този тип ремонт се състои в малки, козметични промени като смяна на фуги, подмяна на декоративните елементи в банята и др.

  • Изчистване и подмяна

Това ниво на ремонт на баня включва в себе си пълна подмяна на плочки, подови настилки, водопроводни и осветителни тела. В този случай запазвате размерите и разположението на елементите в банята, но освежавате цялостния ѝ вид.

  • Пълна промяна на оформлението

Промените в оформлението в най-общия случай включват предходните две нива, както и подмяна на по-ключови и трудни за монтаж елементи в банята. Такива са тоалетната, ваната, душ кабината, мивката. Промените в оформлението също включват и подмяна на окабеляването и изцяло нова арматура.


Колко ще струва?

 

Разходите за ремонт на баня варират според конкретния случай и типа реновиране, който планирате. Но едно е ясно – те най-често не са малки. Една най-обикновена смяна на аксесоарите и шкафчетата в банята, може да струва от няколко стотин до няколко хиляди лева. А по-мащабните ремонти, както знаете, могат да струват доста повече.

Въпреки не големия мащаб на повечето бани, високата цена на ремонта им идва от големия брой на различни изпълнители на ремонтни дейности, чиито услуги може да ви се наложи да ползвате (водопроводчици, електротехници и др.), както и от скъпите елементи, които присъстват в помещението (моноблок, шкафове, мивка, декорации). 

Затова ви съветваме добре да планирате бюджета си и да знаете, че е възможно да изникнат непредвидени разходи.

Вижте още: Идеи за реконструкция на банята, които си заслужават


Сами ли ще ремонтирате банята си или ще наемете изпълнител?

 

Ако вече сте стигнали до този въпрос, значи планът на ремонта ви е почти готов. Сега е моментът, в който трябва да разгледате внимателно проекта и да решите дали искате да го извършите сами или предпочитате да наемете професионалист. Разбира се, някои ремонтни дейности можете да изпълните сами, ако сте достатъчно мотивирани и компетентни. Такива са козметичните ремонти или иначе казано тези от първи тип, които описахме преди малко. Но има и ремонти и дейности, за които е по-добре да наемете професионалист. Например за по-сложни електрически, водопроводни и сложни строителни работи, потърсете услугите на професионалист в сферата.

В случай, че имате нужда от професионално помощ, потърсете специалистите в ремонта на баня, регистрирани при нас. Още сега може да направите безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти. Имате възможността да ги сравните, да видите предишни мнения на клиенти и да направите най-добрия за вас избор.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Бригада Комплекс
Покривни услуги, София
27 извършени проекта
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта