Идеи за реконструкция на банята, които си заслужават

Публикувано на 26/09/2019 от Флора Велчева | Последна редакция на 31/10/2019 | Видяно 1 785 пъти

Има различни начини да промените банята си, така че тя да увеличи стойността на дома ви при продажба или комфорта, ако ще я използвате вие. 

Ваните са важна част от това помещение, но често единствените промени, които претърпяват е добавянето на модерен душ. Това дава голяма свобода на действие. Можете да добавите панели, плочки или фурнири, като се съобразявате с цялостния облик на вашата баня. Те ще я направят да изглежда по-изтънчена и луксозна. Можете да използвате естествен камък или цветно стъкло. Ако имате малък бюджет, помислете за фурнир или композитни материали. Ако срещнете трудности при монтажа им, може да се обърнете към някой от доказаните майстори при ремонта на баня, регистрирани на сайта ни. 


Врата на банята

Вратите са едно от най-универсалните неща в един дом. Без тях не може. Затова промяната им в банята, ще я направят по-забележителна.

  • Познатите като "врати за плевня" продължават да са актуални - те са красиви, лесно за поставяне и спестяват място. 
  • Дървото си остава най-популярният материал. Към него може да бъдат добавени масивни панти и други метални елементи. Ако сте собственик на дом с по-модерно излъчване, може да намерите от вратите за плевня със стъклени елементи или изцяло стъклена. 
  • Вратите тип "хармоника" също са за предпочитане. Особено, когато не разполагате в много пространство.

Вижте още:  Баня в бяло и черно


Дърво в банята

Дървото не е най-типичният материал, който да използвате в банята - и при мебелите, и при облицоване. Но пък при правилна обработка, може да получите красиви и устойчиви резултати.

  • Дървото има успокояващ ефект върху сетивата, затова много СПА салони го използват в комбинация с течаща вода и зеленина.
  • Ако не смеете да рискувате с истински дървени плоскости или мебели в банята, заложете на изкуствените материали. Вече има много варианти, които чудесно го имитират, а в същото време и са устойчиви на влага. 
  • Може да използвате плочки, които имитират дърво, като свързващ елемент в интериора на различните помещения в дома. Заради все по-честото им търсене, цената им става все по-достъпна. 

Вижте още: Дизайн с френски елементи в банята


Покрийте мивката с бетон

Мивките от порцелан са един от най-често използваните. Независимо дали става дума за банята или за кухнята. Но какво можете да направите, за да стане дизайнът ѝ по-интригуващ?

  • Освен чрез рисуване на вратите на шкафа на мивкита или да подмените огледалото, може да подмените мивката с бетонна. 
  • С бетонно покритие на практика няма ограничения. Някои собственици на жилища поставят бетонни облицовки, за да създадат сурово, индустриално усещане, докато други използват добавки и пигменти за създаване на шарки.
  • Също добра алтернатива е и мраморната мивка. Единственият й недостатък е, че ще се отрази доста сериозно на финансите ви. За сметка на това инвестицията наистина си заслужава. 


Изполвайте вертикалното пространство

Това е съвет, който често повтаряме в публикациите, но за банята той е особено актуален.

  • Банята не е помещението с най-голямо място за съхранение в дома. За да спечелите още място, особено ако живеете в малък апартамент, използвайте височината на стените. 
  • Помислете за добавяне на плаващи или отворени рафтове, които заемат минимално пространство и са в  водеща тенденция в дизайна на дома.
  • Може да използвате въжета за закрепване и дървени плоскости или да закупите готови рафтове. Този елемент от банята предлага възможност за проява на индивидуалния ви вкус и креативност. 


Още няколко съвета

С малко въображение и няколко лесни изпълнения, може да превърнете банята си в истинско интериорно творение. Бъдете смели и експериментирайте. В крайна сметка, ако нещо не ви хареса, винаги може да го поправите или махнете.

  • Използвайте закачалки, на които да поставите плетени торби за по-дребните неща. В тях може да съхранявате четки за коса или козметика.
  • Поставете плоскости или боядисайте част от банята с различен цвят до цокъла. По този начин ще вдъхнете доста свежет в помещението.
  • Боядисайте фугите на плочките в ярък цвят като жълто или червено, но го съобразете с основния цвят на банята.
  • Подменете крановете и дръжките на шкафовете с по-нетипични за това помещение. 

Ако някои от съветите ви допадна, но имате нужда от помощ, обърнете се към някой от специалистите, регистрирани в MaistorPlus. Направете безплатна заявка още сега. В отговор ще получите няколко оферти, които може да сравните и да изберете най-доброто за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
stroimaxbg
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Акуратният Майстор
Покривни услуги, София
50 извършени проекта
Ивелин
Ремонт на баня, Ботевград
50 извършени проекта
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта