Баня в бяло и черно

Публикувано на 19/08/2019 от Здравка Бонева | Последна редакция на 26/09/2019 | Видяно 695 пъти

Повечето цветови решения за банята са ориентирани към свежи, светли и цветни тонове, тъй като това е помещението, което не е изложено на пряка слънчева светлина. Черното е от забранените цветове за тази част от дома и не се свързва с идеята за чистота и свежест, която съотнасяме към нея. Ние ще ви докажем, че все пак този мрачен и затлачващ светлината цвят има своето място в банята. Естествено, той не може да бъде приложен самостоятелно, но в класическата комбинация с бяло ще придаде изчистен и изтънчен вид на хигиенното помещение. Предлагаме на вниманието ви няколко идеи, които лесно може да осъществите и във вашия дом, ако ползвате услугите на регистрираните в сайта ни специалисти за ремонт на баня.


Баня с черни стени

Може би гледате с недоверие към идеята за баня с черни стени? Смятате, че така тя ще стане твърде мрачна?  Не и ако те са допълнение към белите под и таван.

 • Подходящо за малки бани, тъй като комбинацията от бяло и черно, приложена по описания начин, визуално прави банята да изглежда по-висока.
 • Останалите елементи като тоалетна, мивка, шкафчета също трябва да са в бяло, за да балансират тъмния цвят.
 • Черните тонове придават луксозен вид на банята.
 • Осветлението трябва да е по-силно. Добро решение е да монтирате лед светлини над огледалото или по самите стени за повече светлина.

Вижте още: Красота в несъвършенството - индустриализмът, разгърнат в банята


Баня с бели стени

Противоположен вариант на горната идея е стените на банята да останат бели, а подът и/или таванът да са в черно. Това също е удачно решение за малки бани, тъй като благодарение на белия цвят банята ще изглежда по-просторна и светла. Също така, белите стени дават възможност за различни комбинации при останалите мебели в банята. Ето няколко идеи:

 • Шкафовете под мивката нека да бъдат в черно, а плотът и самата мивка да са в бяло. Обратната комбинация също е възможна.
 • Монтирайте поставка за кърпи в черен цвят. Използвайте тематично черни или бели кърпи.
 • Ако искате да поставите и вана във вашата баня, изберете бяла, за да може да контрастира на черния под. Ако само таванът е боядисан в черно, а за пода сте използвали бели плочки, тогава е приемливо ваната да бъде в черен цвят.


Мозаечни плочки

Черно-белият интериор може да бъде скучен поради пълната липса на цветове и яркост. Разчупете еднообразието посредством избор на мозаечни плочки и така ще добавите частица живост в банята. Флорални елементи, геометрични фигури и точки са особено подходящи, тъй като се вписват добре в строгостта на класическия дизайн, без да се получава претрупване на декоративните елементи. Можете да се спрете на няколко варианта:

 • Мозаечни плочки само на пода;
 • Едноцветни плочки на пода и фигурални на стените;
 • Използвайте мозаечни плочки както за пода, така и за стените, като в този случай изберете различни фигури за различните части на банята;
 • В зависимост от това кой цвят желаете да бъде водещ, имате избор дали да поставите плочки с по-наситени черни нюанси или с по-деликатни такива;
 • Имате възможност да експериментирате с останалите елементи и аксесоари, тъй като мозаечният вид на пода/стените запазва свежия вид на банята и това дава възможност за повече комбинации при останалата част от интериора.


Експериментирайте с плочките, за да зонирате банята

Използвайте различни по цвят, големина и форма плочки, за да разделите банята на зони или да подчертаете определена част от нея. Така визуално се създава впечатление за две-три открити мини помещения в рамките на самата баня. Предимствата на този дизайн са, че помещението изглежда по-просторно и подредено. Две идеи как да оформите подобен дизайн:

 • Залепете черни плочки на стената, на която е закрепена мивката, а на останалите три стени – бели. За пода използвайте плочки с фигури.
 • Ако банята е достатъчно просторна, поставете душ кабина и за стените на вътрешността ѝ изберете плочки в бяло, а подът облепете с плочки с преобладаващо черни фигури. За краищата на остъклената част на душ кабината плочки в черен цвят са идеалното решение, за да се обособи тази част и да се предотвратят спъвания и подхлъзвания. Подът на останалата част от банята облепете отново с мозаечни плочки, но този път черните фигури са само лек акцент и белият цвят е открояващият се.


Черни акценти в белия интериор на банята

Ако все пак идеите за подчертаване на интериора на банята с черен цвят не са нещо, което кореспондира с вашия вкус, има и по-семпъл вариант и той е да поставите само леки акценти в черно. Бялото остава водещ цвят – удачно е да го приложите за под, мивка, стени, таван. По този начин ще внесете контраст и разнообразие в едноцветната баня, като същевременно запазите нейния класически вид. За да постигнете това, заложете на следното:

 • Изберете черна рамка за огледалото;
 • Боядисайте вратата в черно;
 • Поставете бели лампи с прикрепваща черна част;
 • Поставете черен на цвят душ;
 • Черни шкафове за баня;
 • Черни аксесоари, като например поставката за сапун или кърпата. 

В случай че идеята да заложите на черно-бялата гама в банята си, но последната се нуждае от ремонт, преди са я приложите, можете да разчитате на регистрираните в MaistorPlus препоръчани изпълнители. Заявете своя проект още сега, напълно безплатно, сравнете оферти, вижте оценки от предишни клиенти и вземете максимално информирано решение с кого да работите.  

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

BulSpace VIP
Боядисване и декорация, Исперих
1 извършен проект
Ивайло
Ремонт на баня, Банкя
7 извършени проекта
Орви студио VIP
Мебели и обзавеждане, София
13 извършени проекта
КМТ-трейдинг ЕООД
ВиК Услуги, Пловдив
3 извършени проекта
Майстор Петър
Плочки и теракот, София
5 извършени проекта
Жоро Цветков
Покривни услуги, София
13 извършени проекта