Дизайн с френски елементи в банята

Публикувано на 21/07/2019 от Флора Велчева | Последна редакция на 27/08/2019 | Видяно 863 пъти

Френският дизайн е предпочитан от мнозина днес заради чувството за лукс и блясък, което създава. Той подчертава едновременно комфорта, но и създава усещане за изтънченост. В наши дни се възражда и еволюира френския провинциален стил. Той вдъхновява мнозина да декорират помещения като банята по начин, който  съхранява високото качество и характерни черти на интериора за конкретния период. 

Ако имате нужда от помощ при реализацията на някоя от идеите в следващата публикация, можете да се обърнете към регистрираните експерти в сайта ни. 


Какво е характерно за този стил?

Това, което днес се определя като френски стил в дизайна, възниква в началото на 17 в. във Франция. От тогава той се е променил значително, но според някои данни именно на него дължим въвеждането на вътрешен водопровод. 

Банята е смятана за едно от най-важните помещения на дома, затова французите поставяли силен акцент върху декора, стила и комфорта. При него  всеки елемент трябва да бъде разглеждан самостоятелно като мебел, украсяваща вашето пространство. Ето защо френските бани в провинциален стил често включват отворени умивалници за баня, тоалетка или дори параван за преобличане. 

Вижте още: 5 блестящи идеи за осветление в банята


Мебели в банята

За разлика от типичното разбиране, че банята е едно помещение за извършване на рутинни действия свързани с хигиената, за френския стил банята е място за релакс и преобразяване на външния вид. Французите често включват допълнително обзавеждане - малки маси, големи огледала или дори антични шезлонги. Много от нас биха се тревожили за влагата, която влияе върху мебелите, но за французите стилът има предимство, а това означа стаята с различни мебели.


Ваната като акцент

Ако отново се върнем към традиционното мислене свързано с подреждането на банята, то един от акцентите ще е душът. Независимо от голямото разнообразие при душовете, френският стил поставя категоричен акцент върху ваната. Няма значение дали е с крачета, по-класическа вана с пиедестален стил или с каменна основа. Идеята зад това е да се насърчи релаксацията - място, където да се отпуснете и наслади на пространството на спокойствието след дълъг ден. 

Вижте още: Каква вана да изберете, за да не съжалявате


Повече текстил - повече изтънченост и ексцентричност

Друг ключ към френския дизайн на банята са тъканите. Докато в другите стилове се акцентира чрез материали и елементи като дървени подове, каменни плочки и акценти от ковано желязо, тук включването на тъкани е едно от най-важните. От завеси за прозорците, завеса за душ до тапети от текстил, плюшени хавлии и дори  килими. Ако вашата баня е достатъчно голяма, добавянето на различни видове тъкани е най-добрият начин да добавите изтънченост и дори ексцентричност  към вашата баня.


Цвят, цвят и още цвят

Цветът също е важен аспект от дизайна на френската баня. Изберете светли цветове - антично бяло и кремаво, небесно синьо, морски пяна, ментово и лавандула. Съчетайте ги с портокалово, златно, цвят горчица и горчиви жълти.  Те придават топлина и контраст. Количеството естествена светлина в банята е решаващ фактор в цветовата ви схема. Бялото, кремавото и пастелните цветове са  подходящи при наличието на обилна светлина, докато по-тъмните като портокаловото са подходящи за текстилната част.  Съчетават се добре с кехлибарено или жълто изкуствено осветление, за да се създаде богата, царствена атмосфера.

Дизайнът на френската баня цели създаването на релаксираща, луксозна среда по същия начин, както и при останалата част от дома ви - чрез удобни мебели, красиви цветове и текстура. Ако срещате затруднение с прилагането на някоя от идеите, можете да се насочите към някой от регистрираните експерти на сайта или да направите безплатна заявка, която ще ви позволи да сравните различни предложения. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Васил Василев VIP
Боядисване и декорация, София
50 извършени проекта
Ремонт на Покриви
Покривни услуги, София
4 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти VIP
Сухо строителство, София
38 извършени проекта
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Цялостен ремонт, Велико Търново
4 извършени проекта
DY'SIGN
Архитектура и дизайн, София
4 извършени проекта
Димитър Кирилов
Дограма и остъкляване, Божурище
3 извършени проекта