Дизайн с френски елементи в банята

Публикувано на 21/07/2019 от Флора Велчева | Последна редакция на 27/08/2019 | Видяно 599 пъти
Дизайн с френски елементи в банята

Френският дизайн е предпочитан от мнозина днес заради чувството за лукс и блясък, което създава. Той подчертава едновременно комфорта, но и създава усещане за изтънченост. В наши дни се възражда и еволюира френския провинциален стил. Той вдъхновява мнозина да декорират помещения като банята по начин, който  съхранява високото качество и характерни черти на интериора за конкретния период. 

Ако имате нужда от помощ при реализацията на някоя от идеите в следващата публикация, можете да се обърнете към регистрираните експерти в сайта ни. 

Какво е характерно за този стил?

Какво е характерно за този стил?

Това, което днес се определя като френски стил в дизайна, възниква в началото на 17 в. във Франция. От тогава той се е променил значително, но според някои данни именно на него дължим въвеждането на вътрешен водопровод. 

Банята е смятана за едно от най-важните помещения на дома, затова французите поставяли силен акцент върху декора, стила и комфорта. При него  всеки елемент трябва да бъде разглеждан самостоятелно като мебел, украсяваща вашето пространство. Ето защо френските бани в провинциален стил често включват отворени умивалници за баня, тоалетка или дори параван за преобличане. 

Вижте още: 5 блестящи идеи за осветление в банята

Мебели в банята

Мебели в банята

За разлика от типичното разбиране, че банята е едно помещение за извършване на рутинни действия свързани с хигиената, за френския стил банята е място за релакс и преобразяване на външния вид. Французите често включват допълнително обзавеждане - малки маси, големи огледала или дори антични шезлонги. Много от нас биха се тревожили за влагата, която влияе върху мебелите, но за французите стилът има предимство, а това означа стаята с различни мебели.

Ваната като акцент

Ваната като акцент

Ако отново се върнем към традиционното мислене свързано с подреждането на банята, то един от акцентите ще е душът. Независимо от голямото разнообразие при душовете, френският стил поставя категоричен акцент върху ваната. Няма значение дали е с крачета, по-класическа вана с пиедестален стил или с каменна основа. Идеята зад това е да се насърчи релаксацията - място, където да се отпуснете и наслади на пространството на спокойствието след дълъг ден. 

Вижте още: Каква вана да изберете, за да не съжалявате

Повече текстил - повече изтънченост и ексцентричност

Повече текстил - повече изтънченост и ексцентричност

Друг ключ към френския дизайн на банята са тъканите. Докато в другите стилове се акцентира чрез материали и елементи като дървени подове, каменни плочки и акценти от ковано желязо, тук включването на тъкани е едно от най-важните. От завеси за прозорците, завеса за душ до тапети от текстил, плюшени хавлии и дори  килими. Ако вашата баня е достатъчно голяма, добавянето на различни видове тъкани е най-добрият начин да добавите изтънченост и дори ексцентричност  към вашата баня.

Цвят, цвят и още цвят

Цвят, цвят и още цвят

Цветът също е важен аспект от дизайна на френската баня. Изберете светли цветове - антично бяло и кремаво, небесно синьо, морски пяна, ментово и лавандула. Съчетайте ги с портокалово, златно, цвят горчица и горчиви жълти.  Те придават топлина и контраст. Количеството естествена светлина в банята е решаващ фактор в цветовата ви схема. Бялото, кремавото и пастелните цветове са  подходящи при наличието на обилна светлина, докато по-тъмните като портокаловото са подходящи за текстилната част.  Съчетават се добре с кехлибарено или жълто изкуствено осветление, за да се създаде богата, царствена атмосфера.

Дизайнът на френската баня цели създаването на релаксираща, луксозна среда по същия начин, както и при останалата част от дома ви - чрез удобни мебели, красиви цветове и текстура. Ако срещате затруднение с прилагането на някоя от идеите, можете да се насочите към някой от регистрираните експерти на сайта или да направите безплатна заявка, която ще ви позволи да сравните различни предложения. 

Обичаш темите за дома и интериора и създаването на онлайн съдържание е твоя страст? Ако искаш с твои публикации да станеш част от водещата медия за дома в България, започни с попълване на нашия въпросник!

Попълни въпросник