5 блестящи идеи за осветление в банята

Публикувано на 16/07/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 17/07/2019 | Видяно 3 637 пъти

Когато стане дума за интериорно осветление, банята вероятно е най-пренебрегваната стая в дома. А това не бива да бъде така. Разбира се, всекидневната и трапезарията са едни от най-важните помещения в един дом. Там посрещаме гостите си, обръщаме внимание на семейството си и си почиваме.

Но замислете се - банята е мястото, където прекарвате времето си в подготовка за предстоящия ден и релаксирате след края му. В крайна сметка, важно е да изглеждате добре, когато се отправяте към офиса, излизате с приятели или отивате на среща, както и когато се подготвите за лягане. И във всеки един от тези случаи има едно нещо, на което трябва да се обърне специално внимание - осветлението. 

Изборът на осветление за тоалетна и баня е също толкова важен, колкото този на плочките или шкафчетата. Именно затова, тук сме подготвили няколко съвета, с които ще внесете светлина и красота в банята си по функционален и стилен начин. А ако имате затруднение в изпълнението им, майсторите, регистрирани в сайта ни, са винаги готови да помогнат и изпълнят трудните задачи вместо вас. 


Лампи от двете страни на огледалото

Лампите от двете страни на огледалото в банята са страхотно решение, ако имате място за тях. За разлика от лампите, монтирани над огледалото, които хвърлят тъмни сенки, тези, поставени до него създават лека светлина, която ще ви накара да изглеждате перфектно. В идеалния случай те трябва да се поставят на нивото на очите.

  • Ако огледалото ви е прекалено широко, може да се сблъскате с недостатъчно осветление, идващо от стенните лампи, монтирани от двете му страни. В този случай изберете по-тесни лампи и не ги поставяйте на повече от 90 см една от друга.
  • Ако пък по този начин не получавате толкова светлина, отколкото се нуждаете, винаги можете да сложите и една светлинна лентата над огледалото. След това имате възможност да изберете колко светлина искате за всяка разкрасителна или хигиенна процедура.


Лампи над огледалото - как да изберете правилния размер

Естествено, не всяка баня има място за осветителни тела от двете страни на огледалото. В този случай добро решение е да заложите на лампи над него. Ако изберете този вариант, се уверете, че не “затрупвате” огледалото с прекалено голямо устройство. Съчетайте огледало и лампа, които са с еднаква ширина. Вариант е и лампата да е малко по-тясна, но в никакъв случай по-широка. Това ще доведе до странна, не особено стилна, визия.

Разбира се, колкото по-дълго е огледалото, толкова “по-дълга” трябва да е и светлината. Особено, ако имате две мивки. Една дълга непрекъсната светлина е препоръчителен избор пред две отделни осветителни тела. По този начин се елиминират тъмните пространства.

Вижте още: Пътеводител в банята: Какво отопление за баня да изберем


Скрито осветление

Осветлението в банята трябва да работи на много нива. Помислете как ще използвате помещението в различните часове на деня. Сутрин банята трябва да бъде светла, особено около огледалото, и функционална. Вечер пък е времето за почивка в компанията на приятна и ароматна вана или пък освежаващ, отпускащ душ.

  • Сравнително меки, не много ярки светлини, сочещи във всички посоки, ще направят помещението идеално за релакс след дълъг ден. Добър вариант са и светлинните линии.
  • Най-подходящото място за “скриване” на тези лампички са вдлъбнатите стени, тези близо до пода и пространството около огледалото, разбира се.
  • Избирайки този тип осветление за вашата баня, ще си осигурите приятна атмосфера по всяко време на деня.


Полилеи?! Защо не?

Полилеите са безспорно красиви и хората ги използват за декоративни цели от много, много време. Те също са и доста практични, тъй като могат да осветяват банята по блестящ начин. В зависимост от вида на декоративната философия, към която се придържате, може да заложите на опция, която е богато украсена или пък на такава, която е малко по-минималистична. Хубавото на полилеите е, че те имат много и различни вариации. И всяка носи със себе си свое собствено настроение. 

Ключово тук е, че полилеят трябва да бъде акцент, фокусна точна. Затова не е препоръчително да има множество други декорации в банята. Полилеят трябва да си пасва с всичко останало, което имате в банята си, да допълва цялостната визия.

Вижте още: Изберете най-подходящия вентилатор за баня


Свещите са винаги на мода

И въпреки всичко - не е задължително осветлението да бъде изкуствено. Върнете се към корените си с просто осветление, като например свещи. Да, те не могат, а и не бива да вземат функциите на електрическите осветителни тела, но пък ще допринесат за по-романтична атмосфера в банята. Изберете стилни, красиви декоративни свещи и ги поставете по рафтовете. Ще създадете прекрасна, семпла и уютна атмосфера. Но винаги помнете, че трябва да изгасите свещите, след като излезете от банята.

Ако смятате, че е време да създадете своя малък рай у дома, не забравяйте да се обърнете към опитни майстори сред регистрираните в нашата платформа. Направете безплатна заявка, за да получите конкурентни оферти от водещи специалисти и да прочетете мнения за работата им от предишни клиенти. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Станимир Василев
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Строително-ремонтни дейности-Тодоров
Покривни услуги, София
79 извършени проекта
Атанас Иванов
Цялостен ремонт, София
27 извършени проекта
Сашо Атанасов
Плочки и теракот, София
32 извършени проекта