Пътеводител в банята: Какво отопление за баня да изберем

Публикувано на 21/10/2018 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 23/10/2017 | Видяно 13 030 пъти

Едно от най-големите предизвикателства в мразовитото зимно време е човек да се престраши да влезе в банята. Хигиената обаче няма как да бъде пренебрегвана, независимо от климатичните условия, затова е по-удачно да се помисли за варианти, които да направят престоя ни под душа по-комфортен и лишен от студуване. Открихме интересни и полезни идеи, относно какво отопление за баня да изберем, във форума "Направи сам" и в тази статия ще ги споделим с вас.

Форумът е във виртуалното пространство от 10 години и се е утвърдил като надежден помощник за дома, ремонтите и обзавеждането, благодарение на ценните съвети и препоръки, които потребителите му си разменят. Всеки от вас също може да открие разрешение на своя проблем там, като потърси информация из многобройните теми или директно зададе въпроса, който го интересува. При необходимост от допълнителна професионална намеса за изграждането или ремонта на вашата баня, потърсете сред опитните специалисти в нашия сайт.

Вижте още: Тенденции за отопление през зимата


Лира за баня

Лирата за баня е добре позната сред ползващите ТЕЦ и изобщо парно отопление. Алтернативен вариант са електрическите лири за баня, когато съответните кооперация, къща или блок не са с централно отоплениe, което реално се отнася за повечето квартали и градове в България.

  • Предимства: Удобна е и в двата си варианта, защото едновременно може да служи за сушене на неголеми дрехи и хавлии. Осигурява приятна топлина в банята, стига да е подбрана правилната големина спрямо квадратурата. Добре позната е като средство за отопление и инсталирането ѝ не би било затруднение за един опитен майстор.
  • Недостатъци: Ако имате твърде малко площ в банята, където всеки квадратен сантиметър е от значение, поставянето на лира може да се окаже предизвикателство. Недобрият подбор на големината, брой тръби, е възможно да предизвика претопляне на помещението, което, колкото и да е парадоксално, да предизвика прекомерно сгорещяване на въздуха дори и през по-студените зимни дни.


Инфрачервени панели за отопление

Потребителят VLADO66 от "Направи сам" насочва вниманието ни към инфрачервените панели за отопление, а ние ще се опитаме накратко да представим предимствата и недостатъците, свързани с тях.

  • Предимства: Дебелината на инфрачервените панели за отопление е едва 2,5 см, което ги прави добър избор и за най-маломерните бани. Бързо и лесно се монтират на стена или на таван. Не е нужно да се изчаква да затоплят въздуха, тъй като директно загряват всички твърди предмети в помещението, в това число и хората. Енергоспестяващи са, в подкрепа на което са и думите на потребителя torbalan от форума "Направи сам": "инфрачервеното отопление е подходящо за студени помещения, в които се влиза инцидентно... и не е необходимо да се държат постоянно топли... влизаш, цъкаш отоплението - то стопля сравнително бързо... чувстваш се горе-долу нормално... като го спреш - изстива почти веднага...".
  • Недостатъци: Изискват по-сериозна първоначална финасова инвестиция, още повече, както споделя Тани от "Направи сам": "Лошото е , че ти е топло само от там, откъдето е излъчвателят! Реално, за да ти е комфортно, е по-добре да имаш няколко излъчвателя с по-малка мощност, отколкото един със сумарната им мощност!"


Кварцова печка за баня

Кварцовата печка за баня е още един сравнително популярен метод за отопление за баня. Добре познат е и предпочитан сред отопляващите се на ток, като се има предвид, че цената им е чувствително по-ниска от тази на електрическата лира например.

  • Предимства: Можете да я включите няколко минути преди да влезете да се къпете и това ще бъде достатъчно, за да излъчва нужната топлина после, докато си взимате душ или вана. Има възможност да я оставите включена и по време на къпане, тъй като кварцовите печки за баня са влагоустойчиви.
  • Недостатъци: Кварцовата печка за баня може да се монтира само нависоко. Независимо от това, че е влагоустойчива, попаднат ли пръски вода върху нагревателя, това ще бъде пагубно за него, съответно и за печката ви. В случай че не разполагате с достатъчно височина в помещението, този начин на отопление не е най-удачният.


Вентилаторна печка за баня

Вентилаторните печки, известни още като "духалки", едва ли имат нужда от представяне, като се има предвид широкото им разпространение из домакинствата в България. Потребители от форума "Направи сам" ги посочват като алтернативна идея за отопление за баня.

  • Предимства: Затоплят въздуха много бързо след като бъдат включени. Има достатъчно компактни модели, които, също като кварцовите печки за баня, могат да бъдат монтирани и закрепени на стената над вратата в банята. При желание отоплението да идва отгоре, се предлагат и във вариант за инсталиране на тавана.
  • Недостатъци: Колкото бързо затоплят въздуха при включване, толкова скоростно същият изстива след изключването им. Ако внезапно ви спре токът, докато сте под душа, не можете да разчитате на няколко допълнителни минутки отдавана топлина. Изразходват много енергия, а това ще повиши сметките ви за електричество.

Вижте още: Мултифункционален вентилатор от ново поколение, работещ без перка


Подово отопление за баня

Още един вариант да ви бъде топло, докато се грижите за хигиената си, е подовото отопление за баня. Ето какви предимства и недостатъци научихме за него, с помощта на приятелите ни от форума "Направи сам":

  • Предимства: Вариантите за степен на отопляемост тук могат да варират според предпочитанията. Имате възможност както да си осигурите топъл под, без да топлите въздуха, така и да затоплите и теракота, и помещението като цяло. Притеснява ли ви по някаква причина да поставяте електричество под плочките си, които често мокрите, можете да заложите на водно подово отопление.
  • Недостатъци: Ако сте решили да си поставите подово отопление след като вече сте завършили банята си, ще ви се наложи къртене и полагане на нова подова замазка. Това важи независимо дали сте с теракот или мозайка. Внимателно трябва да подберете мощността на подовото отопление спрямо площта, която имате, за да не се получи прегряване. Важно е да съобразите и с материалите, които използвате за замазката.

Още много отговори по темата отоплиние за баня ще откриете във форума "Направи сам", а ако не откривате нужната ви информация, просто попитайте и отзивчивите потребители, натрупали богат опит през годините, с радост ще ви съдействат. Ако сте си избрали вариант, с който да ви бъде по-топло по време на къпане, но имате затруднения в реализирането му, на ваше разположение са професионалистите, регистрирани в нашия сайт. Направете безплатна заявка към тях и в рамките на денонощие ще получите оферти, които да сравните. Изберете сами с кого да работите, на база изискванията, които имате, и след приключване на поставената от вас задача, можете да оставите своята оценка.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта
stroimaxbg
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Ивайло Иванов
Мебели и обзавеждане, София
61 извършени проекта