Покупка на имот по приятелски

Публикувано на 22/02/2021 от Теа Даулова | Последна редакция на 22/02/2021 | Видяно 899 пъти

Инвестицията в недвижимо имущество винаги е много добра алтернатива да вложите спестени пари. Редица статистики посочват, че бройката на купуване на имоти между приятели е все по-честа практика. Това до голяма степен се дължи както на по-малкия брой бракове, така и на редица други странични фактори. Фактът, че все по често хората предпочитат да живеят на семейни начела е сред поводите бройката значително да расте.

Без значение каква е причината да предприемете подобна стъпка, то със сигурност трябва да имате предвид няколко важни неща. Кои са те? Днес ще ви ги представим. В случай че вече имате жилище и ви предстои ремонт, винаги може да се свържете със специалистите, регистрирани при нас.


Какви документи ще са ви нужни?

Първото нещо, което трябва да знаете за купуване на жилище с приятел е, че нещата не са драстично по-различни, ако го направите и с вашия съпруг/съпруга. Документите са напълно идентични, а процедурата не е нито по-лесна, нито по-сложна. И със сигурност няма да си спестите ходене по институции.

  • Хубавата страна е, че ще можете да си разделите всички такси със съсобственика. Именно поради този факт много често този вариант е предпочитан, вместо да направите самостоятелна инвестиция.
  • Имайте предвид обаче, че подобна стъпка ви обвързва с вашия приятел. Затова трябва наистина да разчитате на човека, с когото ще купувате имота. Все пак няма да е никак приятно да се скарате след време и да се чудите какво да правите в такава ситуация.

Вижте още: Как да омилостивим съседите, когато правим ремонт?


Може ли да ипотекирате жилището?

Категорично отговорът е да. Ако искате да имате собствен дом, но нямате нужните средства, винаги може да потърсите съдействие от банки. В подобни ситуации те най-малко се вълнуват колко точно са собствениците. Единственото, което ги интересува  е – всички те да бъдат запознати с дейността и да дадат своето съгласие.

  • Това също има своите позитиви. Ще може да делите вноската (в зависимост от това какво е вашето участие в инвестицията и как сте се разбрали да изпълнявате договора).
  • Имайте предвид, че в ипотека на един имот, участват всички собственици, без значение какви са вашите вътрешни уговорки. В момента, в който някой не може да плати кредита, първият, който ще трябва да го направи е другият собственик на имота. Освен това в ипотеката е включен целият имот (без значение какъв процент притежава всеки от собствениците).


С какво разполага всеки от собствениците?

Отговорът на този въпрос е изцяло във ваши ръце. Всичко зависи от участието на всеки собственик и предварителни уговорки между тях. Задължително е това да се конкретизира с договор, за да може всичко да бъде максимално точно и ясно.

  • В най-честия случай всеки съсобственик притежава 50% от целия имот.
  • Имате възможност обаче да промените това, като сключите допълнително споразумение. Ако все пак някои е дал 80% от сумата, то хубаво е неговото притежание  също да бъде 80%. Затова бъдете много внимателни и не се доверявайте на моментните си чувства и емоции. Винаги имайте едно наум и си гарантирайте собствената сигурност и спокойствие.


Какви са задълженията на всеки собственик?

Правата и задълженията се делят поравно (ако не е споменато друго в договор към нотариален акт/ипотека). Каквото обаче и да искате да предприемете, ще имате нужда от подписа и на останалите собственици.

  • Присъединяване към газово дружество, смяна на партиди и всякакви други неща, които касаят имота, се нуждае от съгласието на всички страни.
  • И точно тук е моментът да вметнем, че дори евентуално желание за продажба на имота на един от съсобствениците е напълно невъзможна без съгласието на останалите.

Купуването на имот по приятелски не е никак лошо решение. Още повече, ако ви предстои преместване в друг град, нямате достатъчно средства, но имате нужда от покрив над главата си. Както се казва „Приятел в нужда се познава“. И точно в такива моменти може да разчитате на човек, който ви е наистина близък. Без значение дали имате само приятелски отношения или сте във връзка без брак, то подобно действие наистина е добра алтернатива за вас. Ако вашите мечти са по-големи и копнеете за собствена къща, то при нас може да намерите регистрирани специалисти, които ще ви помогнат в тази мисия. Още сега имате възможност да направите напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които може да сравните и да изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Акуратният Майстор
Покривни услуги, София
48 извършени проекта
Акуратният Майстор
Покривни услуги, София
48 извършени проекта
Андрей
ВиК Услуги, София
21 извършени проекта
Андрей
ВиК Услуги, София
21 извършени проекта
Метал Дизайн М
Железарски услуги, София
43 извършени проекта
Каналтехник
ВиК Услуги, София
13 извършени проекта