Покупка на имот по приятелски

Публикувано на 22/02/2021 от Теа Даулова | Последна редакция на 22/02/2021 | Видяно 1 718 пъти

Инвестицията в недвижимо имущество винаги е много добра алтернатива да вложите спестени пари. Редица статистики посочват, че бройката на купуване на имоти между приятели е все по-честа практика. Това до голяма степен се дължи както на по-малкия брой бракове, така и на редица други странични фактори. Фактът, че все по често хората предпочитат да живеят на семейни начела е сред поводите бройката значително да расте.

Без значение каква е причината да предприемете подобна стъпка, то със сигурност трябва да имате предвид няколко важни неща. Кои са те? Днес ще ви ги представим. В случай че вече имате жилище и ви предстои ремонт, винаги може да се свържете със специалистите, регистрирани при нас.


Какви документи ще са ви нужни?

Първото нещо, което трябва да знаете за купуване на жилище с приятел е, че нещата не са драстично по-различни, ако го направите и с вашия съпруг/съпруга. Документите са напълно идентични, а процедурата не е нито по-лесна, нито по-сложна. И със сигурност няма да си спестите ходене по институции.

  • Хубавата страна е, че ще можете да си разделите всички такси със съсобственика. Именно поради този факт много често този вариант е предпочитан, вместо да направите самостоятелна инвестиция.
  • Имайте предвид обаче, че подобна стъпка ви обвързва с вашия приятел. Затова трябва наистина да разчитате на човека, с когото ще купувате имота. Все пак няма да е никак приятно да се скарате след време и да се чудите какво да правите в такава ситуация.

Вижте още: Как да омилостивим съседите, когато правим ремонт?


Може ли да ипотекирате жилището?

Категорично отговорът е да. Ако искате да имате собствен дом, но нямате нужните средства, винаги може да потърсите съдействие от банки. В подобни ситуации те най-малко се вълнуват колко точно са собствениците. Единственото, което ги интересува  е – всички те да бъдат запознати с дейността и да дадат своето съгласие.

  • Това също има своите позитиви. Ще може да делите вноската (в зависимост от това какво е вашето участие в инвестицията и как сте се разбрали да изпълнявате договора).
  • Имайте предвид, че в ипотека на един имот, участват всички собственици, без значение какви са вашите вътрешни уговорки. В момента, в който някой не може да плати кредита, първият, който ще трябва да го направи е другият собственик на имота. Освен това в ипотеката е включен целият имот (без значение какъв процент притежава всеки от собствениците).


С какво разполага всеки от собствениците?

Отговорът на този въпрос е изцяло във ваши ръце. Всичко зависи от участието на всеки собственик и предварителни уговорки между тях. Задължително е това да се конкретизира с договор, за да може всичко да бъде максимално точно и ясно.

  • В най-честия случай всеки съсобственик притежава 50% от целия имот.
  • Имате възможност обаче да промените това, като сключите допълнително споразумение. Ако все пак някои е дал 80% от сумата, то хубаво е неговото притежание  също да бъде 80%. Затова бъдете много внимателни и не се доверявайте на моментните си чувства и емоции. Винаги имайте едно наум и си гарантирайте собствената сигурност и спокойствие.


Какви са задълженията на всеки собственик?

Правата и задълженията се делят поравно (ако не е споменато друго в договор към нотариален акт/ипотека). Каквото обаче и да искате да предприемете, ще имате нужда от подписа и на останалите собственици.

  • Присъединяване към газово дружество, смяна на партиди и всякакви други неща, които касаят имота, се нуждае от съгласието на всички страни.
  • И точно тук е моментът да вметнем, че дори евентуално желание за продажба на имота на един от съсобствениците е напълно невъзможна без съгласието на останалите.

Купуването на имот по приятелски не е никак лошо решение. Още повече, ако ви предстои преместване в друг град, нямате достатъчно средства, но имате нужда от покрив над главата си. Както се казва „Приятел в нужда се познава“. И точно в такива моменти може да разчитате на човек, който ви е наистина близък. Без значение дали имате само приятелски отношения или сте във връзка без брак, то подобно действие наистина е добра алтернатива за вас. Ако вашите мечти са по-големи и копнеете за собствена къща, то при нас може да намерите регистрирани специалисти, които ще ви помогнат в тази мисия. Още сега имате възможност да направите напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които може да сравните и да изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
"Ивикс Строй"
Сухо строителство, Велико Търново
24 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта