Красота и стил в дома с … аквариум – практически наръчник

Публикувано на 06/03/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 06/03/2020 | Видяно 3 427 пъти

Аквариумът е подходящ декоративен елемент за всеки интериор в дома. Днес това не е просто съд с рибки, а истинско произведение на изкуството. Дизайнът на модерния аквариум включва различни водни композиции от водорасли, камъни, фигури на кораби и риби. А като добавим и подходящо осветление – става истинска магия.

Преди да се заемете с дизайна на аквариума със собствените си ръце, трябва да разберете основите на това изкуство, да изберете стила, в който ще бъде направен аква дизайнът, както и да се запасите с всичко необходимо. И ако се страхувате, че може нещо да объркате, време се да потърсите специалистите, регистрирани в MaistorPlus, които винаги могат да предоставят уникално добри решения.


Основно правило за декориране на аквариума

Как се създава един класически аквариум?

  • Първо ви трябва контейнер и второ, рибки. И после идва всичко останало, което дава прелестта на водното съоръжение в дома. 
  • Независимо от стила, в който решавате да проектирате аквариума, има общи практически инструкции за качествена работа. Спазването им е ключът към ярка и многостранна подводна флора и фауна.
  • Основното правило е да изолирате рибите в отделен съд временно, за да реализирате идеята си като дизайн.
  • След като приключите с работата си, може да сложите рибите в готово декорирания аквариум. Но нека да проследим самия процес стъпка по стъпка. Така ще се предпазите от грешки.


Видове контейнери за аквариум

Преди да си закупите контейнер за аквариум трябва да сте наясно за точното му положение в конкретно избраната стая и как се вписва в стила й. После вече може да посетите магазин и да закупите съда. Има готови и изработени по поръчка. Вторият вид са предназначени за изграждане на водни стени в дадена стая. Готовите аквариуми са овални или правоъгълни. Според материала те са изработени от стъкло или от акрил. Двата вида имат плюсове и минуси.

  • Предимствата на акрилните контейнери са, че са по-евтини от стъклените и липсват слепени ръбове. В същото време дават повече възможности за избор на форми. И да не забравим, че са много леки. Основният им недостатък е, че лесно може да се надраскат. А и с течение на времето цветът им се изменя и пожълтяват.
  • Стъкленият аквариум, ако е правоъгълен, може да започне да изпуска вода, при положение, че стените са слепени некачествено. Както и лесно може да се чупи. Но пък стъклото не пожълтява и изглежда изискано. Големите аквариуми най-често са направени от стъклен материал.

Колко голям трябва да бъде един аквариум?

Акваристите препоръчват минимум обем 60 литра, а максимално - 100 литра. Но всеки има право на избор. Има аквариуми, които са по 20-25 литра и също изглеждат чудесно.


Апаратура за поддръжка на аквариума – без нея не може

Има различни автоматични системи, които са част от изграждането на аквариума. Това са важни от техническа гледна точка неща, които се продават и трябва да бъдат част от аквариума:

  • Нагревател

Красивите декоративни рибки се нуждаят от по-топла вода. Изборът на нагревател пряко зависи от обема на аквариума и може да бъде 3 вида:

  • дънен – инсталира се в основата;
  • външен – поставя се извън аквариума;
  • вътрешен – потопен, стои във водата.
  • Помпи за въздух

Това са компресори, които доставят въздух и аерират водата. Обърнете внимание при избора на помпа на следнитепоказатели: мощност; шум; регулиране на въздушния поток. 

  • Помпа за вода

Помпата за вода осигурява движение на водата. Някои модели са комбинирани с филтри.

  • Допълнително осветление

Наистина с осветлението се подчертава красотата на аквариума като декоративен елемент в дома. Предлагат се различни видове лампи за целта. Те могат да бъдат външни и вътрешни в най-различни цветове.

Вижте още: Вграден аквариум? О, да, заслужава си!


Морско дъно на аквариума – нужни са специални елементи

Пясък, камъчета и раковини - те създават морското дъно на аквариума. От техния избор започва да се оформя стила на водното съоръжение като част от целия интериор в дома. 

  • Всеки аквариум трябва да има дъно, което е от пясък и камъчета. Продават се за целта специални камъчетата, които са с големина до 8 мм. Като цвят са различни: бели, черни, сивкави, жълти… Наистина с тях се оформя специално дъно, което е основа за цялостната декорация.
  • Пясъчното дъно е задължително и акваристите са на мнение, че трябва да се ползва естествен пясък, който е предварително обработен. Не е желателно обаче използването на червен или жълт пясък, защото те са с желязо.

Вижте още: Изумителни скулптури в аквариум творят нова реалност


Декоративните елементи оформят стила на аквариума

Декоративни елементи - не ги подценявайте - те определят стила на аквариума. Наистина могат да бъдат уникално красиви и създават във водата един приказен подводен свят.

  • Декоративните елементи са 2 вида: с естествен и изкуствен произход. По тази причина трябва да се ползват много прецизно.
  • Правилото гласи да не се препълва водното пространство с тях, за да се открояват рибките.
  • Най-често се използват декоративни елементи като: миди, раковини, замъци, глинени делвички, русалки, пещери, кораби, амфора с монети, изкуствени скъпоценни камъни, изкуствени корали. 
  • Никога не използвайте некачествено изработени изкуствени декорации в аквариума. Те изглеждат неестетично и могат дори да наранят рибките.


Флора и фауна – аквариумът оживява

И така...стигнахме до най-важната и съществена част в организирането на аквариума – водораслите и рибките.

  • Водорасли

Може ли аквариум без водорасли – те са основа за развитие на водната екосистема и изискват специални грижи.  Различните водорасли осигуряват кислород, а някои от тях също са храна за рибите, както и служат като място за размножаване. Продават се и изкуствени водорасли, но те имат само декоративна роля.

  • Различни видове декоративни рибки и живи охлюви

Изборът на обитатели на аквариума е истинско предизвикателство за всеки. Тук става дума за субективен подход и финансови възможности. Има декоративни рибки, които не всеки може да си позволи. Те са приоритет на най-запалените колекционери и акваристи.

  • Съвет: Изберете рибки за своя аквариум, които не са крайно претенциозни, но пък са красиви и елегантни.
  • Не забравяйте, че те изискват храна, която е специфична.
  • Винаги има място в създадената екостистема и за други обитатели – охлюви. Те също са различни видове, някои от тях са доста фрапантни като външен вид, но е важно да имате охлюви чистачи, които се хранят с налепа по стените на аквариума.


Красотата на аквариума изисква много грижи

И така, вашият аквариум е готов, но той изисква грижи не само за рибките във връзка с храненето и размножаването. Също така е важно почистването и дезинфекцията на всички елементи, включително тези, които не могат да бъдат заменени. След като инсталирате всички части, трябва да се уверите, че използваните за целта декоративни и механични компоненти функционират правилно. При монтиране или поставяне на един аквариум понякога се налагат ремонтни дейности.

Ако искате да имате в дома си аквариум, но не знаете къде точно да го позициониракте - не се отказвайте от идеята си! Консултирайте се с професионалистите, регистрирани при нас. Те ще ви помогнат с добри съвети и препоръки. По всяко време може да направите напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Златин Господинов
ВиК Услуги, София
13 извършени проекта
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта
Жоро Цветков
Покривни услуги, София
51 извършени проекта