Как да интегрираме модерните технологии в дома си със стил?

Публикувано на 10/08/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 18/09/2019 | Видяно 2 901 пъти

Твърди се, че най-добрият начин да планираме бъдещето е като го проектираме. И тъй като 21-и век е векът на технологиите, а те са бъдещето, е нормално да се замислим как да ги внедрим в дома си. В днешния свят интелигентните джаджи превземат офиси и домакинства. А понеже напоследък навлиза терминът „умни домове“, технологиите се интегрират все повече и повече не само в живота извън дома ни, но и в този в него. Предизвикателства обаче, както винаги не липсват.  Вероятно вече се питате как жилището ви ще е хем стилно, хем “умно”? Как ще поддържате естетиката му, като същевременно внедрите в него и интелигентни устройства?

Решението е по-лесно, отколкото предполагате. Това, което интериорните дизайнери правят е така да интегрират в декора смарт джаджите, че да изглеждат като стилни елементи. Така домът не само изглежда перфектно, но е и технологично усъвършенстван, което кара живеещите в него да се чувстват пълноценни и щастливи. А как и вие да въведете в дома си най-новите технологии, без това да пречи на цялостната му визия и стил, сме ви показали тук.

За са създадете още по-красив и модерен дом, не се колебайте да се обърнете към специалистите по интериорен дизайн, регистрирани в сайта ни. Те ще ви помогнат при изпълнението на мисията “дом от бъдещето”.


Постигнете баланс между естетика и технологии

Уверете се, че не претрупвате дома си с твърде много смарт приспособления! В крайна сметка, ако прекалим с интелигентните домашни технологии, ще получим неподходящо роботизирано усещане в ежедневието си. Минимализмът е основната характеристика, която трябва да се има предвид при обзавеждането на всеки дом, независимо дали е “умен” или не. Това е така, тъй като с негова помощ, се създава неподправено и естествено усещане. Създаването на среда, която е релаксираща, но технологично оборудвана, е трудна за постигане, но балансът не е невъзможен. За да го постигнете е нужно да следвате следните стъпки:

  • Използвайте неща, които наистина са ви необходими.
  • Не купувайте уреди, които няма да ви послужат за нищо друго, освен да се гордеете с тяхното притежаване.
  • Не правете покупки, които не сте планирали. Колкото и да ви харесва тази умна прахосмукачка в хипермаркета, не се заблуждавайте да я вземете в дома си, само защото е "готина".
  • Добре обмислете как да разположите нещата в дома си. Дизайнът му няма нужда от свръхнатоварване, така че спестете си този дискомфорт.
  • Следвайте плана, който предварително сте си направили. Добре би било да заложите и бюджет. По този начин ще предотвратите опасността да направите инвестиция, която да натовари джоба ви и да е напълно ненужна. 

Вижте още: Интелигентна система за автоматизация на дома - Homematic IP Smart Home


Съчетайте модерното с традиционното

Стилът на стаята трябва да е в хармония със смарт уредите в дома ви. Ако на старинната си секция сложите дигитална фоторамка, то тя ще изпъкне като извънземно и изобщо няма да е в унисон с интериора и цялостната визия на помещението. Затова е важно да се уверите, че технологичните ви устройства изглеждат така сякаш са ефектен детайл в жилището, а не основна фокусна точка. 

  • Добър начин да внедрите технологиите в интериора си е като ги съчетаете цветово с околните елементи.
  • Хармоничното комбиниране на форми, дизайни, шарки и текстури, създава чудесен визуален ефект. Точно към това трябва да се стремим, когато инсталираме интелигентни уреди в жилището си. Групирането на предмети с различни функции (например стерео говорител и ваза с цветя) ще гарантира, че джаджите не изпъкват в декора на дома. 


Подреждайте дома си функционално

Редът в дома и съответно почистването на бъркотията в него са едни от основните грижи на много от собствениците на жилища. Това обаче не трябва да пречи на качественото функциониране на смарт устройствата. 

  • Важно е да знаете, че рутерите и “двигателите” на интелигентните джаджи, трябва да бъдат разположени на централно място в дома, за да се осигури оптималната им работа. Затова когато ги криете, имайте предвид това. Не трябва да ги прибирате в килер, тъй като това ще намали сигналите или ще сведе до минимум обхвата на приспособлението. Да ги покривате също е грешен ход. 
  • Подредете ги, така че да не ви създават затруднения, когато дойде онзи ужасен момент с бърсането на прах. Никак, ама никак няма да ви е удобно да се налагате всяка седмица да вдигате някой уред, за да осигурите чистотата в дома си.
  • Ако много ви дразни присъствието им, помислете предварително как да ги прикриете, така че да работят с пълни сили. Приспособете рафтче, направете стойка, декорирайте уреда, ако се налага, но не създавайте затруднения на сигнала да стига до вас. 
  • И още един съвет - рутерите са най-функционални, когато се намират на високи места, така че имайте предвид това, когато се опитвате да намерите по-скришно място на джаджата ви.


Скрийте кабелите

Повечето уреди и устройства се предлагат с дълги и оплитащи се кабели. Дори смартфона, който е по-тънък от хартия, се продава с обемисто зарядно с дълга жица, с която спокойно можете да удушите човек (това последното в кръга на шегата). Скриването на кабелите е трудна, но не и невъзможна задача. А разрешаването й ще помогне на дома ви да изглежда по-подреден и да бъде много по-практично устроен. Ето и как да го направите: 

  • Навийте кабелите и ги вържете. Така ще елиминирате оплитането им един в друг и ще предотвратите неприятните вързопчета от шнурове, които се премятат из цялото жилище. Можете да използвате ластици за коса или обикновени връзки, за да организирате кабелите, така че да бъдат далеч от полезрението ви.
  • Друг вариант е кутията за кабели. Тя е много удобна, функционална и не пречи на естетиката в дома ви. Освен това може да я декорирате по всяко едно време, както пожелаете. 

Вижте още: Превърнете стърчащите кабели у дома в истинско изкуство


Изберете подходящите цветове

Когато купувате смарт уреди за дома ви, уверете се, че избирате такива, които са в хармония с цветова гама в помещението, в което ще поставите приспособлението. Например жълта стая с ярко розова LED телевизионна рамка ще изглежда абсолютно нелепо, нали? Понякога не го осъзнаваме, но както всеки друг елемент, техниката също трябва да бъде избрана с оглед на цветовата палитра.

  • Ако имате дом с ярки към светли цветове, един черен телевизор ще седи тромаво и няма да бъде в унисон с обстановката. 
  • По същия начин - ако имате дом с по-тъмни тонове, бяла или пъстра система за домашно кино със сигурност ще създава неприятно усещане и ще изпъква по не особено красив начин.

С появата на интелигентните домове на пазара вече се предлагат много опции - смарт камери, телевизионни рамки, термостати, брави, като всички те имат множество дизайни и цветове. Така че винаги можете да изберете този, който се съчетава най-добре с вашия дом.

 


Светлини, които променят цвета си

Цветовете, които ни заобикалят, играят огромна роля, когато става дума за настроенията ни. Те ни влияят на подсъзнателно ниво, като чрез тях можем или да повишим доброто си настроение, или да го потиснем. Затова е добре в дома ни да има такива цветове, които да пасват на личността ни. В този случай, ако не желаете да експериментирате с боите, перфектно решение са смарт светлините, които променят цвета си само с един клик. При тоси тип осветление може да се регулира на само яркостта, която то излъчва, но и нюансите, които възпроизвежда. И така можете да създавате специфична атмосфера в зависимост от това как се чувствате в дадения момент.

Вижте още: Внесете цветно очарование в дневната


Мултифункционалността е от основна важност

Имайте предвид още нещо, когато правите дома си “умен”. Не е необходимо да имате отделен уред за всяко нещо. По-добре е да заложите на устройство, което има една основна цел, в допълнение с няколко странични. Инвестирайте в предмети, които имат повече от една роля в дома ви, за да можете да спестите хем място, хем и пари. Мултифункционалните джаджи не само ще намалят претрупването, но също така ще позволят да се намали и напрежението, което си предизвиквате, ползвайки множество устройства.

  • Инвестирайте в устройство - смарт светлина, създадено да предоставя важни известия, като свети в различни цветове, когато получите повикване, текстово съобщение или известие в социалните мрежи. Това са основните задачи на устройството, но страничната му работа, е че може да се използва и като сутрешна аларма, както и да се използва като LED осветление. Предлага няколко опции за цвят, които могат да променят оттенъка и облика на всяка стая. 
  • Кухненските джаджи и уреди също могат да бъдат използвани по многофункционален начин, така че да бъдат полезни и да не натоварват интериора.
  • Инсталирайте на телефона си приложения, които да ви позволяват да управлявате интелигентния си дом. Има достатъчно вариации дори и на безплатни версии.
  • Купувайте уреди, които могат да се свържат към безжичната ви мрежа. Така ще може само с едно докосване на ги управлявате. По този начин ще спестите и от сметките си за ток. Защото едно е климатикът да работи цял ден, и съвсем друго да го включите час преди да се приберете. 

С напредването на технологиите, животът ни става все по-зависим от тях. Затова трябва да вземем обмислени решения, що се отнася до  интегрирането им в жилищата ни. Смарт технологиите в домовете се превръщат в традиция, която ще продължи да се предава и за следващите поколения. А ако сте решили да направите крачка към създаването на вашия интелигентен дом, не се колебайте да потърсите съдействие от опитните професионалисти, регистрирани на сайта ни. Сега можете да заявите проект напълно безплатно, да сравните офертите, да изберете най-изгодната за вас и да създадете вашият дом на бъдещето.


Тагове:

Умен дом

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Кристиян Кавърмов
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Ивайло Иванов
Мебели и обзавеждане, София
61 извършени проекта
Ивелин
Ремонт на баня, Ботевград
50 извършени проекта