Подове от епоксидни смоли

Публикувано на 08/07/2020 от Биляна Нинова | Последна редакция на 08/07/2020 | Видяно 12 284 пъти

Най-често подовете от епоксидни смоли се свързват с промишлени сгради, складови помещения или фабрики. Причината за това е, че те са изключително качествени, много издържливи и гладки. Благодарение на развитието на технологията, както и на дизайнерската намеса – епоксидните смоли стават все по-популярни, като резултатите от използването им могат да бъдат зашеметяващи.

В тази публикация ще ви представим селекция от най-красивите и ефектни подове, които подбрахме, специално за вас и ще ви запознаем с техниката на т.нар. „разливане“ на епоксидна смола. Разгледайте и преценете, дали това е подходящ варинат за вашия дом и се свържете с опитен майстор, който да осъществи и най-смелите ви идеи. 


Технология на поставяне

Както всеки друг ремонт, поставянето на епоксидните смоли имат своите специфични изисквания и нужда от предварителна подготовка.

  • За да може на пода на помещението, което сте избрали да се постави слой епоксидна смола, основата трябва да е чиста, суха и здрава.
  • Гладкостта на повърхността влияе пряко върху количеството смоли, което ще е нужно, съответно и върху цената. Всички пукнатини, кухини, неравности и други дефекти трябва да бъдат внимателно отстранени, преди полагането ѝ.
  • При ремонт на жилище, това е едно от много подходящите решения, тъй като, въпреки нуждата от предварителна работа по основната повърхност, много често дори няма да се наложи премахването на стария под – смолата може да бъде нанесена направо върху него.
  • Подът от смола може да се комбинира с подово отопление, като дори може да се инсталира такова на вече направени подове.

Вижте още: Полезни съвети за избор на под от естествени материали за кухня


Предимства на под от епоксидна смола

Подовете от епоксидни смоли са много гладки, предоставят чудесна основа за допълнителна декорация на интериора. Също така могат да бъдат изработени в най-разнообрани цветове. Те са много устойчиви и издържливи във времето. 

  • Монолитната повърхност е водоустойчива, което я прави много лесна за почистване и поддръжка, също така няма фуги или пукнатини, в които да се събира мръсотия. Този вид подове са много издържливи.
  • Поради факта, че са създадени за промишлени помещения, те имат висока устойчивост срещу надрасквания, удари, както и химическа агресия.
  • Всички тези характеристики правят подовете от смола изключително подходящи за дома, особено при наличие на деца, домашни животни или ако в помещението често се внася замърсяване отвън.


Уникалните 3D ефекти

Наред с всички вече изброени характеристики, подовете от епоксидна смола имат и още едно уникално качество. Чрез тях могат да се постигнат невероятни и уникални дизайни, дори такива с 3D ефект, които ще сбъднат и най-смелите ви мечти.

  • От една страна самата смола може да бъде оцветена във всеки цвят, който пасва на вашето виждане за интериора. Могат да бъдат комбинирани цветове и дори да се постигне ефектът на мрамор.
  • За по-смелите и авантюристично настроените – под слоя от смоли може да бъде поставено предварително отпечатано изображение, по ваш избор, което да бъде запечатано под смолата. По този начин можете да постигнете триизмерен ефект за пода или да подредите под него миди, камъни и дори различни дребни предмети. 

В последните няколко години епоксидните смоли са предпочитан материал, както за изработка на мебели, така и за подова настилка в дома. Да, несъмнено цената е по-висока, в сравнение с ламинат или плочки, но и качеството е в пъти по-високо.

Ако ви допада дизайн с епоксидна смола, но не знаете как да го интегрирате в дома си, то винаги може да се консултирате със специалистите, регистрирани в нашия сайт. Имате възможността да направите напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти - сравнете ги, разгледайте мнения и на предишни клиенти и направете своя избор. Няколко клика ви делят от мечтания ремонт – не изпускайте тази възможност!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Иван Петков
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
104 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
9 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
26 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта