Полезни съвети за избор на под от естествени материали за кухня

Публикувано на 12/06/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 28/02/2023 | Видяно 3 219 пъти

Със сигурност подът в кухнята трябва да бъде: устойчив на всякакви течности; здрав към механични повреди; твърде лесен за почистване. Изброеното е логично и обяснимо, защото в това помещение готвим и се храним всеки ден. Днес се предлагат във физическите и онлайн магазини различни материали за подови настилки за модерните кухни, които са не само практични, но също са с декоративен ефект.

Оказва се, че доста собственици на жилища се обръщат към използването на естествени материали за подово покритие в кухненското помещение. За правилен избор на под за кухнята, обърнете се за съвет към специалистите на MaistorPlus.


Какво да не забравяме, когато избираме под за кухнята?

Подът в кухнята често може да пострада от разливане на вода, мляко, сок, масло или течна храна, както и от падането на кухненски съдове, остри ножове или стъклени и порцеланови чаши. Следователно идеалният пол трябва да бъде:

  • лесен за почистване и цялостна поддръжка;
  • устойчив на петна, драскотини и счупвания.

Би било също така хубаво, ако подът в кухнята е приятен при допир за краката. Изборът на довършителни материали за тази част от стаята е огромен, така че правилното решение за подово покритие изисква информирано решение.

Струва си да помислите кое е по-важно за вас: практическата или естетическата роля на пода. Или може би искате да се допълват? Изборът на материали за кухненски под не е за подценяване – той трябва да служи в продължение на много години. Време е да разгледаме кои естествени материали могат да са подходящи за пододови покрития.


Под от естествен камък в кухнята – основни варианти

Естественият камък се предлага под формата на мрамор, варовик, гнайс, пясъчник или травертин, но всички те изискват повече или по-малко трайна защита, за да служат в продължение на много години. От гледна точка на здравината, гранитът е идеалното покритие за кухненския под, тъй като:

  • има много висока механична устойчивост, включително на абразия;
  • не се влияе от влага, висока температура;
  • може да се използва в помещения, които са с интензивна употреба, например за кухня;
  • химически устойчив.

Въпреки изброените плюсове, този вид под е студен и почти без блясък. Реално гранитът има съвсем различен визуален нюанс в сравнение с мрамора, с пясъчника, с гнайса или с травертина, които предлагат по-топли и интересни цветове. Гранитът обаче има причудлива, уникална текстура, но всичко зависи от индивидуалния вкус на собственика.

Вижте още: Кухненски плот от естествен камък


Плюсове на пода от естествен камък в кухнята

Тъй като става дума за естествен материал, всеки от предложените по-горе е различен, следователно говорим за изключително индивидуален избор на приложение. Естествените каменни покрития са устойчиви на надраскване и счупване. Повечето каменни подове изискват обаче в кухнята специално импрегниране. Всеки естествен камък за подова настилка има свои предимства и недостатъци.

Обобщено ползите от този вид естествен под са:

  • екологичност;
  • луксозен вид;
  • високо качество.

Такъв под служи дълги години (особено гранитът), тъй като той е устойчив на драскотини и счупвания. В същото време поддръжката му е лесна, просто трябва да използвате почистващи препарати за конкретния вид материал.


Какви са минусите на каменните подове за кухнята?

Минусите на естествените каменни подове в кухненското помещение се свеждат до няколко основни неща:

  • те са от студен на допир и тежък материал;
  • изискват допълнителна обработка - импрегниране;
  • имат сравнително висока цена.

Налага се да подчертаем, че е нужно да планирате по-голям бюджет в сравнение със сумата, необходима за закупуването на ламинат, балатум или керамични плочки за кухня. Утешително е, че камъкът като подово покритие за това помещение е безспорен фаворит като стил и елегантност в интериора. Наистина се оказва добра инвестиция.

Вижте още: Tрансформацията - кухня на балкона


Дървен под в кухнята – традиционно решение с модерни измерения

Може ли дървото да се използва на това място в дома за подово покритие, защото стаята е изложена на риск от разливане на течности, храна, поява на петна, удари от падащи предмети? Да, но трябва да си осигурите безопасни условия за работа в кухненското помещение.

  • Подът от дърво определено е топъл - не само визуално, но и физически на пипане. Дървесината също има добра звукоизолация, такова подово покритие изглежда най-близо до природата спрямо всички видове подове.
  • Препоръчва се използването на по-твърди и по-малко чувствителни към влага видове екзотични дървесини, тъй като те имат ниска степен на свиване. Става дума например за тиково дърво или местни широколистни видове, като дъб, ясен, лиственица.
  • Екзотичните видове дървесина съдържат голямо количество танини, което има положителен ефект спрямо появата на гъбички. Оказва се, че дървеният под в кухнята никога не излизал от мода, а днес е за предпочитане в модерната кухня.

Изброеното е логично и обяснимо, защото в това помещение готвим и се храним всеки ден. Оказва се, че доста собственици на жилища се обръщат към използването на естествени материали за подово покритие в кухненското помещение. За правилен избор на под за кухнята, обърнете се за съвет към специалистите, регистрирани при нас. Още сега може да направите напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Пламен Цанов
Боядисване и декорация, София
49 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
104 извършени проекта
Станимир Василев
Боядисване и декорация, София
10 извършени проекта
DESIGN CONSTRUCTION
Шпакловки, Варна
7 извършени проекта
Бисер Иванов
Цялостен ремонт, София
35 извършени проекта