Tрансформацията - кухня на балкона

Публикувано на 22/05/2015 от Габриела Санчес | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 134 044 пъти

Източник

Като цяло тази трансформация не е сложна и може да бъде изпълнена в относително кратък срок. Важно е обаче, преди да пристъпим към действие, да се запознаем със законовите правила, свързани с тази реконструкция и да се снабдим с необходимите документи и разрешителни, с цел да си спестим главоболия и санкции от едно незаконно преустрояване. След като разполагаме със специфичните документи, в които нагледно е указано кои стени е позволено да премахнем, вече може спокойно да започнем работа.


Кухня на балкона

Източник

В съвременните домове оптималното използане на всяко кътче от жилищната площ често поражда нуждата от реконструиране на помещенията. В голяма част от стандартните жилища, и най-вече в апартаментите, предвиденото място за кухня е недостатъчно. Ето какво съветват от списание Още за къщата.

Често се взима решение за приобщаване на прилежащата тераса като доказано най-лесен начин за уголемяване на полезната площ в кухнята, превръщайки балкона във функционален кухненски бокс с трапезария към него.


Да остъклим балкона

Източник

  • Остъкляване с качествени стъклопакети - необходимо е да направим нужните измервания и да определим характерния профил на остъкляване съобразно пространството, както и вида отваряемост.
  • Топлоизолация на приобщения балкон е важен момент в процеса на работа. Подобряването на топлоизолацията ще намали разходите за отопление през зимата и съответно ще допринесе за климатизацията през лятото.
  • Ненужни стени - в повечето случаи се дава позволение за премахване на балконската врата заедно с прозореца. В така отвореното пространство можем да отстраним стената под прозореца, с което да постигнем повече простор за цялото помещение.

Другият вараиант е да запазим тази стена и превърнем в практичен и функционален бар-плот като облицоваме панела с камък, дърво или ламинат. При всички случаи трябва да работим по предоставения проект и да премахнем само тези от стените, за които имаме разрешение. По подходящ начин може да укрепим остатъка от конструкцията и да го моделираме във вид на оригинална арка.


Електрическата инсталация

Независимо от това дали ще изнесем кухненското обзавеждане в присвоената зона или ще използваме мястото само за отделни електроуреди и мебели, със сигурност ще се наложи да помислим за функционално осветление. Тъй като светлината от досега използваната кухня няма да е достътъчна, добре е да обособим основно и допълнително осветление и за кухненския бокс. Вградените луни в арката на конструкцията също са изключително оригинален и ефектен вариант. За да сме сигурни в удобното и практично проектиране на кухненския бокс, е добре предварително да определим мястото на всяка една част от обзавеждането. По този начин ще може да предвидим къде точно са ни нужни допълнителни ключове или контакти.


Мебелите и обзавеждането

Един от начините е да оставим по-голяма част от уредите и мебелите в същинската кухня, като поставим в приобщеното пространство тези, за които едва сме намирали място, например хладилникът или печката. Другият вариант е да оформим практичен кухненски бокс в усвоената част, а бившата кухня да превърнем в трапезария или дневна. Ако пространството е ограничено, най-често се предвижда място за електроуреди, основно готварска печка, мивка и шкафове. Добре е да помислим за функционален плот, макар и в ограничени размери. Aко разполагаме с повече пространство, може да добавим още кухненски модули и уреди.


Предимства от обособяването на терасата в кухня

Източник

  • Компенсиране на недостигa на пространство в кухнята;
  • Увеличаване на естествената светлина в помещението;
  • Удобство при сервиране по време на тържества;
  • Съчетаване на полезното с приятното - докато готвим, сме със семейството си.

В модерните жилища присвоеният балкон намира изключително разнообразно приложение като отделен обособен кът, който може да бъде трансформиран както в куненски бокс, така и в място за почивка и четене, дрешник, малък кабинет и дори място за спане. С малко въображение и вдъхновение можем да превърнем оригиналните си идеи в реалност и да преобразим и обогатим дома с повече пространство и простор.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иван VIP
Електроуслуги, София
56 извършени проекта
Златин Господинов
ВиК Услуги, София
13 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
102 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта
Венцислав Димитров
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта