Кухненски плот от естествен камък

Публикувано на 05/10/2019 от Мария Милушева | Последна редакция на 21/10/2019 | Видяно 5 148 пъти

Плотовете от естествен камък осигуряват вид, който е уникален и затова е предпочитан от хората, които искат дома им да изразява тяхната индивидуалност. Камъкът се формира в естествена среда и оттам идва разнообразието. Ако търсите нещо, което да бъде необикновено и същевременно максимално да се доближава до природата, то естественият камък е най-добрият избор за вашата кухня.

На пазара има различни видове камъни, които могат да се използват за направата на кухненски плот. Основното, което трябва да имате предвид е, че всеки един от камъните има своите характеристики и изисква различна поддръжка. Хубаво е да изберете този, който пасва на интериора ви. Не забравяйте, че ако планирате пълно преобразяване на вашия дом екипът от специалисти, регистрирани в нашия сайт, е винаги готов да съдейства.


Кухненски плот от гранит

Гранитните плотове са от най-често срещаните в обзавеждането на дома. Преди време тези плотове са се избирали за по-висок клас кухни. Но с модернизирането на интериора те стават достъпни за почти всички.

  • Въпреки че гранитът е популярен избор, имайте предвид, че има и недостатъци. Някои от видовете гранит имат калцит, който е уязвим към киселини. 
  • Но пък и позитивите са много. Например това, че повърхността на гранита е много твърда и трудно може да се надраска.
  • Този тип плотове се предлагат в различни цветови комбинации, което дава широк спектър за избор.

Вижте още: Какви плотове да изберем за кухнята?


Мраморен плот

Изключително предпочитани днес са мраморните плотове. Срещат се в доста кухни със съвременно и модерно обзавеждане. Красиви са, естетически издържани и внасят елегантност и стил.

  • Мраморът обаче също има недостатъци, заради които трябва да внимавате. Направен е предимно с калцит. Именно затова е податлив на повреди, причинени от киселини. Въпреки това обаче е предпочитан, защото е луксозен и ефектен.
  • Гранитът е по-добрият вариант от гледна точка на здравина, но ако търсите лукс, мраморът е вашият избор.
  • Не са подходящи за всяка кухня. Определено трябва много добре да съобразите дизайна на помещението. И дори и цял живот тайничко да сте мечтали за мраморен плот, понякога той изобщо не е удачен избор.

Вижте още: Пет различни начина за оформление на кухнята


Плот от шисти

Шистите са скали, отличаващи се с тънка слоеста структура с ориентирано разположение (шистозност) на минералите. Оттам идва и името им, и наличието на редица минерали като кварц, талк, графит. Основно са в тъмни цветове - зелено, синьо, сиво.  

  • Плотовете от шисти са по-меки в сравнение с по-твърдите каменни разновидности като гранит.
  • Проблемът с този камък е по-скоро в лесното надраскване. Въпреки това този тип кухненски плот също е широко разпространен, защото изглежда добре и се вписва чудесно в почти всеки тип интериор.


Кухненски плот от сапунен камък/сеатит

На външен вид сеатитът представлява сив камък. Но в зависимост от примесите, цветът може да е и бял, кафеникав, със зеленикав или жълтеникав оттенък, а по-рядко и червен или цвят вишна. Повърхността му е матова.

  • Сапуненият камък е много плътен и не изисква никакво уплътняване. Може обаче лесно да се надраска заради меката си повърхност.
  • Друг негов недостатък е, че не издържа на много високи температури. Но пък от всички видове естествени камъни този е най-красивият за изработка на кухненски плот.
  • Той е инертен камък и следователно киселините и основите не му влияят, което е огромен плюс в негова полза.
  • Можете спокойно да заложите на него, ако искате да обзаведете кухня от модерен тип.


Варовиков плот за кухнята ви

Варовикът също е утаечен избор за кухненски плот. Той обаче е уязвим към киселините. На цвят е светъл. Податлив е на петна, така че трябва да го уплътните, преди да го използвате като плот. Въпреки това отново е често избиран вариант заради способността му да се съчетава с всеки стил интериор.

Преди да изберете типа естествен камък за вашия плот, ето някои съвети от спецалисти:

  • Някои от естествените камъни изискват специално внимание. Затова добре преценете избора си.
  • Хубаво е да проверите наличните на пазара видове и да знаете техните характеристики, преди да направите поръчката.
  • При избора на кухненски плот от камък е добре да имате предвид дали ще има допир с киселини и химикали. Както стана ясно някои видове естествен камък могат да бъдат повредени от препарати.

Разбира се, изборът на кухненски плот е важно решение за вашия дом и понякога може да не знаете как да постъпите и кой е най-добрият избор за вас. В такъв случай винаги може да се доверите на експертите, регистрирани в MaistorPlus. Освен това имате възможността да направите безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти. Сравнете ги, вижте мнения на предишни клиенти и направете разумен избор.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
26 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
9 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Иван Петков
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта