Техники и съвети за перфектно изгладени дрехи

Публикувано на 25/12/2016 от Катерина Костадинова | Последна редакция на 24/04/2018 | Видяно 28 733 пъти

Източник

Ютията има нужда от определени грижи, за да работи безотказно години наред. Дрехите, от своя страна, също си имат своите особености. Ето какво можете да направите от ваша страна у дома:

  • гладете първо деликатни тъкани на ниска температура, а след това увеличете градусите и преминете към по-груби материи;
  • твърдите тъкани се изглаждат по-лесно, ако са леко влажни;
  • почистването на ютията след всяко ползване е от ключово значение;
  • не дръжте ютията пълна с вода - изпразвайте я винаги след употреба. Трудно е дори да си представите каква богата на мухъл среда се създава в резервоара, допринасяща за появата на котлен камък, дори водеща до разяждане на вътрешността при по-евтините ютии.


Техники за перфектно изгладени дрехи и съвети за ютията

Гладенето на дрехи не е "ядрената наука" на домакинството, но определено има някои изключително пипкави моменти, на които днес ще наблегнем малко по-подробно. Вижте няколко практични съвети, с които ще гладите перфектно всеки път, а едновременно с това ще удължите живота на ютията си. При необходимост от ремонт на уредите у дома е най-добре да се посъветвате със специалисти, а те са само на клик разстояние от вас!


На каква температура да гладите различните материи?

Източник

Изключително важно е да съобразите температурата на ютията с материята, която ще гладите.

  • всякакъв вид синтетични или твърде нежни влакна трябва да се гладят на най-ниската степен на уреда;
  • средна/умерена степен ще ви послужи идеално за полиестерни материи, също и за тънки памучни;
  • стандартните памучни тениски, груби вълнени материи, дънкови платове и лен могат да бъдат обработвани на най-висока степен, но при повишено внимание.

Виж още: Как да изберем правилната ютия?


Особености при гладенето на силно нагънати платове

Източник

Когато гладите твърде нагънати дрехи, като рокли, поли с плисе и други подобни, винаги започвайте от най-външния край и движете ютията по посока на стесняването на гънката - там, където е захванат самият шев. С върха на ютията лесно ще изгладите вътрешността на самата гънка, достигайки до върха. Изключително ценни помощници тук се явяват и парогенераторите, с които можете да гладите дрехите в изправено състояние (закачени), а това значително улеснява процеса.


Гладене на многокомпонентни материи

Източник

Много от нас притежават дрехи с всякакви компоненти - джобове, сгъвки, маншети, дантели и др. Когато искате да изгладите подобна материя, е важно първо да започнете с малките елементи, а след това да преминете към основната част на дрехата. Ако направите обратното, със сигурност рискувате появата на ясно забележими гънки по основния плат. 

Виж още: Как да почистваме и предпазваме клавиатурата на лаптопа


Трикове, с които да си спестите излишни усилия

Източник

Важно е как ще процедирате още при самото изсушаване на дрехите. Закачането им в напълно изправено положение, захващайки щипките в най-долния край, ще помогне дрехата да изсъхне с максимално най-малко гънки. Гладете първо откъм опаковата страна и ако е необходимо минете накрая и лицевата част. Не прибирайте директно в гардероба изгладените дрехи, а ги оставете в изпънато легнало положение, докато изсъхнат. И не забравяйте, че ако някой от уредите у дома се развали - има на кого да разчитате. Пуснете безплатна заявка за ремонт на техника и се свържете с водещи компании. Разгледайте ги и изберете най-добрата.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта