Как да почистваме и предпазваме клавиатурата на лаптопа

Публикувано на 26/03/2020 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 26/03/2020 | Видяно 40 336 пъти

Потреблението на компютър, бил той персонален или лаптоп, отдавна е неизменна част от ежедневието. Шансът да се попадне на дом или офис, без поне едно от тези помощни устройства, е почти нищожен. Честата им експлоатация неизбежно предизвиква и замърсяването им, било заради натрупващия се по трудно достъпни места прах или в следствие масовия навик да се похапва пред монитора. Клавишите и пространството между тях са сред най-потърпевшите в това отношение. В тази статия разкриваме как да почистваме и предпазваме клавиатурата на лаптопа, а при необходимост от ремонт на вашия компютър, можете да се доверите на специалистите в MaistorPlus.

Вижте още: Как да премахнем петната и миризмите от домашни любимци


Защо е важно да почистваме клавиатурата?

Очевидният отговор е - за да бъде чиста. Истината е, че невинаги осъзнаваме степента, в която се замърсява клавиатурата ни. Според някои изследвания микробите по нея могат да засрамят с многочисленост дори тези в тоалетната чиния. Затова, преди да са се развили нови цивилизации около и под клавишите, враждуващи за поредното изтървано парченце шоколад, е препоръчително да почистим. Така повишаваме хигиената, клавишите ни се подчиняват с лекота и естетиката е налице.

Вижте още: Хитри трикове за справяне с досадните плодови мушици


Как да почистим клавиатурата на лаптопа

Преди да преминете към каквото и да било почистване на клавиатурата, се уверете, че лаптопът е изключен, в това число и от мрежата. Всякакви странични USB устройства също трябва да бъдат отстранени, не забравяйте да извадите и дисковете. Ето и какви средства можете да използвате, за да се справите с натрупалите се замърсявания:


Кърпички за почистване на клавиатура

Можете да откриете антибактериални кърпички за почистване на лаптоп във всеки специализиран магазин за компютърна техника. Използвайте ги, за да почиствате клавиатурата си, като можете да ги съчетаете и с препарат за почистване, за който също да попитате в магазина.


Спрей с компресиран въздух за почистване на клавиатура

Друго средство, което лесно може да се открие на пазара, е спрей с компресиран въздух за почистване на клавиатура. Разполага с тънка тръбичка, така че да се справя и с по-трудно достъпните места. През него въздухът излиза под налягане и буквално "издухва" мръсотията.


USB прахосмукачка за почистване на клавиатура

Още едно спасение за тези, които тайно или явно си похапват лакомства пред лаптопа, е компактната USB прахосмукачка за почистване на клавиатура. Повечето модели поддържат USB портове 1.1 и 2.0, а за по-добра видимост разполагат и с вградено фенерче. Трохи, косми и прах капитулират пред този малък, но полезен уред.

Вижте още: Как да изберем прахосмукачка


Гел за почистване на клавиатура

Интересен, а и лесно приложим начин да почистите клавиатурата е използването на гел. Той е мек и удобно се манипулира с него. Достатъчно е да го поставите върху желания участък, натискате и отдръпвате. Мръсотията бързо полепва и се отстранява, а след употребата на гела не е нужно изтъркване, тъй като следи не остават.

Вижте още: Революционен светещ гел при замърсяване или счупване


Почистване под клавиатурата

Ако сте специалист в областта, едва ли ви съобщаваме новина с това, че цялата клавиатура на лаптопа може да се изважда. След като направите това, може да се изненадате колко мръсотия се е натрупала под нея. Почистете с антибактериални кърпички или с такива, потопени в препарат. Подсушете внимателно и върнете клавиатурата обратно.


Почистване под отделни клавиши

Когато ви се случи отделни клавиши да станат трудно подвижни, това по всяка вероятност означава, че е необходимо да ги почистите по-обстойно. Можете да извадите засегнатите клавиши един по един с помощта на права отвертка. Не е нужно да натискате силно, при лек натиск клавишът би трябвало да изскочи сам. След това го почистете с клечка за уши и препарат, същото направете и с мястото под клавиша. Когато всичко е добре подсушено, върнете клавишите по местата им.


Как да предпазим клавиатурата от замърсяване?

Редовното почистване на клавиатурата е една от предпоставките тя да функционира добре, както и да е безопасна от хигиенна гледна точка. Ако нямате възможност често да се грижите за нея, можете да я запазите чиста по-дълго време, като използвате протектор. Много удобни са силиконовите протектори за клавиатура, които се предлагат в различни варианти и размери в специализираните магазини.

А вие можете ли да се похвалите с изрядно чиста клавиатура? Не забравяйте, че ако имате нужда от съдействие за работата на вашия лаптоп или компютър, винаги можете да разчитате на професионалистите в нашия сайт. Направете безплатна заявка, разгледайте профилите на кандидатствалите специалисти, изберете начин за комуникация с тях. Сравнете отзиви от предишни клиенти, преценете с кого искате да работите и след изпълнение на възложената от вас задача, оставете своята оценка.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта
Калин Недялков
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
Иван Сулев
Боядисване и декорация, София
10 извършени проекта