Видове сенници за прозорци през лятото

Публикувано на 09/06/2020 от Dessislava Usheva | Последна редакция на 09/06/2020 | Видяно 2 333 пъти

Едно от най-любимите и вечни подобрения на дома ни през лятото винаги остава защитата на прозорците от така обичаното лятно слънце. Но как да сме сигурни, че освен практични ще бъдем още и актуални?

В тази публикация ще ви покажем няколко алтернативни модели за монтиране на сенник на прозорците, които могат да допълнят вашето решение с щори и пердета. Ако те ви вдъхновят за реализация, не се колебайте да потърсите за съдействие майсторите, регистрирани в платформата на MaistorPlus


Нов стил в дома с нови щори

Ако още не сте избрали своите щори, то тези тип кепенци са едно класическо, може би малко позабравено, но далеч не и неактуално решение на това как да спрем слънчевите лъчи в дома си през лятото. Така, освен слънцезащитните функции, които изпълняват, те биха придали безвремие на вашия дом с допълнително усещане за романтика.

  • Освен пряката си функция да ни защитат от слънцето, щорите тип кепенци имат и ред други ползи. Те помагат за по-добрата изолация на дома ни като регулират стайната температура и подпомагат работата на климатика, предотвратяват теченията. 
  • В зависимост от материала, от който са изработени, биха могли да ни предпазят и от опасните ултравиолетови слънчеви лъчи.
  • Най-честите материали, които се използват за изработката на подобни съвременни щори включват дърво, по-евтини дървени имитации и UV-устойчив винил, който не избелява и не променя цвета си с времето.
  • Ако пък не желаете да избирате щори и за спалнята, вижте кои са тенденциите при завесите, с които също може да решите частично проблема със силното слънце: 5 интересни тенденции при избора на завеси за спалнята


Модерни сенници за защита от слънце

Съвременните решения за сенници и комарници се характеризират с голямо разнообразие. Те могат да бъдат както различни цветове, така и с различна плътност на защитните материи като мрежи, платове, специални сменяеми материи и др. Често те изпълняват и допълнителна функция, като защита от насекоми.

  • Фините мрежи например, са един от най-разпространените материали за изработването на сенници като тези на снимката по-горе. Обикновено те се изготвят индивидуално за избрания от вас прозорец и могат да останат спуснати, дори ако той е отворен.
  • Често най-новите модели разполагат с дистанционна система за управление на сенника, което прави манипулацията им особено удобна. Ако разполагате с приложение за умен дом, те лесно могат да бъдат включени към проекта ви.


Френски кепенци за романтика

Неостаряващата мода на френските кепенци може да се види като преобладаващ избор за защита от силното слънце из цяла Южна Европа.

  • И наистина, едва ли от векове има нещо по-романтично за вашия летен екстериор от чаровните френски кепенци, боядисани в любимите ви цветове.
  • Не трябва да забравяте и ползите, които те носят, както за намаляване на месечните сметки за климатика, така и за защитата на текстила и подовете в стаите от избеляване. Няма нужда да споменаваме за издържливостта и лесната поддръжка на съоръжението.
  • Единствения недостатък на това решение би бил може би по-високата цена на изпълнение. Поради това, че те също се изработват и монтират като индивидуален проект към вашите прозорци, френските кепенци могат да бъдат малко по-скъпи от други стандартни решения.


Сенници от плат или PVC

Това е може би най-разпространеният тип сенник у нас през последните години.

  • Обикновено са изработени от плат в най-различни десени, този тип сенници обичайно се закрепват посредством алуминиева рамка тип „чупещо се рамо“.
  • Имат свойството да внасят допълнителен уют в дома, на терасата, верандата или просто на улицата, прикрепени към витрините на магазин, хотел или заведение.
  • Освен чисто декоративните и слънцезащитни функции, които имат, този тип сенници могат да ни предпазят също от вятър и дъжд. Като цяло, те са доста устойчиви на атмосферни въздействия и резистентни на влага и мухъл.
  • Те са по-евтината алтернатива на навеса, който бихме могли да изградим и са сравнително лесни за поддръжка.

Ако имате идея и не знаете от къде да започнете, то изпратете своята безплатна заявка от проект към платформата на MaistorPlus и се възползвайте от нейните възможностите да проследите различния рейтинг на майстори по район, без каквото и да е обвързване. Независимо от това кой стил на сенник изберете, специалистите тук остават винаги готови за съдействие.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Ивайло Иванов
Мебели и обзавеждане, София
61 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Акуратният Майстор
Покривни услуги, София
50 извършени проекта
Ивелин
Ремонт на баня, Ботевград
50 извършени проекта
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта