5 интересни тенденции при избора на завеси за спалнята

Публикувано на 01/09/2015 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 07/02/2018 | Видяно 4 954 пъти

Спалнята е най-спокойното и тихо кътче във всеки дом. Дори да се намира непосредствено над оживена градска улица, тази част от жилището трябва да осигури усещане за отмора и уединение на своите обитатели, поради което дизайнерите са особено внимателни при избора на всеки елемент от обзавеждането на това помещение. Правилният подбор на завеси и щори има ключова роля тук, тъй като тези елементи най-често са онзи красив детайл, който може напълно да преобрази облика на вашата спалня! На пазара ще откриете широко разнообразие от материи и модели завеси, които са изработени така, че да паснат на всеки стил в интериора. Запознайте се с нашите идеи за практични и красиви завеси, които ще освежат визията на спалнята, а за качествената изработка на мебели за това и всяко друго помещение у дома, потърсете съдействие от опитните професионалисти, регистрирани в MaistorPlus!


Заложете на класическите неутрални нюанси

Неутралните нюанси, които приближават дома до природата, са все така актуални и днес. Меките тонове на зеленото и кафявото са подходящ избор за стените на спалнята, като можете успешно да ги комбинирате с ефирни бежови или бели завеси. Съчетанието от плътни пердета в тъмни землисти цветове и тънки светли завеси пък ви дава възможност да си осигурите необходимото уединение в спалнята и през деня, при това без да спирате достъпа на слънчева светлина до помещението. Специалистите съветват да не избирате завеси с твърде контрастни цветове спрямо стените, особено ако разполагате с компактно и тъмно помещение. В просторната спалня пък можете да си позволите да експериментирате както с материите, така и с цветовете и шарките за завесите, така че да се получи едно красиво и вдъхновяващо спално помещение.

Виж още: Кой е най-подходящият цвят за вашата спалня


Изискан избор между органза, коприна и сатен

Красивите завеси за спалня днес придобиват различни размери, шарки и дизайн, като могат да бъдат изработени от разнообразие от материи, така че да паснат на нуждите на вашето жилище. От гледна точка на материите и тъканите, вариантите са измежду леката и ефирна органза, през класиката на коприната и завършват с излъчващия елегантност сатен. Освен естетиката, трябва да вземете под внимание и практичността - дали искате само декор или реално откъсване от външния свят. Предпочитанията към повече или по-малко светлина също могат да наклонят везната при избора на завеси в една или друга посока. А вие на кой вид материя бихте заложили и как бихте я съчетали с останалата част от обзавеждането на спалнята?

Виж още: 8 икономични трика, с които да направите спалнята по-топла и уютна


Перфектно съчетание от плътни и по-тънки завеси

Ако ви е трудно да се спрете само на един тип материя, добрата новина е, че можете да направите съчетание от два или дори повече варианта. Най-често срещаното решение в този случай е да се комбинира прозрачната органза с някоя от по-плътните тъкани, така че да се получи интересен контраст. В зависимост от предпочитанията ви, можете да направите спалнята си по-светла, с повече слънчева светлина през деня или да заложите на пълно усамотение, като издърпате тежките завеси и спрете достъпа на светлина до помещението. Този практичен вариант е изключително подходящ за жилища, където се търси оптимален баланс между спокойна атмосфера и естетика, затова не се колебайте, а го приложете и в своя модерен градски дом!


Заложете на пъстри завеси за хармоничната спалня

Пъстрите завеси най-често доминират над едноцветните, когато подбираме декоративни детайли за спалнята. Това правило важи с особена сила, ако стените в помещението са решени в изчистени светли нюанси, лишени от релефи, текстури и принтове. Завесите, изпъстрени с цветя или геометрични фигури, са удачен вариант за просторни и светли помещения, които се отличават със семпло и практично обзавеждане. Изключително интересен вариант е да заложите на раздвижени тапети по стените и завеси в един неутрален нюанс, но това решение би направило спалнята по-тъмна и схлупена, затова трябва да го съобразите с нейните размери. Специалистите съветват да подберете завеси в приятни цветове, като синьо и зелено например, които успокояват сетивата и създават усещане за хармония.

Виж още: Интериорен справочник за спалня: кое е оптималното разстояние между мебелите?


Интересните панелни завеси са идеални за спалня в азиатски стил

Панелните завеси смело изместват тези, закачени на корнизи, така че да придадат на помещението максимално изчистен и семпъл вид. Този тип завеси са известни у нас под името "японска стена", като са приложими както в компактни и тъмни помещения, така и в просторни и светли спални, където се търси решение срещу любопитните съседски погледи. Декоративните пана ще допълнят прекрасно вашата модерна спалня в азиатски стил, затова не се колебайте, а изберете подходящия модел още сега!

Изборът на завеси е една от финалните стъпки при обновяването на спалнята. Преди да пристъпите към закупуването на този интригуващ аксесоар, осигурете на спалнята си качествено ново обзавеждане, като заявите проект в MaistorPlus напълно безплатно! Сравнете оферти и профили на изпълнителите, регистрирани в сайта, така че да изберете точния майстор за своя интериорен проект, при това без допълнително обвързване!


Тагове:

Тенденции

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Вътрешни и външни ремонти
Цялостен ремонт, Варна
13 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта