Вдъхновяващи примери: Световни истории за устойчиви проекти и движения, които променят света

Публикувано на 18/09/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 18/09/2023 | Видяно 2 662 пъти

Еко тревожност, климатична обреченост, екологичен екзистенциален страх - тези термини ни заливат отвсякъде и не са просто на думи, а факт. Има за какво да се притесняваме, когато става въпрос за кризата с климата и природата, но когато чувството за безнадеждност се превърне в преобладаваща емоция, започва да се прокрадва и апатия. За щастие, не са един и два положителните проекти, създадени през последните години с цел опазването на околната среда и устойчиво развитие. Споделяме ви част от тези, които най-много ни впечатлиха.


Проектът "Без смог": замърсяването на въздуха вече може да се превърне в бижута

Даан Роузегаард е вдъхновителят на първата в света прахосмукачка за смог. Кулата без смог е висока почти 7 метра и засмуква замърсения въздух, като го пречиства чрез процес на йонизация, преди да го освободи отново. При максималната си производителност кулата почиства 30 000 m3 въздух на час.

Благодарение на дизайна на Русегаард можете дори да носите пръстени от компресираните частици смог, събрани от кулата. Купувайки и носейки пръстен Smog Free Ring, вие допринасяте за над 10 700 квадратни фута (1000 квадратни метра) чист въздух. От самото си начало проектът е привлякъл голямо внимание, като е спечелил множество награди. Неотдавнашни кампании на кулата бяха стартирани в Южна Корея, Китай, Нидерландия, Мексико и Полша.


Автономен соларен балон, който доставя електричество в зони на бедствия

Zéphyr е фотоволтаичен балон и екологичен генератор, създаден от Карен Асараф, Жюли Даутел и Седрик Томиси и техния стартъп EONEF, базиран във Франция.  Автономната въздушна платформа е под формата на балон с хелий. Работейки поотделно или като мрежа за въздушно наблюдение, балоните, захранвани със слънчева енергия, могат да бъдат разгърнати за по-малко от час, могат да летят до 30 последователни дни, издържат на ветрове със скорост 43 мили в час (70 км/ч) и да летят на голяма височина.

Балоните на EONEF могат да се използват за широк спектър от инициативи за устойчивост. Те се включват в научни мисии като наблюдение на дивата природа и измерване на качеството на въздуха и могат да се използват за насърчаване на координацията по време на бедствие. Това е безспорно един от най-интересните и полезни проекти за устойчиви иновации, които са се появили във Франция през последните години.


Роботизирани пчели могат да ни помогнат да изградим по-светло бъдеще

B-Droid е само един от няколкото опита за създаване на роботизирани пчели, които могат да опрашват културите толкова ефективно, колкото и техните органични колеги. Мисията на B-Droid е да подпомогне увеличаването на естествената популация на пчелите, като възлага на роботизираните пчели задачи по опрашване с ниско съдържание на хранителни вещества и високо ниво на труд.

Създадена от изследователи от Варшавския университет, визията на B-Droid се състои от управляваща платформа и рояци автономни и полуавтономни роботи, които ще имат способността да идентифицират и опрашват ефективно културите.


Отглеждане на дървета в пустинята

Groasis Waterboxx е създаден от холандския износител на цветя Питер Хоф. Groasis е устройство за засаждане, което прави възможно и ресурсно ефективно отглеждането на култури в пустинята. То се състои от "интелигентна кофа", изработена от рециклирана хартия, която може да покълва семена, да инкубира фиданки и да полива растения. То се нуждае от 90% по-малко вода в сравнение с традиционните методи за отглеждане и може да се използва в някои от най-екстремните климатични условия на Земята.


Билкови градини в супермаркета: по-малко отпадъци, по-добър вкус

През 2017 г. холандската верига супермаркети Albert Heijn въведе билкови градини в магазините, за да се бори с отпадъците и да предоставя на клиентите възможно най-пресните продукти. Инициативата е разработена в сътрудничество с дизайнерска агенция Studiomfd. Билките се отглеждат до зрялост извън обекта, преди да бъдат транспортирани до магазините.

След това клиентите могат да откъснат толкова стръкчета от билките, колкото им трябват, без да купуват предварително опаковани стръкове. Това е прост и ефективен начин да се намалят пластмасовите опаковки. Подобни проекти са примери за прости устойчиви иновации с далечни положителни последици. Можете също така да опитате да отглеждате свои собствени билки у дома.

Още статии на тема устойчиво развитие можете да намерите тук.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
ИВАН НИСТОРОВ
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
Петров
Боядисване и декорация, София
46 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
16 извършени проекта