Сравнение на цени - колко струва сами да сменим гумите на колата си и да се доверим на гумаджия

Публикувано на 14/02/2020 от Станислава Матеева | Последна редакция на 11/03/2020 | Видяно 5 519 пъти

Смяната на гуми е наложително и необходимо начинание. Особено когато идва летният или пък зимният сезон. Причината за възникване на необходимостта от сезонната смяна на гумите е доста логична. Зимните гуми са изработени по коренно различен начин от летните. Първата разлика между двата типа е очевидна. Тя е шарката на грайфера. При летните гуми се забелязват дълги участъци и широки канали, които отвеждат водата от централната част на протектора. Именно те са причината при по-високи температури гумите да “прилепват” към повърхността на пътя и да извличат дъждовната вода по време на движение. Грайферът на зимните гуми пък разполага с доста повече и по-тесни жлебове, както и с цяла серия ламели. Благодарение на тях зимната гума се врязва в снега и прави много по-добро сцепление при хлъзгава повърхност.

И тъй като пролетта е почти на прага ни, е време да се замислим за смяна на зимните гуми с летни. Вариантите това да се случи са два - или да се доверим на специалист гумаджия, или сами да извършим смяната. Кой вариант обаче е по-удачният за вас? Отговорът на този въпрос ви даваме тук, като сравняваме двете опции по два критерия - цена и време на ремонта.


Фактор “Цена”

Умелото планиране на бюджета е изключително важно, когато става въпрос за ремонт на автомобила. Именно затова разходите, които трябва да предвидите за смяна на гумите, са ключов фактор.

Вариантите за смяна на старите гуми с нови са два - или сами да извършите тази бърза и лесна дейност, или да се доверите на професионалист.

  1. Доста удачен вариант е да се доверите на специалист гумаджия. Той не само ще вземе предвид състоянието на автомобила ви, но и ще ви посъветва кои гуми са най-подходящи за вас. Ако пък изникне нужда от допълнителен ремонт, ще ви консултира и по този въпрос. Стандартната цена, която гумаджия ще ви вземе, за да смени гумите ви в големите градове е около 45 лв. за 4 гуми с диаметър 15’’. Важно е да отбележим, че тази цена важи за монтаж с гуми на клиента. Цената е по-висока, ако сте избрали по-качествени и скъпи гуми. Важно е да отбележим, че и до голяма степен цената варира за различните населени места. За определяне на крайната цена се вземат предвид и следните параметри: демонтаж, монтаж и баланс.
  2. Друг достъпен вариант за смяна на гуми с джанти е сами да се заемете с задачата. Тази стъпка обаче е добре да предприемете, само ако сте сигурни в възможностите и способностите си. Все пак вашата безопасност и тази на останалите участници в движението е на първо място!
  • За целта ще е необходимо да си набавите някои инструменти. Хубавата новина е, че те са малко на брой. Ще ви трябват единствено крик, чиято цена е около 30-40 лв. а повечето автомобили имат наличен такъв в комплекта си за смяна на резервна гума, предпазни стойки (около 10 лв. за комплект от две) и инструмент за отвиване и завиване на болтовете. За сигурен резултат, по-удобна, бърза и прецизна работа е най-добре това да се извърши с пневматичен гайковерт. За изпозлването му е необходим и компресор, с който може да се сдобиете и за ограничено време под наем. Цените им започват от 10 лв. за 24 часа.За какво още може да ви бъде полезен той, можете да намерите в каталога на нашите партньори, както и в ревюто за инструмента.

Средно необходим бюджет - изводи:

  1. При “Направи си сам” проект - около 100 лв. Предимство в случая обаче е, че набавените инструментите ще влязат в употреба по два пъти годишно за всеки автомобил във Вашето домакинство (за смяна на зимните гуми с летни в края на зимата и на летните със зимни в края на есента).
  2. При наемане на професионалист  - около 45 лв. Цената е валидна за среден клас гуми с диаметър 15’’ в по-големите населени места.


Фактор “Време”

Времето е другият фактор, който е не по-малко важен от цената. Правилното разпределение на времето ще повлияе на цялостния ремонт и неговото качествено изпълнение.

  1. Само някой, който не е чакал пред гумаджия в разгара на сезона на смяна на гумите, не знае колко време може да отнеме това! На практика чакането може да продължи с часове, а самата смяна се случва за около 30 минути. Отделно обаче не трябва да забравяте, че ще ви е необходимо и някакво време, за да стигнете до сервиза (ако разбира се, нямате страхотния късмет гумаджията да ви е съсед).  Важно е да отбележим, че намирането на добър професионалист в разгара на сезона е доста сложна задача. С идването на пролетта хората масова сменяват зимните си гуми с летни. Поради този факт често добрите гумаджии са доста заети, а графиците им са запълнени със седмици напред. Целият процес по намиране на свободен професионалист, чакане на опашка и самата смяна може да ви отнеме около 3-4 часа, а дори при запазен час радяко се случва процедурата да отнеме по-малко от 60 минути. Разбира се, винаги имате алтернатива с по-експресна смяна на гумите в по-малките населени места.
  2. Доста по-бърз вариант е сами да смените гумите си. Освен това по този начин няма да сте обвързани с чужди графици, а само и единствено с времето, което е удобно за вас.
  • Това е сравнително бърза и лесна за изпълнение задача, независимо дали сте начинаещ или пък имате опит. Ако решите да заложите на този вариант, веднага пестите няколко часа от чакане и търсене на свободен гумаджия.
  • За закупуването на необходимите инструменти, е хубаво да предвидите около час, най-много - два. В този времеви диапазон е включен както транспортът от и до магазина, така и самото намиране и купуване на инструментите.
  • След като сте си ги набавили, идва същинската част, а именно смяната на гумите. При липса на предишен опит за тази задача е добре да предвидите от два до три часа на автомобил. Хубаво е да обърнем внимание на това, че в този времеви период са включени абсолютно всички етапи на работа-  предварителна подготовка, монтаж, демонтаж.За максимално бърза, лека и качествена работа, обърнете специално внимание на машините и инструментите, с които ще изберете да работите. Подробни указания за това как да смените гумите си сами може да намерите в наръчника: Можем ли сами да сменим гумите си?


Средно необходимо време- изводи:

  1. При “Направи си сам” проект- 3-4 часа. В този времеви период са включени абсолютно всички етапи на работа, включително и закупуване на инструменти.
  2. При професионална смяна от гумаджия - 2 до 5 часа, в зависимост дали в този период е включено времето за чакането на вашия ред и същинската му работа.

Хубавата страна на „Направи си сам“ проекта е, че ще имате подходящи инструменти и за други ремонтни дейности в дома. А и ще ви бъдат полезни и през есента, когато отново ще трябва да се върнете към зимните гуми.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Ивайло Иванов
Мебели и обзавеждане, София
61 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Акуратният Майстор
Покривни услуги, София
50 извършени проекта
Ивелин
Ремонт на баня, Ботевград
50 извършени проекта
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта