Сравнение на цени - колко струва сами да сменим гумите на колата си и да се доверим на гумаджия

Публикувано на 14/02/2020 от Станислава Матеева | Последна редакция на 11/03/2020 | Видяно 3 910 пъти

Смяната на гуми е наложително и необходимо начинание. Особено когато идва летният или пък зимният сезон. Причината за възникване на необходимостта от сезонната смяна на гумите е доста логична. Зимните гуми са изработени по коренно различен начин от летните. Първата разлика между двата типа е очевидна. Тя е шарката на грайфера. При летните гуми се забелязват дълги участъци и широки канали, които отвеждат водата от централната част на протектора. Именно те са причината при по-високи температури гумите да “прилепват” към повърхността на пътя и да извличат дъждовната вода по време на движение. Грайферът на зимните гуми пък разполага с доста повече и по-тесни жлебове, както и с цяла серия ламели. Благодарение на тях зимната гума се врязва в снега и прави много по-добро сцепление при хлъзгава повърхност.

И тъй като пролетта е почти на прага ни, е време да се замислим за смяна на зимните гуми с летни. Вариантите това да се случи са два - или да се доверим на специалист гумаджия, или сами да извършим смяната. Кой вариант обаче е по-удачният за вас? Отговорът на този въпрос ви даваме тук, като сравняваме двете опции по два критерия - цена и време на ремонта.


Фактор “Цена”

Умелото планиране на бюджета е изключително важно, когато става въпрос за ремонт на автомобила. Именно затова разходите, които трябва да предвидите за смяна на гумите, са ключов фактор.

Вариантите за смяна на старите гуми с нови са два - или сами да извършите тази бърза и лесна дейност, или да се доверите на професионалист.

 1. Доста удачен вариант е да се доверите на специалист гумаджия. Той не само ще вземе предвид състоянието на автомобила ви, но и ще ви посъветва кои гуми са най-подходящи за вас. Ако пък изникне нужда от допълнителен ремонт, ще ви консултира и по този въпрос. Стандартната цена, която гумаджия ще ви вземе, за да смени гумите ви в големите градове е около 45 лв. за 4 гуми с диаметър 15’’. Важно е да отбележим, че тази цена важи за монтаж с гуми на клиента. Цената е по-висока, ако сте избрали по-качествени и скъпи гуми. Важно е да отбележим, че и до голяма степен цената варира за различните населени места. За определяне на крайната цена се вземат предвид и следните параметри: демонтаж, монтаж и баланс.
 2. Друг достъпен вариант за смяна на гуми с джанти е сами да се заемете с задачата. Тази стъпка обаче е добре да предприемете, само ако сте сигурни в възможностите и способностите си. Все пак вашата безопасност и тази на останалите участници в движението е на първо място!
 • За целта ще е необходимо да си набавите някои инструменти. Хубавата новина е, че те са малко на брой. Ще ви трябват единствено крик, чиято цена е около 30-40 лв. а повечето автомобили имат наличен такъв в комплекта си за смяна на резервна гума, предпазни стойки (около 10 лв. за комплект от две) и инструмент за отвиване и завиване на болтовете. За сигурен резултат, по-удобна, бърза и прецизна работа е най-добре това да се извърши с пневматичен гайковерт. За изпозлването му е необходим и компресор, с който може да се сдобиете и за ограничено време под наем. Цените им започват от 10 лв. за 24 часа.За какво още може да ви бъде полезен той, можете да намерите в каталога на нашите партньори, както и в ревюто за инструмента.

Средно необходим бюджет - изводи:

 1. При “Направи си сам” проект - около 100 лв. Предимство в случая обаче е, че набавените инструментите ще влязат в употреба по два пъти годишно за всеки автомобил във Вашето домакинство (за смяна на зимните гуми с летни в края на зимата и на летните със зимни в края на есента).
 2. При наемане на професионалист  - около 45 лв. Цената е валидна за среден клас гуми с диаметър 15’’ в по-големите населени места.


Фактор “Време”

Времето е другият фактор, който е не по-малко важен от цената. Правилното разпределение на времето ще повлияе на цялостния ремонт и неговото качествено изпълнение.

 1. Само някой, който не е чакал пред гумаджия в разгара на сезона на смяна на гумите, не знае колко време може да отнеме това! На практика чакането може да продължи с часове, а самата смяна се случва за около 30 минути. Отделно обаче не трябва да забравяте, че ще ви е необходимо и някакво време, за да стигнете до сервиза (ако разбира се, нямате страхотния късмет гумаджията да ви е съсед).  Важно е да отбележим, че намирането на добър професионалист в разгара на сезона е доста сложна задача. С идването на пролетта хората масова сменяват зимните си гуми с летни. Поради този факт често добрите гумаджии са доста заети, а графиците им са запълнени със седмици напред. Целият процес по намиране на свободен професионалист, чакане на опашка и самата смяна може да ви отнеме около 3-4 часа, а дори при запазен час радяко се случва процедурата да отнеме по-малко от 60 минути. Разбира се, винаги имате алтернатива с по-експресна смяна на гумите в по-малките населени места.
 2. Доста по-бърз вариант е сами да смените гумите си. Освен това по този начин няма да сте обвързани с чужди графици, а само и единствено с времето, което е удобно за вас.
 • Това е сравнително бърза и лесна за изпълнение задача, независимо дали сте начинаещ или пък имате опит. Ако решите да заложите на този вариант, веднага пестите няколко часа от чакане и търсене на свободен гумаджия.
 • За закупуването на необходимите инструменти, е хубаво да предвидите около час, най-много - два. В този времеви диапазон е включен както транспортът от и до магазина, така и самото намиране и купуване на инструментите.
 • След като сте си ги набавили, идва същинската част, а именно смяната на гумите. При липса на предишен опит за тази задача е добре да предвидите от два до три часа на автомобил. Хубаво е да обърнем внимание на това, че в този времеви период са включени абсолютно всички етапи на работа-  предварителна подготовка, монтаж, демонтаж.За максимално бърза, лека и качествена работа, обърнете специално внимание на машините и инструментите, с които ще изберете да работите. Подробни указания за това как да смените гумите си сами може да намерите в наръчника: Можем ли сами да сменим гумите си?


Средно необходимо време- изводи:

 1. При “Направи си сам” проект- 3-4 часа. В този времеви период са включени абсолютно всички етапи на работа, включително и закупуване на инструменти.
 2. При професионална смяна от гумаджия - 2 до 5 часа, в зависимост дали в този период е включено времето за чакането на вашия ред и същинската му работа.

Хубавата страна на „Направи си сам“ проекта е, че ще имате подходящи инструменти и за други ремонтни дейности в дома. А и ще ви бъдат полезни и през есента, когато отново ще трябва да се върнете към зимните гуми.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

АС - инженеринг 2000 ЕООД VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Дървени къщи, стълби
Дърводелски услуги, София
47 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД VIP
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
Момчил Куцаров
Сухо строителство, София
24 извършени проекта
БОБСТРОЙ БГ ЕООД
Покривни услуги, София
9 извършени проекта
ВодПро
ВиК Услуги, София
33 извършени проекта