Фактор “Цена”

Последна редакция на 19/04/2024 от Теа Даулова
Източник | Видяно 446 пъти

Умелото планиране на бюджета е изключително важно, когато става въпрос за ремонт на автомобила. Именно затова разходите, които трябва да предвидите за смяна на гумите, са ключов фактор.

Вариантите за смяна на старите гуми с нови са два - или сами да извършите тази бърза и лесна дейност, или да се доверите на професионалист.

  1. Доста удачен вариант е да се доверите на специалист гумаджия. Той не само ще вземе предвид състоянието на автомобила ви, но и ще ви посъветва кои гуми са най-подходящи за вас. Ако пък изникне нужда от допълнителен ремонт, ще ви консултира и по този въпрос. Стандартната цена, която гумаджия ще ви вземе, за да смени гумите ви в големите градове е около 45 лв. за 4 гуми с диаметър 15’’. Важно е да отбележим, че тази цена важи за монтаж с гуми на клиента. Цената е по-висока, ако сте избрали по-качествени и скъпи гуми. Важно е да отбележим, че и до голяма степен цената варира за различните населени места. За определяне на крайната цена се вземат предвид и следните параметри: демонтаж, монтаж и баланс.
  2. Друг достъпен вариант за смяна на гуми с джанти е сами да се заемете с задачата. Тази стъпка обаче е добре да предприемете, само ако сте сигурни в възможностите и способностите си. Все пак вашата безопасност и тази на останалите участници в движението е на първо място!
  • За целта ще е необходимо да си набавите някои инструменти. Хубавата новина е, че те са малко на брой. Ще ви трябват единствено крик, чиято цена е около 30-40 лв. а повечето автомобили имат наличен такъв в комплекта си за смяна на резервна гума, предпазни стойки (около 10 лв. за комплект от две) и инструмент за отвиване и завиване на болтовете. За сигурен резултат, по-удобна, бърза и прецизна работа е най-добре това да се извърши с пневматичен гайковерт. За изпозлването му е необходим и компресор, с който може да се сдобиете и за ограничено време под наем. Цените им започват от 10 лв. за 24 часа.За какво още може да ви бъде полезен той, можете да намерите в каталога на нашите партньори, както и в ревюто за инструмента.

Средно необходим бюджет - изводи:

  1. При “Направи си сам” проект - около 100 лв. Предимство в случая обаче е, че набавените инструментите ще влязат в употреба по два пъти годишно за всеки автомобил във Вашето домакинство (за смяна на зимните гуми с летни в края на зимата и на летните със зимни в края на есента).
  2. При наемане на професионалист  - около 45 лв. Цената е валидна за среден клас гуми с диаметър 15’’ в по-големите населени места.

Свързано:

Сравнение на цени - колко струва сами да сменим гумите на колата си и да се доверим на гумаджия