Можем ли сами да сменим гумите си?

Публикувано на 14/02/2020 от Станислава Матеева | Последна редакция на 11/03/2020 | Видяно 7 210 пъти

Ето, че пролетта чука на вратите ни. Обикновено нея свързваме със слънчево време, разходки сред природата и много пътешествия до различни места. Пролетта е и сезонът, в който забравяме за заснежените пътища и се подготвяме за горещите летни дни, за синьото море и прохладната планина. Основно нещо, което трябва да направим, особено ако имаме автомобил, е да сменим зимните гуми с летни.

Разбира се, точно време за това кога ще се наложи да смените гумите си - няма. Това е така, тъй като най-подходящият миг всяка година е различен. Всички знаем, че температурите в края на зимата и началото на пролетта са доста променливи. И затова е добре да не избързвате прекалено със замяната на зимните гуми с летни, особено ако има няколко поредни дни със средна температура над 6-7°C. Все пак често температурите сутрин падат под нулата. Имайте предвид и че заради състава на каучукова смес летните гуми се втвърдяват бързо и губят доста от своите качества при по-ниски температури. Зимните пък при по-високи температури, каквито са пролетните, започват да се нагряват прекомерно. А това води до износването им. Намалява и ефикасността им. Също така зимната гума намалява сцепление и ефективност при по-високи температури. Причината е наличието на повече и по-дълбоки в сравнение с лятната канали (или ламели). Хубаво е да не забравяте, че съгласно разпоредба в Закона за движение по пътищата от  15 ноември до 1 март шофьорите са длъжни да карат с „гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми, чиято дълбочина на протектора е не по-малка или равна на 4 мм”

Смята се, че за повечето хора смяната на гумите на автомобила е непосилна задача, с която могат да се справят единствено професионалисти. Това обаче не е така. Смяната на гуми е доста бързо и лесно начинание, особено ако се върши с много хъс, качествени инструменти и правилна информация. Налице ли са тези неща, всеки, дори напълно начинаещ, може да се справи със задачата. Как обаче се случва това и кои са инструментите, които ще ви бъдат необходими, ви показваме тук. В случай че не сте сигурни в своите възможности и тази задача ви се струва трудна, то най-добре е да не рискувате да реализирате сами смяната на гуми. Не експериментирайте със сигурността и безопасността, ако не вярвате в сръчността и способностите си.


Необходими инструменти

  • Крик;
  • Предпазни/подпорни стойки за автомобил;
  • Трупчета или скоби за подсигуряване на автомобила;
  • Пневматичен гайковерт;
  • Подходящ компресор;

Нужните ви за този проект инструменти бихте могли да намерите в повечето строителни вериги и авто магазини. От ключово значение е да заложите на добър пневматичен гайковерт.

С негова помощ ще може да отвивате някои силно клеясали болтове, които на ръка не могат да се отвият. Освен това настойките на този иструмент позволяват да се навие/затегне болта до точна определена здравина, с което се избягва пренавиване или хлабаво затягане. Съвет от нас е да заложите на пневматичен гайковерт с марка “Parkside”. 

Вижте още: Пневматичен гайковерт „Parkside“ - какво показват тестовете на доверения майстор?


Стъпка 1: Подготовка

Предварителната подготовка е основата на всеки един проект, независимо дали става дума за ремонт на автомобил или за обновяване на дома. Именно така ще гарантирате качеството на изработката си и устойчивостта й във времето. А за да бъде смяната на гуми добре извършена и за да получите отличен краен резултат е необходимо първо да:

  • Намерите плоско, стабилно и безопасно място за смяна на гумите.
  • Трябва да имате плътна, равна повърхност, която ще ограничи автомобила от евентуалното му потегляне.
  • Ако пък ситуацията е аварийна и сте близо до път, паркирайте колкото е възможно по-далеч от движението и включете аварийните светлини. Избягвайте по-меката земя и хълмовете.
  • Ако джантите ви са със секретен болт, се убедете, че разполагате с накрайника за него, преди да преминете към следващите стъпки.


Стъпка 2: Обезопасяване

Щом паркирате колата така, че да е на удобно място и след като я изключите, трябва да я поставите на ръчна спирачка. За да обезопасите возилото напълно, е хубаво да поставите скоби около гумите. В идеалния случай, те трябва да се поставят от двете страни на гумата по диагонал, на противоположната страна на тази, която се сменя.


Стъпка 3: Време е да повдигнете автомобила

За тази цел е необходимо да вземете гума, която ще поставите на мястото на старата, както и крика. Поставете крика под рамката на колата, близо до гумата, която ще сменяте. Уверете се, че крикът е в контакт с металната част на рамката на вашия автомобил, плътно поставен успоредно на долната страна на автомобила и под прав перепндикуляр на земята.

  • Много коли имат залепена пластмаса на долната им част. Ако не поставите крика на правилното място, той ще напука пластмасата, когато започнете да повдигате.
  • За повечето модерни леки автомобили с леко тяло има малка отсечка или маркировка, където крикът е предназначен да се постави.
  • За повечето по-стари автомобили, които имат рамка, се стремете да поставите крика на една от гредите на рамката точно зад предната гума или пред задната такава.

След като сте изпълнили всичко до момента, с крика трябва да направите така, че колата да се поддържа, но не и да се повдига от него. Така ще държите гумата в контакт със земята, докато разхлабвате гайките и ще избегнете затруднения от евентуално завъртане на колелото при следващите стъпки.


Стъпка 4: Разхлабете болтовете

За да преминете към същинската част, а именно смяната на гумите, първо трябва да разхлабите гайките им. Тази стъпка е важна, за да бъде гумата готова да се премахне от возилото.

  • При наличие на такива, отстранете тасовете от джантите (тази стъпка може да извършите и докато автомобилът е на земята).
  • Разхлабете гайките, като завъртите обратно на часовниковата стрелка. За целта изберете подходящия накрайник за гайковерта и за секретния болт. Изпозлвайте кратък натиск на спусъка - целта ви в тази стъпка не е да ги сваляите докрай, а просто ги разхлабете. 


Стъпка 5: Повдигнете автомобила още

Повдигнете още с крика така, че гумата да е на няколко сантиметра от земята.

  • Трябва да го повдигнете достатъчно високо, за да свалите старата гума и да я замените с нова.
  • Докато го правите, още веднъж се уверете, че колата е стабилна. Ако забележите някаква нестабилност, спуснете крика и отстранете проблема, преди да повдигнете колата напълно.
  • Ако забележите, че крикът се повдига под ъгъл или се навежда, спуснете го и го поставете отново, така че да може да се повдигне право нагоре.
  • След като сте сигурни, че колата е повдигната правилно, подсигурете я допълнително с подготвените трупчета, в случай че крикът се повреди по време на смяната на гумата.


Стъпка 6: Премахнете гайките напълно

Сега е моментът, в който трябва напълно да премахнете гайките.

  • Задръжте спусъка на пневматичен гайковерт, до пълно развиване на гайката.
  • Приложете тази стъпка с всички гайки, подсигуряващи гумата, след което ги извадете напълно.


Стъпка 7: Премахнете старата гума

Премахването на гумата е относително лесна задача. Просто я хващате и издърпвате внимателно от главината. При липса на подпорни трупчета е добре да поставите свалената гума така, че в случай на повреда на крика, автомобилът да падне върху нея, а не върху земята. По този начин ще предотвратите нараняване на автомобила. Ако крикът обаче е поставен върху плоска, здрава основа, не трябва да имате проблеми.

Вижте още: Сравнение на цени - колко струва сами да сменим гумите на колата си и да се доверим на гумаджия


Стъпка 8: Заменете старата гума с нова

След като сте премахнали старата гума, е време да поставите новата. Ето и какво трябва да направите:

  • Поставете новата гума на главината. Внимавайте добре да подравните джантата с болтовете, след което поставете гайките на улея.
  • Не забравяйте да инсталирате гумата по правилния начин. Стъблото на клапана на гума трябва да е обърнато навън, далеч от превозното средство.
  • След като сте направили това, трябва да завиете гайките. За целта използвате отново пневматичния гайковерт.
  • За да сте сигурни, че гумата е балансирана, не затягайте напълно гайките една по една. Придвижвайки се със звезден модел (Зa глaвинa c чeтири бoлтa (гaйки) пocлeдoвaтeлнocттa e cлeднaтa: 1-3-4-2, зa глaвинa c пeт бoлтa (гaйки) - 1-4-2-5-3, a зa тaкaвa c шecт - 1-4-5-2-3-6.) или една гайка напречно от друга, завивайте гайките, докато те са еднакво стегнати. Важно е обаче да не ги стягате напълно.


Стъпка 9: Финал

Лека-полека разхлабете крика и спуснете колата на земята. Спуснете колата напълно на земята и извадете крика. Завършете затягането на гайките и сложете главината. Тази процедура изпълнете с всички гуми на автомобила.

Вече сте напълно готови. Остава единствено да се порадвате на качествената работа, която сте извършили и на новите, сменени гуми.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
11 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
"Никола
Ремонт на баня, София
85 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта