Можем ли сами да сменим гумите си?

Последна редакция на 06/05/2024 от Теа Даулова
Източник | Видяно 292 пъти

Ето, че пролетта чука на вратите ни. Обикновено нея свързваме със слънчево време, разходки сред природата и много пътешествия до различни места. Пролетта е и сезонът, в който забравяме за заснежените пътища и се подготвяме за горещите летни дни, за синьото море и прохладната планина. Основно нещо, което трябва да направим, особено ако имаме автомобил, е да сменим зимните гуми с летни.

Разбира се, точно време за това кога ще се наложи да смените гумите си - няма. Това е така, тъй като най-подходящият миг всяка година е различен. Всички знаем, че температурите в края на зимата и началото на пролетта са доста променливи. И затова е добре да не избързвате прекалено със замяната на зимните гуми с летни, особено ако има няколко поредни дни със средна температура над 6-7°C. Все пак често температурите сутрин падат под нулата. Имайте предвид и че заради състава на каучукова смес летните гуми се втвърдяват бързо и губят доста от своите качества при по-ниски температури. Зимните пък при по-високи температури, каквито са пролетните, започват да се нагряват прекомерно. А това води до износването им. Намалява и ефикасността им. Също така зимната гума намалява сцепление и ефективност при по-високи температури. Причината е наличието на повече и по-дълбоки в сравнение с лятната канали (или ламели). Хубаво е да не забравяте, че съгласно разпоредба в Закона за движение по пътищата от  15 ноември до 1 март шофьорите са длъжни да карат с „гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми, чиято дълбочина на протектора е не по-малка или равна на 4 мм”

Смята се, че за повечето хора смяната на гумите на автомобила е непосилна задача, с която могат да се справят единствено професионалисти. Това обаче не е така. Смяната на гуми е доста бързо и лесно начинание, особено ако се върши с много хъс, качествени инструменти и правилна информация. Налице ли са тези неща, всеки, дори напълно начинаещ, може да се справи със задачата. Как обаче се случва това и кои са инструментите, които ще ви бъдат необходими, ви показваме тук. В случай че не сте сигурни в своите възможности и тази задача ви се струва трудна, то най-добре е да не рискувате да реализирате сами смяната на гуми. Не експериментирайте със сигурността и безопасността, ако не вярвате в сръчността и способностите си.

Свързано:

Работилница Lidl Можем ли сами да сменим гумите си?