Можем ли сами да премахнем стари фуги от плочки?

Публикувано на 17/01/2020 от Станислава Матеева | Видяно 40 900 пъти

Плочките са едни от най-предпочитаните и често използвани покрития в жилищното строителство. Това е така поради много причини. Една от тях е, че те са материал с огромно приложение и универсалност. Предлагат се в голямо разнообразие от цветове, дизайни и форми и имат добри експлоатационни качества. Точно затова предоставят добри възможности за създаването на оформление, което идеално да пасва на всеки интериор.

Както и всички останали елементи и покрития в дома обаче, плочките също изискват определени грижи и имат своя срок на годност. Един от факторите, които допринасят за по-краткия им живот, са фугите между отделните плочки.

Често проблемите с фугите са следствие от избор на некачествени материали, неправилното им полагане, липсата на поддръжка или пък просто прекалено дългата експлоатация на настилката. Именно тези фактори налагат премахването на старите фуги и замяната им с нови такива.

За повечето хора премахването на старите фуги от плочките е непосилна работа, с която могат да се справят само и единствено професионалисти. Това обаче е далеч от истината. С качествени инструменти, добре набавена, качествена информация и много хъс, всеки човек, дори напълно начинаещ, може да се справи с тази задача. Как обаче се случва това, кои са тънкостите на този тип ремонт и кои нужните за изпълнението материали и инструменти, за да се осъществи този “Направи си сам” проект, ви показваме стъпка по стъпка тук.


Какво налага премахването на старите фуги?

Както вече загатнахме, смяната на фугите е наложителна промяна, особено ако за вас е важно качеството на елементите, които изграждат дома ви. Какво обаче може да наложи премахването на старите фуги от плочките?

  • Една от причините може да бъде следствие на това, че сегашната фугираща смес е плесенясала и не може да бъде почистена. В много случаи е доста по-бързо и лесно да се отстрани разтворът, отколкото да се почисти.
  • Друга причина може да се състои в това, че съществуващият цвят на фугиращия разтвор вече не ви е приятен и искате да го промените. Един от начините за промяна на цвета на варов разтвор е оцветяване на съществуваща фугираща смес. Но по-ефективният начин е използването на изцяло нова тонирана фугираща смес.
  • Още един фактор, благоприятстващ за смяната на старите фуги, е, лошото състояние на разтвора. Най-често той е натрошен и започва бавно да изчезва от мястото, на което трябва да бъде.
  • Влошено състояние на някоя от плочките също може да доведе до премахване на фугите. Ако имате счупена или отлепена плочка, несъмнено ще трябва да се приготвите за премахване и поставяне на нова фугировка.


Необходими материали и инструменти за проекта

  • Предпазни очила;
  • Макетно ножче;
  • Малка отвертка с плоска глава;
  • Чук;
  • Длето;
  • Прахосмукачка;
  • Мултифункционален инструмент.

Нужните ви за този проект инструменти и материали бихте могли да намерите във всяка железария или специализиран строителен магазин. Важно е обаче, независимо по какъв домашен проект ще работите, да обърнете специално внимание на качеството на инструментите.  В случая е хубаво да изберете добър и първокласен мултифункционален инструмент. Изборът на качествен такъв ще ви гарантира удовлетворителен краен резултат и не на последно място - ще ви осигури приятна, бърза и ползотворна работа. Съвет от нас е да заложите на мултифункционелен инструмент с марка “Parkside”. Той ще ви бъде от полза, както за този, така и за многобройни други следващи ремонти у дома. А функциите му са впечатляващи - от рязане и отрязване на тръби и ламарини, през рязане в близост до ръбове и на труднодостъпни места и шлифоването до отстраняване на остатъци от материали. Мултифункционален инструмент „Parkside” можете да намерите в Lidl на промоционална цена от 23.01.2020 до изчерпване на количествата.

Вижте още: Мултифункционален инструмент "Parkside" - какво показват тестовете на доверения майстор?


Стъпка 1: Премахнете старите фуги

Този проект е изключително бърз и лесен за изпълнение. Особено ако се работи информирано и с подходящи инструменти.

Първата стъпка на изпълнение е и една от най-важните. Тук е моментът, в който трябва да се отървете от старата фуга. За целта е необходимо да използвате мултифункционален инструмент.  С него много бързо и лесно ще премахнете стария материал.

  • Подгответе уреда, като му поставите накрайник с острие, специално предназначено за фугиране на плочки. Такъв е сегментният нож.
  • Започнете, като държите инструмента хоризонтално (или вертикално, в случай на вертикални спойки), включете захранването и леко натиснете острието към разтвора (фугата).
  • Доверете се на инструмента да свърши работата. Не го претоварвайте и не използвайте сила, тъй като по този начин можете да повредите не само фугата, но и плочките, между които тя е поставена. Острието трябва лесно и плавно да отстранява разтвора, като вие е нужно единствено да му давате посока на работа.


Стъпка 2: Отстранете материала и в дълбочина

След като сте отстранили възможно най-много фугираща смес, като сте държали инструмента хоризонтално, е време да премахнете още повече от нея. За целта е необходимо леко да промените ъгъла, под който се движи ножът. Така ще позволите на мултифункционалния уред да отстрани по-труднодостъпната фуга.

  • Необходимо е отново да отбележим колко важно е да работите бавно, търпеливо и без много сила. Така ще избегнете повреда на краищата на плочката.
  • Един от триковете, с които да си осигурите по-комфортна и качествена работа, е да подпрете ръката си върху кутия с инструменти, така че да не се уморява по време на процеса.


Стъпка 3: Премахнете упоритите парчета фугираща смес

След като сте премахнали възможно най-много материал, използвайки удобните функции на мултифункционалния инструмент, ще се наложи да го смените. Тук е моментът, в който ще трябва да заложите на работа с малка отвертка с плоска глава. С нейна помощ ще премахнете най-упоритите парчета фугираща смес. А ето и как да го направите:

  • Главата на отвертката трябва да попадне директно в спойката. Тя ще пасне перфектно там, като по този начин ще ви позволи по идеален начин да изстържете по-опърничавите парчета фугиращ разтвор.
  • Не се опитвайте обаче да премахнете абсолютно всяка следа от фуга. Ще можете спокойно да се отдадете на тази дейност в следващата стъпка. Това, което трябва да направите сега, е да отстраните парченцата, които електрическият инструмент е разхлабил, но не е премахнал напълно.


Стъпка 4: Отстранете останалата фуга с макетен нож

Ако все още налице са парченца фугираща смес, която отказва да излезе от удобното за нея междуплочково пространство, то тогава е време да потърсите помощ от макетното ножче. Съвет от нас - заложете на такова с тъп връх. Причините са няколко:

  • На първо място - няма смисъл да съсипвате нож с хубаво острие, като го ползвате за отстраняване на фуга между плочките.
  • И второ - едва ли искате да рискувате здравето си, като използвате остро макетно ножче, използвайки го за такъв тип домашен проект.

Процедурата по премахване на фугираща смес с макетно ножче е вече добре позната. Тя е добре описана в Стъпка 1 и Стъпка 3.


Стъпка 5: Изчистете праха

По време на цялата работа по този проект е необходимо прецизно да премахвате образувалия се прах. Това можете да направите, използвайки най-обикновена прахосмукачка.

  • Важно е обаче да ѝ поставите най-малък накрайник - този, който се използва за почистване на ъгли. Така ще избегнете опасността прахосмукачката ви да засмуче по-едри парчета (например такова от плочка) и ще бъдете сигурни, че тя няма да се повреди.
  • Прилагайки тази техника, а именно почистването на запрашените участъци, ще си гарантирате по-прецизна работа, тъй като ще можете да виждате какво правите през цялото време.

Вижте още: Сравнение на цени - колко струва сами да премахнем стари фуги от плочки и да наемем изпълнител?


Стъпка 6: Отстранете счупените или повредени плочки

Важно е да знаете, че по време на работа по този проект е напълно възможно да повредите плочките си. Тези повреди се изразяват под формата на пукнати или изцяло счупени такива. От една страна това е недостатък, особено ако целта ви е да запазите целостта на плочите. От друга пък е бонус, тъй като по този начин премахването им от повърхността, която обработвате ще е доста по-лесно. А как да осъществите премахването им?

  • Най-лесно е да започнете от вече пукнатите плочки. Ако това е невъзможно, ви съветваме да започнете премахването на плочите от ъглова точка в стаята.
  • За да премахнете плочките от повърхността използвайте чук и длето/шпакла. Поставете върха на длетото под разхлабената вече плочка. След това с чук упражнете умерена сила върху длетото. Е, плочката ви вече е готова за премахване.
  • Повторете действието, докато не премахнете всички плочки.

Ако сте изпълнили всички стъпки до момента, вече е време да се насладите на крайния резултат от труда ви, а именно качествено премахната стара фугираща смес и добре подготвена основа за бъдещи проекти. Сега пред вас стои предизвикателството да поставите нови фуги, с които да постигнете удовлетворяващ краен резултат.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Жоро Цветков
Покривни услуги, София
53 извършени проекта
Жоро Цветков
Покривни услуги, София
53 извършени проекта
Гошко Покриви
Покривни услуги, София
22 извършени проекта
Гошко Покриви
Покривни услуги, София
22 извършени проекта
М-Строй
Цялостен ремонт, София
45 извършени проекта
Петър Кенанов
Цялостен ремонт, Бургас
20 извършени проекта