Сравнение на цени - колко струва сами да премахнем стари фуги от плочки и да наемем изпълнител?

Публикувано на 17/01/2020 от Станислава Матеева | Видяно 7 505 пъти

Плочките са красив акцент във всеки дом. Те не само допринасят за стила и приятния облик, но и за функционалността му. Освен това са и елемент, който има универсални приложения. Затова да удачен избор за почти всяка стая на дома - от банята и мокрото помещение, през кухнята до подовата настилка в коридора.

Както и всички останали елементи и покрития в дома обаче, плочките също изискват определени грижи и имат нужда от промяна или освежаване. Перфектен начин тази промяна да стане факт е чрез смяна на фугите между плочките.

Какво обаче налага подмяната им? Причините са много. Една от тях може да бъде в следствие на това, че сегашната фугираща смес е плесенясала и не може да бъде почистена. Друга причина е, че настоящият цвят на фугата на ви допада и просто искате да го промените. Още една е лошото състояние на фугиращия разтвор. Най-често той е натрошен и започва бавно да изчезва от мястото, на което трябва да бъде.

Най-лесният начин тази промяна да бъде осъществена е чрез лек ремонт. Но можете ли сами да отстраните старите фуги у дома или е по-добре да се доверите на професионалист, който да изпълни тази задача? Колко време би ни отнело и какъв бюджет да отделим за двата варианта? Това са въпроси, чиито отговори, за да ви улесним, даваме тук.


Фактор “Цена”

Умелото планиране на бюджета е от първостепенна важност, когато става дума за ремонт в дома. Точно затова правилното разпределение на разходите е ключов фактор.

Вариантите при премахване на старите фуги са два - или сами да извършите този лек ремонт, или да се доверите на професионалист.

  1. Със сигурност удачен избор е да се доверите на изпълнител, специалист в сферата на такъв тип ремонти. Той не само ще прецени състоянието на повърхността, която ще се префугира, но и ще предложи добри решения, ще даде професионални съвети и ще се съобрази и с вашите предпочитания. Стандартната цена, която майстор ще ви вземе за префугиране, е между 40 лв. и 70 лв. за 1  кв.м. площ. Цената се определя от състоянието на помещението, вашите желания и разбира се, заетостта на изпълнителя. Важно е да отбележим, че повечето майстори имат минимална стойност за изпълнение на ремонт. Тя най-често е около 60 лв. За определяне на крайната цена се вземат предвид и следните параметри: обем на работа, необходимо време, ширина на фугите, размер на плочките,  както и срок за изпълнение. Хубаво е да знаете, че за този тип ремонт е нужен предварителен оглед на помещението и участъка, който ще се обработва. Този оглед и съпътстващата го консултация също се таксуват. Обикновено сумата, която трябва да отделите е между 30 лв. и 40 лв.

Разбира се, предимството при наемане на майстор, е, че той ще се съобрази с желанията ви и ще ви даде ценни съвети.

  1. Доста по-бюджетен вариант обаче е сами да се заемете с премахването на старите фуги. Този тип ремонт не е никак скъп, ако решите сами да го извършите. Крайният резултат ще е не по-малко удовлетворяващ от този, който специалист ще ви осигури. Материалите и инструментите, които е необходимо да си набавите на са никак много, а цените им - доста приемливи. Освен това те ще останат и за реализиране на бъдещи проекти. А ето и кои са те:
  • За този ремонт ще ви трябват единствено предпазни очила (между 4 лв. и 5 лв.), предпазна маска (2 лв.), макетно ножче (между 5 лв. и 8 лв.), малка отвертка с плоска глава (5 лв.), чук (между 4 лв. и 12 лв.), длето лопатка (около 15 лв.) и най-важната вещ - мултифункционален инструмент. С негова помощ ще спестите както разходи, така и време.
  • Безспорен факт е, че качествените инструменти играят основна роля за доброто изпълнение на всеки един домашен проект. Нашият съвет за придобивка за този и още много други проекти, е да заложите на мултифункционален инструмент „Parkside”, който можете да откриете в Lidl. Той притежава много функции, които биха ви били от полза при почти всеки ремонт. Част от тях са рязане и отрязване на тръби и ламарини, обработка на паркет и други подови настилки, рязане на отвори в стени от леки строителни материали, отстраняване на остатъци от материали, например лепила за керамични плочки и още много други. Най-голямото предимство на този уред е, че върши чудесна работа за труднодостъпни места. Най-вероятно вече сами сте се убедили, че предимствата на мултифункционален инструмент са безброй. За какво още може да ви бъде полезен той, както и допълнителните му характеристики и атрактивната му цена можете да намерите в каталога на нашите партньори, както и в ревюто на доверения майстор.

Средно необходим бюджет - изводи:

  1. При наемане на изпълнител -  в зависимост от големината на площта, чиито фуги искате да премахнете и състоянието им, цената започва от 350 лв за площ с големина 6 кв.м.
  2. При “Направи си сам” проект - около 200 лв за площ 6 кв.м. В цената са включени всички инструменти. Те са идеална инвестиция, тъй като ще се ви от огромна полза при бъдещи ремонтни дейности.


Фактор “Време”

Времето е друг важен фактор, който в никакъв случай не бива да бъде пренебрегван и подценяван.

  1. Намирането на подходящ изпълнител, наемането му и работата му по префугирането на помещението ви, биха ви отнели около седмица. Важно е да отбележим, че както при цената, времето също се определя от големината на помещението, вашите лични желания и изисквания и други непредвидени фактори, които неизменно съпътстват всеки ремонт. Добре е да вземете предвид и това, че откриването и наемането на наистина добър изпълнител и контактът с него би ви отнело още допълнително време. Важно е да предвидите и това, че след като вече сте осъществили връзка с майстора, той трябва да огледа помещението, да изготви проект и план за работа, който вие е възможно или да одобрите, или да отхвърлите. Чак след всички тези стъпки вече може да се пристъпи към същинската част на ремонта, а именно изпълнението му.
  2. За да отстраните старата фуга в дома ви сами, ще трябва да отделите от около 2 дни. Естествено, времето отново се определя от големината на помещението, което ще префугирате. Ако решите сами да извършите този ремонт, веднага пестите ден, два, които иначе ще трябва да отделите за търсене на добър майстор. За закупуването на всички материали ще е хубаво да предвидите около 2-3 часа, като в това време е включен и транспортът. След като си ги набавите, следва същинската част, а именно премахването на старите фуги от междуплочковото пространство. За изпълнението на тази мисия, е нужно да предвидите около един ден, най-много два. Ако сте от по-хаотичните хора, отделете малко повече време. Хубаво е да обърнем внимание, че в този времеви период са включени абсолютно всички етапи на работа, като предварителна подготовка на помещението, същинска работа и довършителни дейности. За по-лесна, бърза и прецизна работа и за по-качествен краен резултат, обърнете специално внимание на машините и инструментите, с които ще изберете да работите. Подробни указания за това как да премахнем старите фуги от плочките си стъпка по стъпка може да откриете в наръчника: Можем ли сами да премахнем стари фуги от плочки?

Допълнително време и разходи и при двата варианта ще имате за нанасяне на нова фугираща смес. По този начин вашият проект ще има завършен вид.


Средно необходимо време - изводи:

  1. Ремонт от професионален изпълнител- 5-7 дни. В този период е включено и времето за подбор на подходящ специалист, консултациите с него и ремонтът на помещение 6 кв.м.
  2. При “Направи си сам” проект - около два дни. В това време е включено и времето за закупуване на нужните материали и ремонта на помещение 6 кв.м.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
Илийчо Строй
Покривни услуги, София
58 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Майстор Петър
Плочки и теракот, София
10 извършени проекта
Петър Кенанов
Цялостен ремонт, Бургас
19 извършени проекта
valeros3 LTD
Покривни услуги, София
17 извършени проекта