Сравнение на цени - колко струва да си направим сами, да си купим готови и да си поръчаме изработка на плаващи рафтове

Публикувано на 05/11/2019 от Реклама | Последна редакция на 08/11/2019 | Видяно 3 679 пъти

Рафтовете - чудесен елемент в интериора на всеки дом. Те са не само перфектно поле за изява на креативните ни идеи, а и идеален вариант за обособяване на допълнително място за съхранение на различни вещи. Рафтовете биха намерили приложение в абсолютно всяка стая на дома - от хола, през кухнята, та чак до банята. Пък колкото и голям да е домът ни, допълнителното място за съхранение и декорация никога не е излишно.

Доста популярна разновидност на добре познатите рафтове, са плаващите стелажи. Те определено са една от най-умните концепции за интериорен дизайн в дома, тъй като поставянето им е лесно, не струват скъпо, а и са изключително ефектни и стилни. Плаващите рафтове не са и трудни за изработка.


Цената - ключов фактор

Цената е един от факторите, които оказват огромно влияние върху крайния ни избор. Независимо дали става дума за закупуване на мебел или нещо друго. Затова и умелата организация на бюджета е нещо, към което задължително трябва да се стремите.

  • Цената на стенен плаващ рафт в мебелен магазин варира в диапазона от 40 лева до 290 лева. Разбира се, стелажите с най-ниска цена (от 10 лв. до 35 лв.) са с максимално опростен дизайн, изработката им е съвсем семпла, а материалите, от които са направени, не впечатляват с особено качество. Рафтовете с цена в златната среда (от 35 до 100 лв.) са характерни с по-стилния си и разчупен дизайн, изработени са от материали със средно качество и предоставят по-голям набор от модели, от които можете да избирате. Най-високите цени (от 100 лв до 290лв.) се отнасят за рафтовете, изработени от висококачествени материали, с отличаващ се, уникален дизайн, предлагат разнообразие от функции и екстри, като допълнителни чекмеджета например.
  • Не лош вариант е да се доверите на специалист за мебели по поръчка, който да се заеме с работата по вашите рафтове. Той ще се съобрази с предпочитанията и идеите ви, ще вземе предвид и помещението, в което те ще се монтират, като едновременно с това ще даде и професионално мнение. Ако се спрете на този вариант, ще трябва да предвидите бюджет между 100 лв и 250 лв. Разбира се, цената зависи от големината на рафтовете, от материала, който ще бъде използван при изработката им и от вашите изисквания и желания.
  • Един по-бюджетен и доста интересен вариант е сами да създадете рафтовете си. Изработката на този тип мебел не е никак скъпа, а крайният резултат определено ще е неповторим и красив. Така освен че ще спестите пари, ще имате и мебел, изцяло отговаряща на желанията ви, стила ви и разбиранията ви за естетика и функционалност. Кои са материалите, които да си набавите, ако искате да направите сами тази мебел, както и цената на всеки един от тях, показваме тук.
  1. Основен материал, който ще ви е необходим при изработката на рафтове, са дървените плоскости, греди и дъски. Можете да се спрете на какъвто вид дърво предпочитате, като цените им варират в порядъка между 35 лв и 65 лв. Тя зависи от типа дърво.
  2. За изработката на рафтовете ще са ви нужни и пирони (средно 4 лв/кг), лепило за дърво (между 7 лв. за разфасовка от 250 грама и 14 лв. за такава от 750 грама) и винтове за дърво (около 23 лв/кг).
  3. За изработката на тази мебел ще са ви нужни и инструменти. За целта ще ви трябват бормашина, пистолет за лепило, комплект шаблон за сглобки и най-необходимия уред - ръчен циркуляр. Цените на инструментите се образуват според модела и марката на продукта, но най-често са между 50 лв и 300 лв. Съвет от нас е да заложите на ръчния циркуляр Parkside, който можете да откриете в Lidl. Работата с него е прецизна и бърза, а той - много удобен и лесно преносим. Допълнителните му характеристики, начините му на приложение и атрактивната му цена можете да намерите в каталога на нашите партньори.

Вижте още: Ръчен циркуляр “Parkside” - всичко за неговото приложение, функции и качество

Средно необходим бюджет за реализиране на проекта:

  1. При “Направи си сам” проект - около 150 лв. В цената са включени среден клас материали и инструменти, които остават и за по-нататъшно ползване.
  2. При покупка на готови рафтове - 200 лв., като отново отбелязваме - цената се определя от предпочитания от вас клас мебел, както и от дизайна и допълнителните й екстри.
  3. При изработка на рафтове по поръчка - 160 лв.


Времето - ресурс, който не бива да се пренебрегва

Времето е изключително ценен ресурс, който трябва да се използва разумно. То е и основен фактор, когато говорим за изработка или закупуване на мебел.

  • Времето, което ви е необходимо, когато купувате готова мебел от мебелен магазин зависи изцяло от вас. То се определя от това колко организирано действате, колко сигурни сте какво точно искате и търсите, и дали изобщо имате визия за предмета, който ви трябва. Имайте предвид, че самото отиване до мебелен магазин, от който да вземете рафтовете си, би ви коствало около час. Избора на най-добрата за вас мебел също изисква време. Огледът на рафтове би ви отнел от 20 минути до 2 часа. Инсталацията им също би ви отнела около 3 часа. А също и не забравяйте да предвидите и времето, което е нужно за транспорт - още час.
  • Изработването на плаващи рафтове от специалист би отнело между една и две седмици, като времето варира според типа мебел, който искате той да изработи и от ангажираността му.
  • За да направим рафтовете си сами ще са ни необходими около 6 часа. За закупуването на всички необходими материали ще трябва да предвидим между 2-3 часа (като в това време се включва и транспортът). След като си набавите всички материали следва най-приятната част, а именно - изработката на рафтовете! Това ще ви отнеме около 2 часа, за да може да изпипате всеки детайл. Предвидете и за монтажа около час. За успешен завършек на проекта от особена важност е да разполагате с качествени машини и инструменти, които не само ще ви спестят време, но и средства. Страхотено предимство ще бъде, ако във вашата работилница на идеи и проекти имате ръчен циркуляр. С негова помощ ще си спестите много главоболия. Този уред с марка Parkside може да закупите от Lidl. Той ще ви впечатли не само с удобство и прецизност при рязане, но и с някои допълнителни функции, които със сигурност ще ви бъдат от полза - например функцията за лазерно насочване, с която си гарантирате точни разрези без никакви усилия и излишен разход на материал! 

Вижте още: Как да си направите сами практични и красиви плаващи рафтове

Средно необходимо време - изводи:

  1. Закупуване на готова мебел - 6 часа.
  2. Изработка по поръчка - една седмица.
  3. “Направи си сам” - 6 часа в зависимост от нивото на организация.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Georgi Georgiev
Цялостен ремонт, София
25 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
ИВАН НИСТОРОВ
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
Петров
Боядисване и декорация, София
46 извършени проекта
"ТОДИС" ЕООД - СТОЯН НАНОВ
Покривни услуги, София
70 извършени проекта