Как да си направите сами практични и красиви плаващи рафтове?

Публикувано на 05/11/2019 от Реклама | Последна редакция на 08/11/2019 | Видяно 8 986 пъти

Направата на подобна мебел е лесна задача, с която може да се справи дори начинаещия майстор у дома. За нейното изпълнение ще са ви необходими базисни материали и инструменти, които всеки DIY ентусиаст със сигурност има под ръка. Запознайте се с всички тънкости при изработката на плаващи рафтове в домашни условия, като проследите проекта стъпка по стъпка!


Необходими материали и инструменти

Преди да запретнете ръкави и да се впуснете в новия си интериорен проект, непременно трябва да организирате работата си, като подготвите всички необходими материали и инструменти. В тази връзка изработката на плаващ рафт изисква да разполагате с: 

  • Дървен материал (дъски и греди с подходящи размери);
  • Ръчен циркуляр;
  • Приспособление за винтови съединения със скрити глави/шаблон за пробиване под ъгъл;
  • Лепило за дърво;
  • Винтове за дърво с гладко стебло, подходящи за съединения със скрити глави;
  • Винтове за дърво;
  • Бормашина;
  • Пирони - фасонни гвоздеи;
  • 3 дървени греди/летви 50мм Х 50мм с дължина = желаната дълбочина на рафта - 75мм;
  • 1 дървена греда/летва 50мм X 50мм с дължина = желаната дължина на рафта - 50мм;
  • 2 дървени дъски (за странѝци на рафта) с дебелина 25мм, широчина 100мм и дължина = желаната дълбочина на рафта
  • 1 дървена дъска (за лицева част на рафта) с дебелина 25мм, широчина 100мм и дължина = желаната дължина на рафта
  • 2 дървени дъски (за горна повърхност и долна стена на рафта) с дебелина 25мм, широчина = желаната дълбочина на рафта - 25мм и дължина = желаната дължина на рафта - 50мм

Склад за търговия на едро или най-близката железария винаги са добро решение за голяма част от необходимите материали и пособия. Специалистите съветват при реализирането на този проект да обърнете особено внимание на уреда, който ще използвате за нарязване на дървения материал. Изборът на качествен ръчен циркуляр от една страна ще ви гарантира естетически издържан краен резултат, а от друга - ще ви спести време, нерви и разхищение дървен материал. За този и за всеки друг “направи си сам” проект отлична работа ще ви свърши ръчният циркуляр  “Parkside”, който можете да намерите на изключителни цени от 14.11.2019г. в магазините на Lidl!

Вижте още: Ръчен циркуляр “Parkside” - всичко за неговото приложение, функции и качество

Начин на изработване

Стъпка 1: Изграждане на рамките, които служат за носеща част на конструкцията и създаване на т.нар. кутия, която ще представляват външната част на рафта и ще оформя неговата визия.

Първото нещо, което трябва да направите, след като се снабдите с необходимите материали и инструменти, е да нарежете дървения материал в описаните вече дължини на летвите и дъските. Тук ръчният циркуляр “Parkside” ще ви помогне да оптимизирате значително работата си.

Стъпка 2: Използваме подготвените вече летви, за да изградим рамка, която да има форма на главната буква Е - трите къси летви се монтират перпендикулярно на дългата летвa. Това може да се осъществи директно с лепило за дърво и дълги винтове за дърво, които да пробият дългата летва и да влязат челно в съответната къса летва. За максимална стабилност и издръжливост на конструкцията обаче е препоръчително това да стане с пробиване на отвори за винтове, посредством приспособление за пробиване на отвори за винтове със скрити глави. По този начин винтовете ще могат да влязат под ъгъл, минавайки първо през късите греди и да държат Г-образната сглобка по-здраво.

Така изработената рамка монтираме на стената на желаното от нас място:

Стъпка 3: Време е да изградите кутията, необходима за вашия плаващ рафтов. Започнете с перпендикулярно монтиране на гредите за странѝците в двата противоположни края на лицевата греда на рафта. Тук е задължително захващането да стане по метода на винтове със скрити глави, за да не се виждат главите на винтовете от външната страна на кутията. Използвайки същата технология закрепете дъската за дъно и дъската за повърхност на рафта към лицевата дъска съответно под и над получената П-образна конструкция и я подсилете с фасонни гвоздеи, които да забиете през страниците челно в двете дъски (за дъно и повърхност на рафта). При закрепването на всеки елемент използвайте и лепилото за дърво.

Вижте още: Сравнение на цени - колко струва да си направим сами, да си купим готови и да си поръчаме изработка на плаващи рафтове

 

Плъзнете кутиите по рамките, подсигурете цялата конструкция

Така изработената кутия може да боядисате и лакирате в желани от вас цветове. След като кутията е в желания от вас външен вид, вече може да я плъзнете по направените от вас и фиксирани за монтирани за стената рамки.

Стъпка 4: Фиксирайте кутията за рамката с винтове за дърво или фасон пирони забити през дъното на кутията в летвите на рамката.

След като вече сте направили сами практични и красиви плаващи рафтове, остава да ги използвате ежедневно и да им се наслаждавате!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
ЛЕКС БИЛД
Цялостен ремонт, Варна
26 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта