Ръчен циркуляр “Parkside” - всичко за неговото приложение, функции и качество

Публикувано на 04/11/2019 от Реклама | Последна редакция на 08/11/2019 | Видяно 24 109 пъти

Ако изработката на нови мебели и елементи за дома е вашето хоби или пък професионална задача с гарантирано качество, то за вас е важно да изберете точните машини и инструменти, с които работата да е лека, а резултатът - безупречен! За да ви помогнем в тази задача, днес ще разгледаме от близо работата на един от уредите, които намират място в оборудването на всеки добър майстор, а именно - ръчния циркуляр. С него можете да режете под ъгъл или да направите прави разрези на дъски и плоскости от естествено дърво, ПДЧ и дори ламинат. На какво обаче трябва да обърнем внимание при избора на ръчен циркуляр? Отговорите на този въпрос получаваме от доверен майстор, който тази седмица тества  възможностите на един от популярните уреди на пазара, достъпни в магазините на LIDL, а именно - ръчен циркуляр "Parkside". Задачата е изграждане на нова трапезна маса, с която професионалистът ще зарадва един от своите дългогодишни клиенти. Как ще оцени работата с този хоби инструмент нашият професионалист? Нека видим в следващите редове!

 


Ще ни свърши ли работа ръчният циркуляр?

За всеки прецизен майстор малките детайли имат огромно значение. Затова е важно, преди да разгледаме уреда, да обърнем внимание на това как той е опакован и съхранен, преди да влезе в употреба. Подобно на махалния прободен трион "Parkside", който тествахме миналия месец, ръчният циркуляр също впечатлява със здрава кутия, подробно описани характеристики и внимателно опаковани аксесоари. Когато имаме всичко надписано и подредено на едно място - с един бърз преглед на характеристиките можем да преценим дали машината ще ни свърши работа за целта, за която ни е необходима. Според техническата информация, ръчният циркуляр “Parkside” притежава необходимите характеристики за професионална работа както и няколко допълнителни опции, които ще направят работата на всеки хоби майстор значително по-лесна:

  • Номинална мощност: 1350 W; 
  • Oбороти на празен ход: n0 2200 - 4700 min-1;
  • Ъгъл на рязане: 0 до 45о;
  • Дълбочина на рязане при 0о: макс 65 мм;
  • Дълбочина на рязане при 45о: макс 44 мм.

Допълнителните принадлежности, които получаваме, са:

  • 2 режещи диска с диаметър 190 мм х 20 мм с 24 и 48 зъба;
  • Паралелен ограничител;
  • Ключ с вътрешен шестостен - държач;
  • Адаптер за прахосмукачка;
  • Батерии за лазера за насочване, с който ще ви запознаем по-нататък.


Удобен и устойчив дизайн

Дизайнът на уреда е важен, както от гледна точка на естетиката, така и по отношение на удобството при работа. Както при триона, така и тук впечатление прави, че част от елементите имат гумирано покритие, което позволява да държим уреда здраво по време на работа. Допълнителната ергономична ръкохватка със сигурност е предимство, особено за начинаещите майстори и хората, които се занимават с DIY проекти у дома.

Бутоните са разположени удобно, така че да си осигурим максимална гъвкавост при работа, без риск за нашето здраве и целостта на уреда. Така например разположеният отгоре бутон за регулиране на оборотите позволява настройка на рязането, без необходимост от изключване на уреда и прекъсване на работата, което е в плюс за всеки майстор, който реже последователно няколко различни елемента.

Триметровият кабел е друго предимство на уреда, което позволява удобното му разположение, дори когато контактът е поставен на другия край на домашната работилница.


Ключовите предимства, които гарантират успех

И макар дължината на кабела и удобната ръкохватка да са безспорни плюсове на циркуляра, истински важните му качества разкриваме при преглед на функциите му. Възможността за рязане под ъгъл и лазерното насочване са функции от огромно значение, когато се стремим към перфектен резултат без да губим прекалено много време в разкрояване и фиксиране в определна позиция! Аналогичен е и приносът на паралелния водач към успешно изпълнение на проекта - именно той гарантира дистанция от елемент и гарантира стабилност по време на рязане.

Интелигентният контрол на мощността, който позволява избор измежду 6 степени при рязане, пък прави циркуляра приложим при оформяне както на масивна дървесина, така и на елементи от фурнир или пластмаса.


Запретваме ръкави и започваме работа

След като разгледахме в детайли функциите и принадлежностите на ръчния циркуляр “Parkside”, идва ред и на най-вълнуващата част - тестовете! За целта сме подготвили няколко дървени летви и плоскости, които ще са в основата на плота на масата, както и няколко плоскости от ПДЧ, които ще ползваме за друг интериорен проект.

Първата стъпка е разрязването на плоскостите от масивна дървесина. За постигане на максимални резултати, изпробваме паралелния водач и лазера, така че да проверим до колко те ще са в помощ при разкрояването на материала. Оборотите са включени на шеста степен и работата е в ход! 

След секунди вече разполагаме с две прецизно отрязани дървени плоскости, които ще поставим в основата на плота, така че да гарантираме здравина на цялата конструкция на масата. Функцията за лазерно насочване прави работата наистина лесна, защото бързо отразява всяко отклонение от правия срез и значително намалява възможността за изкривяване. Особено в комбинация с паралелния ограничител, който ни дава стабилност и видимост на размерите, рязането на дърво се превръща в задача, с която може да се справи всеки!

С рязането под ъгъл циркулярът също се справя с особена лекота, като в резултат в ръцете си държим две дъски, които заедно образуват перфектна ъглова сглобка! Настройването на ъгъла на рязане е лесно и наистина прецизно! Затова спомагат особено разграфените елементи в конструкцията на циркуляра, които ни ориентират и за дълбочината на разреза.

Идва ред и на смяната на диска - задача, която звучи доста опасно за начинаещите в занаята. Чрез Spindle lock системата за фиксиране на вала обаче смяната на диска е доста по-лесно и сигурно начинание, което не крие риск от нараняване дори, когато циркулярът е в неопитни ръце. В допълнение, преди да тестваме с рязането на ПДЧ плоскости, прикрепяме към циркуляра и приставката за прахосмукачка, така че да видим наистина ли е възможно да си спестим от фината прах, която е част от всеки DIY проект. 

С видима лекота и завидна прецизност, циркулярът разряза ПДЧ плоскостта на две еднакви половини, които ще използваме в комбинация с друг инструмент при следващия ни тестови проект! В резултат на този изпит разполагаме с необходимите компоненти за сглобяването на нова трапезна маса, нямаме допълнителен разход на материал от криви срезове или нащърбени повърхности, а работната ни зона е чиста и приятна! 

В заключение можем да обобщим, че ръчният циркуляр "Parkside" е удачно решение, както за професионалисти, така и за хоби майстори, тъй като притежава всички необходими качества и функции, които да гарантират успешно разрязване на елементи от дърво, ПДЧ и пластмаса. Работата с уреда е удобна и презицна, а резултатите оправдават напълно очакванията. Ръчният циркуляр "Parkside" можете да откриете от 14.11.2019 г. в търговската мрежа на нашите партньори от LIDL.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Евгени Петров
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта