Как да изберем правилния инструмент за ремонта у дома - бормашина, винтоверт, ъглошлайф, прободен трион - основни функции

Публикувано на 20/04/2021 от Мартина Маринова | Последна редакция на 02/06/2021 | Видяно 8 100 пъти

Всеки майстор любител поне веднъж е попадал в ситуация, в която изпитва трудност да избере правилния инструмент, с който да извърши дадена ремонтна дейност. Какво трябва да знаете, когато избирате инструмент за ремонта у дома? Тук разглеждаме различните характеристики и основните функции на всеки от тях - бормашина, винтоверт, ъглошлайф и прободен трион.


Как да изберем правилната бормашина?

Бормашината е може би най-популярният помощник на всеки майстор - без значение любител или професионалист. С нея реконструкцията на дома става по-лесна и по-приятна. Но как да бъдем сигурни, че сме избрали бормашина, която е надеждна, удобна и която е най удачна като параметри  спрямо нашите нужди?

  • За какво е предназначена бормашината?

Основната функция на бормашината е да пробива отвори в повърхности от различни материали - дърво, метал, камък, бетон, тухла, пластмаса. Вторична функция е завинтването на различни фиксиращи елементи - винтове, пирони и дюбели.

  • Видове бормашини

Бормашините са 3 вида - ударна бормашина, стандартна бормашина и ъглова бормашина. Спецификите на трите вида са съобразени с това какъв материал ще се пробива, колко често и за какви нужди ще бъде използван инструментът. 

  • Препоръчваме да изберете ударна бормашина, ако целта ви е да работите с по-твърди материали. Такива са метал, дърво, тухла, бетон.

  • Безударната бормашина е инструмент, нужен във всеки дом. С нея могат да се удовлетворят стандартните нужди на всеки един човек по отношение на ремонта на дома му. Като минус на тази бормашина можем да отчетем, че тя не е толкова ефективна при пробиването на по-твърди повърхности. Но пък е идеална за по-меки, не толкова сериозни повърхности.

  • Ъгловата бормашина е подходящият инструмент, ако търсите такъв, който може да работи добре и на места с ограничен достъп като пролуката между материалите е малка. Характерна за нея е Г-образната ѝ форма. За работа на места с ограничен достъп можете да използвате и стандартна бормашина, като използвате ъглов удължител за битове и накрайници


Мощност на бормашината

След като установите кой вид бормашина отговаря на вашите нужди, следва да се запознаете и с техническите характеристики на инструмента. Най-важна за бормашината е мощността. Тя определя колко продуктивна е тя - върху какви материали може да работи и какви повърхности може да пробива. На пазара се предлага огромно разнообразие от бормашини с различна мощност. 

  • Тези за битови нужди са с мощност до 700W и са чудесно допълнение към домашната работилница на всеки майстор-любител. 
  • Предлагат се и електрически дрелки, чиято мощност стига до 1500W и помага да се пробият много твърди материали. Ако не ви е нужна бормашина, която да пробива такива, препоръчваме да изберете такава с по-малка мощност. 

Разнообразен асортимент от бормашини с всякаква производителност, отговаряща на вашите специфични желания, можете да откриете в магазините на Mr. Bricolage. 


Захранване на бормашината

  • Захранване на бормашината

Според типа на захранването си бормашините се разделят на 2 вида - с електрическо захранване и акумулаторни.

Електрическите бормашини са универсален избор, тъй като са по-бюджетни и достъпни. Техен недостатък обаче е, че не са толкова мобилни, колкото акумулаторните и е необходимо да имате постоянно захранване в помещението, в което работите.За такъв тип машини е удачно да предвидите и удължител  или макара, които ще ви гарантират безпролемна работа в няколко различни помещения. 

Бормашините с акумулаторни батерии са по-функционални. Те могат да работят и без  фиксиран източник на електрическа енергия, което ги прави по-мобилни. Работата на акумулаторната батерия е с продължителност до няколко часа, в зависимост от ампеража. Удачно е да изберете модел с две батерии и бързо зарядно, които ще ви гарантират непрекъснат процес на работа до завършването на проекта.

  • Патронници на бормашината

На пазара се предлагат бормашини, за които се използват 3 типа патронници - бързозатягащ, зъбчат и бита. 

  • Бързозатягащият патронник е най-разпространеният. Той е лесен за използване, тъй като смяната и закрепването на накрайниците е значително по-бързо, отколкото при другите патронници. Важно е да знаете, че бързозатягащият патронник не е препоръчителен при работа с много твърди материали. Препоръчваме бързозатягащия патронник за малки поправки и ремонти у дома. 

  • При зъбчатия патронник свредлото се поставя с помощта на допълнителни ключове. Патронникът се монтира около свредлото с помощта на три скоби. Работата с него е удобна и безпроблемна. Препоръчваме го за ремонти с по-голямо натоварване и пробиване на по-твърди повърхности.

  • Бита е специален патронник с шестоъгълник на единия край и слот за закрепване на другия. Този патронник се поставя чрез патронна фиксация, което го прави по-удобен за ползване и много функционален.

  • Диаметър на свредлото

Това е още една от важните технически характеристики, на която да обърнете внимание при избора на този инструмент. Когато купувате бормашина, е добре да знаете колко широки дупки искате да правите. Изборът на бормашина с подходящ диаметър на свредлото е ключов за продължителността на живота ѝ. Ако той е прекалено голям, има вероятност бормашината да се счупи след първото ползване. 

- При избора на бормашина за дома, можете да се спрете и на такава с по-малък диаметър. 

- При избора на такава за професионални цели обаче, съветваме да закупите по-мощна и голяма.

  • Комплект за бормашина

Когато купувате бормашина, проверете какво влиза в комплекта на модела, който сте избрали. Добре е да се спрете на инструмент със следните аксесоари и технически параметри:

- Ръкохватка. Тя улеснява работата, тъй като намалява вибрацията при пробиване на по-твърди материали.

- Светодиодна лампа, която ще улесни работата в зле осветени места.

- Антиблокираща система, която подпомага работата на двигателя и намалява вероятността от прегряване.

- Магнитен държач.

- Куфарче.

- Прахоуловител.

- Регулиране на оборотите. 

Изборът на правилна бормашина е от изключителна важност. Някои уреди са подходящи за работа с дърво, други - за завинтване на болтове. Затова е важно да знаете за какви задачи е предназначен инструмента, който търсите. В каталога на Mr Bricolage можете да откриете разнообразие от бормашини с различни функции и да изберете тази, която пасва на нуждите ви.


Как да изберем правилния винтоверт?

Купуването на винтоверт е придружено с куп различни въпроси. Затова е добре да бъдете добре информирани за функциите, характеристиките и някои по-специфични параметри на този инструмент.

  • За какво се използва винтовертът?

Винтовертът от части наподобява бормашината. Но има някои функции, които са специфични само и единствено за него. Винтовертът е предназначен за:

  • развиване и завиване на фиксиращи елементи - винтове, дюбели и др.;

  • пробиване на отвори за плоскости;

  • сглобяване на различни мебели.

  • Типове винтоверти

На пазара се предлагат два типа винтоверти - електрически и акумулаторен. Обикновено кабелните модели са по-мощни, но не толкова практични и мобилни. Безжичните винтоверти работят с батерии, което ги прави лесно преносими и по-удобни за работа. Тяхното тегло обаче е по-голямо, тъй като батерията на акумулатора е с не малка тежест.

  • Мощност на винтоверта

Както и бормашините, винтовертите се предлагат с различна мощност според нуждите на човека, който ще използва инструмента. Логично, по-високият волтаж означава повече мощност. По-голямата мощност пък означава по-голям въртящ момент и повече сила, която помага при пробиването на по-твърди повърхности или при завиването на винтове в по-твърди материали. 

  •  На пазара се предлагат винтоверти с различни мощности - 10.8V, 12V, 14.4V, 18 и 20 волта. 

  • Добра новина е, че мощността при акумулаторните винтоверти не идва за сметка на теглото. Тя идва от батерията, която с напредването на технологиите става все по-лека и компактна. И затова дори по-мощните винтоверти са с тегло до 3 килограма.

 

  • Настройка на въртящ момент

Именно тази функция различава бормашината от винтоверта. Тази настройка се осъществява чрез пръстена, който се намира зад патронника. 

  • Настройката на въртящия момент предпазва главата на винта от износване при работа с по-голямо съпротивление. 

  • Тази функция предпазва двигателя на инструмента и благоприятства по-дългия му живот.

  • Настройките на въртящия момент като параметри могат да бъдат видяни от обозначенията за мерната единица  Nm ( нютон -метри) върху техническите стикери на всеки винтоверт.


Как да изберем правилния ъглошлайф?

Ъглошлайфът един от най-полезните и универсални инструменти, нужен във всяка домашна работилница. Основните му функции включват:

- обработка на бетон, тухли и други строителни материали;

- шлайфане и полиране на различни повърхности;

рязане на метал, камък, бетон и други строителни материали.

  • Размер на диска

Абразивният диск, чрез който ъглошлайфът реже и шлайфа, варира в зависимост от това какво целите да обработите и от какъв материал е изработен материалът, който ще обработвате. 

  • При избора на диск, трябва да имате предвид, че дълбочината на рязане е едва 25% от диаметъра на диска. 

  • Дисковете се предлагат в 5 размера:

Дискът от 115мм се използва за шлайфане и рязане на плочки, стъкло, дърво и порцелан.

Дискът от 125мм е най-популярният и най-масовият. Той се използва при рязане на 30-милиметров кръгъл дървен материал.

Дискът от 150 мм се използва за рязане и шлайфане на бетонни, тухлени или стоманени материали като тръби и др.

Дисковете от 180 мм и 230 мм се използват само от професионални шлифовъчни машини.

  • Мощност

Мощността на ъглошлайфа е пряко свързана с размера на диска. Именно тя определя издръжливостта и надеждността на инструмента. Мощността варира от 500-900W до 1.5-2.6 kW.

  • Брой дръжки

От броя на дръжките на ъглошлайфа зависи функционалността на инструмента, лекотата му, безопасността и качеството му на работа. При полупрофесионалните модели дръжките са две. Добре е те да бъдат гумирани. Това ще направи работата ви по-удобна и приятна.

  • Регулиране на оборотите

Тази функция напасва работния режим на машината спрямо работата с различни видове материали. 

  • Плавен старт


Как да изберем правилния прободен трион?

Прободният трион е още един от по-разпространените инструменти в домашната работилница. Той е особено полезен на всеки, който разполага с дворно пространство или пък хъс да промени облика на пространството около себе си. А ето и какво трябва да знаете за прободния трион, за да изберете този, който отговаря на личните ви нужди.

  • Мощност

Както вече разбрахте, мощността на инструмента пряко зависи от работата и работното натоварване.

- Повечето прободни триони са с мощност от 300 до 850W. 

- Ако търсите прободен трион за предимно домашна употреба, съветваме да изберете такъв с максимална мощност от 400 до 600W.

- Ако избирате инструмент за професионална употреба, заложете на по-мощен такъв.

  • Честота на хода

Честотата на хода определя големината и най-вече качеството на среза, който инструментът ще направи. 

- При повечето прободни триони честотата на рязане достига до 3100 движения в минута. Това значи, че работата е максимално бърза и за малко време могат да бъдат нарязани много и различни видове материали.

- Честотата на хода е регулируема. Това е предимство, което позволява да комбинирате триона с подходящия за материала нож.

  • Дълбочина на рязане

Дълбочината на рязане следва да е равна на дебелината на плоскостта или детайла, който ще обработвате. При повечето модели прободни триони дълбочината достига до 135 мм за дърво, 10 мм за стомана и 25 мм за метал.

  • Допълнителни функции

Когато избираме инструмент, искаме той да и максимално удобен и функционален. Ето кои са екстрите, които да търсите при избора на прободен трион:

- Лазерна показалка;

- LED светодиод;

- SDS захващане на работния трион;

- Система за прахоулавяне.

Изборът на подходящ инструмент за домашната работилница е занимание, което изисква предварителна подготовка и време. Добрата новина е, че в лицето на  Mr Bricolage, ще откриете доверен партньор в избора на правилния инструмент за вашия дом. В магазините им ще откриете богато разнообразие от продукти. Ако пък искате да закупите инструмент, без да излизате от уюта на дома си, можете да посетите техния магазин само с един клик. Или пък с едно обаждане по телефона. Повече информация за възможните начини за поръчка и закупуване на продукти от Mr Bricolage вижте от тук.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Вътрешни и външни ремонти
Цялостен ремонт, Варна
13 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта