Как да изберем правилния прободен трион?

Последна редакция на 02/05/2024 от Мартина Маринова
Източник | Видяно 593 пъти

Прободният трион е още един от по-разпространените инструменти в домашната работилница. Той е особено полезен на всеки, който разполага с дворно пространство или пък хъс да промени облика на пространството около себе си. А ето и какво трябва да знаете за прободния трион, за да изберете този, който отговаря на личните ви нужди.

  • Мощност

Както вече разбрахте, мощността на инструмента пряко зависи от работата и работното натоварване.

- Повечето прободни триони са с мощност от 300 до 850W. 

- Ако търсите прободен трион за предимно домашна употреба, съветваме да изберете такъв с максимална мощност от 400 до 600W.

- Ако избирате инструмент за професионална употреба, заложете на по-мощен такъв.

  • Честота на хода

Честотата на хода определя големината и най-вече качеството на среза, който инструментът ще направи. 

- При повечето прободни триони честотата на рязане достига до 3100 движения в минута. Това значи, че работата е максимално бърза и за малко време могат да бъдат нарязани много и различни видове материали.

- Честотата на хода е регулируема. Това е предимство, което позволява да комбинирате триона с подходящия за материала нож.

  • Дълбочина на рязане

Дълбочината на рязане следва да е равна на дебелината на плоскостта или детайла, който ще обработвате. При повечето модели прободни триони дълбочината достига до 135 мм за дърво, 10 мм за стомана и 25 мм за метал.

  • Допълнителни функции

Когато избираме инструмент, искаме той да и максимално удобен и функционален. Ето кои са екстрите, които да търсите при избора на прободен трион:

- Лазерна показалка;

- LED светодиод;

- SDS захващане на работния трион;

- Система за прахоулавяне.

Изборът на подходящ инструмент за домашната работилница е занимание, което изисква предварителна подготовка и време. Добрата новина е, че в лицето на  Mr Bricolage, ще откриете доверен партньор в избора на правилния инструмент за вашия дом. В магазините им ще откриете богато разнообразие от продукти. Ако пък искате да закупите инструмент, без да излизате от уюта на дома си, можете да посетите техния магазин само с един клик. Или пък с едно обаждане по телефона. Повече информация за възможните начини за поръчка и закупуване на продукти от Mr Bricolage вижте от тук.

Свързано:

Как да изберем правилния инструмент за ремонта у дома - бормашина, винтоверт, ъглошлайф, прободен трион - основни функции